Hlavní navigace

Auna Georgia: výborně hraje, výborně vypadá, funkcí je však méně

7. 10. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Auna
V nedávném přehledu stolních a přenosných DAB jste mohli vidět někdy až podivné kreace výrobců. Tohle rádio mezi ně naštěstí nepatří.

Získat na test výrobky německé společnosti Auna moc nejde, což je bohužel v českém světě DAB velice časté. Sháníme tak pro vás přístroje, kde můžeme, a zatím nám to – oficiálně – funguje jen s vysloveně pár značkami. Popravdě nezájem výrobců DAB přijímačů tak nějak nechápu. Tento standard se u nás teprve rozjíždí a tak je recenze přijímače tou nejlepší a nejsnadnější cestou (a také velice levnou cestou), jak případným zákazníkům ukázat, co v nich vlastně je a proč by si je měli zakoupit. A také jak se vlastně vysílání DAB+ (T-DAB+) liší od toho analogového.

A že se liší, je zřejmé. Mimochodem, multiplex DAB Praha šířený ze Žižkova na kanálu 12C (III. TV pásmo), který chytnu i u sebe v údolí Sázavy (mapa pokrytí je zde), vysílá s 96 kb/s, Teleko DAB na kanálu 11A (opět III. TV pásmo), které taktéž tu a tam na „prut“ přijímače zachytím, nabízí 64 kb/s. Pro stolní a přenosná „hrkátka“, což je zatím u nás ten nejprodávanější sortiment, stačí obojí, i když rozdíl je hodně znát a za 96 kb/s můžeme být opravdu vděční. Já bych ovšem pro solidní poslech přes slušné domácí kino ocenil podstatně víc. Tedy něco na úrovni CD audio. Tohle ale hned tak nehrozí, protože by nejspíše šlo o placenou službu, pro niž přijímače prakticky chybí…

Vraťme se ale k Auně. Pro vyzkoušení jsem využil zápůjčku od kamaráda, který si přijímač Georgia zakoupil od společnosti Electronic Star. A proč ji jmenuji? Dodávka ani zdaleka nebyla ideální.

I to bylo překvapení…

ČTĚTE TAKÉ:

Stolní klasika, ale hodně elegantní

Elegantní stolní rádio je na jednu stranu typickým zástupcem své kategorie (nemá baterie, a je tudíž napájeno pouze z 230 V), na stranu druhou je poněkud atypické. Vypadá totiž tak nějak klasicky, což je v dané cenové relaci výjimečné. Výbava je ovšem vzhledem k cenové kategorii klasika sama. Dvojice širokopásmových reproduktorů je umístěna za nesnímatelnými kovovými mřížkami a na zadní straně ji doplňuje dvojice výdechů bassreflexu.

Mezi reproduktory je dvouřádkový, modře podsvícený displej, pod nímž jsou ve dvou řadách ovládací tlačítka. Pod nimi je pak rozměrný „knoflík“ hlasitosti, kterým se ale bohužel přijímač nezapíná ani nevypíná. K tomu slouží speciální tlačítko Standby…

Při prvním zapnutí si přijímač proladí pásmo a uloží stanice v abecedním pořadí. Tedy uloží jich maximálně 2× deset. Tolik u každého z obou použitých vysílacích systémů zvládne. To pochopitelně chvíli trvá. Následné skenování na DAB, o které nám jde především, je už rychlé a netrvá ani minutu. Přesněji řečeno necelých 20 s…

I v tomto ohledu je DAB pohodové.

Pak si jen ze seznamu stanic, které se pro daný DAB multiplex také do přijímače nahrají, vybíráte tu, kterou chcete poslouchat, i když se k ní přijímač může, ale také nemusí připojit. To už záleží na síle a kvalitě signálu v konkrétním okamžiku a platí to zvláště u slabšího příjmu, kterého jsem u mě doma svědkem. V Praze Dejvicích, kde má Auna domovskou adresu, je situace díky Žižkovu pochopitelně daleko lepší.

Ovládání povětšinou naprosto pohodové

Celkově vzato je opravdu takové a ze začátku jsem narážel jen na ukládání stanic, což se rychle vyřešilo nahlédnutím do anglicko-německé příručky. „Mode“ zajistí přepnutí mezi FM, DAB+ a také linkovým vstupem, kterým připojíte třeba mobil. „Scan“ projede pásmo a vyhledá lokální stanice (v menu nastavení můžete provést i hloubkové skenování – Full Scan), „Preset“ přepne mezi nastavenými stanicemi a přes toto tlačítko je také ukládáte. Jen ho musíte podržet do doby, než se na displeji objeví hlášení „Preset Store“. Pak už stačí jen vybrat pozici a zmáčknout Enter. Příjemné je, že ukládání stanic se dělá stejně u DAB i u FM a i ostatní ovládání je stejné, což není vždy zvykem.

