Hlavní navigace

Austrálie vypne analog až v roce 2013, velká města již za dva roky

21. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
21. 12. 2007

Nová australská vláda pozměnila strategii přechodu na zemské digitální televizní vysílání. První změnou, kterou vláda po volbách v oblasti digitalizace uskutečnila, je přesun pravomocí a odpovědnosti za digitální vysílání z úřadu Digital Australia na vládní Departement of Broadband, Communication and the Digital Economy. Do čela tohoto úřadu byl také nově jmenován Andy Townend, který doposud působil v Digital Australia. Townend by měl do konce září příštího roku vypracovat harmonogram přechodu na digitální vysílání.

Vláda také posunula termín vypnutí analogového televizního vysílání. Nový ministr spojů, informačních technologií a kultury Stephen Conroy potvrdil, že Austrálie dokončí přechod na digitální televizní vysílání v roce 2013. Austrálie přitom měla podle původních předpokladů přijít o analog nejpozději na konci roku 2012. Přechod na digitální vysílání se stejně jako v České republice uskuteční postupně, první velká města měla na digitální vysílání přejít již v prosinci příštího roku.

MMF24

Vláda se rozhodla začátek vypínání analogu ve městech o rok odložit, takže první diváci o analog přijdou až v prosinci 2009. Stephen Conroy považuje původní plán za neuskutečnitelný, a to jak pro diváky, tak pro průmysl. Conroy poukazuje na skutečnost, že v současnosti může digitální televizní sledovat 30 procent obyvatel, kteří si již pořídili digitální přijímač. Podle něj je zcela nezbytné připravit diváky na vypnutí analogového vysílání, zvýšit počet domácností vybavených digitálními přijímači a teprve poté začít se samotným přechodem.

Zdroj: Rapid TV News 2007

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).