Jelikož jde o stolní přijímač, je tu i budík (tlačítko „Alarm“) a také tlačítko pro jeho odložení o 5, 10, 15 nebo 30 minut („Snooze“). Pokud se v tomto okamžiku ptáte po funkci „Sleep“, tedy usínání u rádia s jeho následným automatickým vypnutím po předem nastaveném čase, tato funkce tu zcela chybí.

Tlačítko Info/Menu vyvolá informace o vysílání, a to jak u FM, tak u DAB, a právě zde zjistíte i kvalitu signálu a chybovost. Delším podržením tlačítka pak vstoupíte do Menu nastavení. V něm u DAB mj. provedete zmiňované plné skenování pásma s obnovením seznamu DAB stanic (Full Scan), manuální ladění, Prune, tedy vymazání už nedostupných stanic, a je tu také volba System. Ta zajistí například návrat k továrnímu nastavení a změnu jazyka přijímače (čeština tu není) a zjistíte v ní i verzi firmwaru. Jeho případnou aktualizaci jsem ale nikde nenašel.

V případě FM v menu najdete nastavení skenování (jen silné stanice nebo všechny), System (jazyk, tovární nastavení atd.) a Audio Settings. To sice u DAB není, ale je to jedno, protože se týká jen jediné položky – povolení stereo zvuku nebo přepnutí do režimu mono.

Nesporné kvality, ale také méně funkcí

Přijímači především chybí funkce typu Sleep a také jakékoli zvukové seřízení, což jsem ovšem v této cenové relaci ani nečekal. Očekával jsem ale uvedení alespoň základních parametrů zesilovače. Bohužel nic…

Navíc tu není ani zálohování nastaveného data a času a stačí tak jen kraťounký výpadek elektřiny a po jeho zapnutí se hned objeví „zadejte datum a čas“. Pokud ale budete poslouchat jen DAB, nemusí vás to zajímat, protože to si ho nastavuje automaticky, resp. si ho odebírá z multiplexu. V případě, že pojedete přes FM, je to poněkud otravné, protože je třeba nastavit ho manuálně.

Pokud jde o displej, tomu chybí jakákoli regulace podsvícení (nevšiml jsem si ani, že by se nějak utlumovalo), ale kupodivu mi to v kuchyni nevadilo. To se ale nejspíše změní, pokud budete chtít přijímač umístit do ložnice. Na kuchyňském stole mě spíše omezoval fakt, že na LCD není vidět, aniž byste se naklonili vy, nebo přijímač. Vzhledem k jeho výšce 115 mm to ale nepřekvapí. Pokud se ptáte, jak jsou velké znaky, tak v horním i dolním řádku to činí 5 mm (versálky).

Pokud to shrnu, Auna Georgia je vhodná pro ty, kteří buď některé funkce nepotřebují, nebo se bez nich obejdou, což kamarádovi – až na omezený výhled na displej – v zásadě nevadí. Největším zklamáním je tak postoj dovozce. Přístroj bez upozornění dorazil v jiné barvě skříňky (objednána byla černá) a hlavně – dorazil v obyčejné kartonové, tj. neoriginální krabici, navíc bez české příručky. V tomto ohledu se Electronic Star opravdu nevyznamenala…

I přes zmiňované problémy je Georgia výborným DAB přijímačem, u něhož potěší především jednoduché ovládání, elegantní provedení, zobrazování češtiny v doplňkových DAB informacích a také překvapivě dobrý zvuk doplněný subjektivně příjemně výkonným zesilovačem. Proč ale chybí typicky funkce Sleep, kterou jistě elektronika nabízí, to je prostě záhadou. Zarazilo mě i to, že jsem nikde neviděl alespoň výkon zesilovače s udaným zkreslením a nějakou tu spotřebu. Ostatně u přijímače zcela chyběl i energetický štítek.

Hodnocení

pro: výborné zvukové podání (na stolní přijímač), elegantní vzhled, podpora češtiny v doplňkových informacích na DAB, snadno pochopitelné ovládání

ebf - partner 1

proti: problémy s dodávkou (!), absence regulace podsvícení LCD, chybí funkce Sleep a zálohování data a času (DAB si ho nastavuje automaticky), někomu se možná nebude líbit, že chybějí tlačítka pro přímý výběr uložených stanic

Balení obsahuje

  • externí zdroj s napájecím kabelem
  • stručná příručka (nikoli v češtině)
  • záruka: 24 měsíců

Co čekáte od stolního přijímače? (Lze vybrat více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).