Hlavní navigace

Axis M1034-W, M3007-P a M2014-E: dohledové kamery pro (skoro) každou situaci

4. 10. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Dnes vám přinášíme seznámení se třemi různě zaměřenými barevnými dohledovými kamerami. Dvě jsou interiérové a jedna s krytím IP66 exteriérová.

Rovnou říkám, že nepůjde o test, i když jsem kamery zapůjčeny měl. Spíše půjde o takové bližší seznámení s důkladnější tabulkou vlastností a popisem, při kterém budu vycházet jednak ze zařízení jako takových a jednak z komunikace se společností Axis. V každém případě jde o kamery velice zajímavé s instalací, kterou by mohl zvládnout vyspělejší uživatel. Konečné poladění a zprovoznění všech vlastností ale nemusí být jednoduché a celkově vzato se ne všechno vedlo podle mých představ.

Nicméně já se teprve práci s IP kamerami učím. V každém případě mě zarazila jistá potíž s přístupovým softwarem pro Android, k čemuž se ještě dostanu. I na tom je vidět, že i takto kvalitní dohledové kamery – a Axis je nepochybně nabízí – jsou nyní v přerodu tak, aby se alespoň v nejnižší či nějaké základní cenové relaci přiblížily běžným zájemcům. Aby je běžní zájemci mohli bez sami potíží instalovat a také provozovat. Že to ale ještě nějaký čas potrvá, je podle mého názoru evidentní.

A společné vlastnosti? Všechny zde uvedené IP kamery Axisu mají fixní neotáčivé objektivy, digitální zoomy, bohaté zabezpečení (heslo, filtrace přes IP a kryptování HTTPS), inteligentní analýzu scény (detekce pohybu, detekce zakrytí nebo posprejování objektivu) a součástí dodávky je záznamový software pro počítač a jednu kameru. Lokalizovaný software pro až 16 kamer je pak ke stažení zdarma.


Screenshot: Bohumil Herwig

Nahoře vidíte aplikaci Eyespyfx pro Apple iOS, dole pak pro Google Android. Zakoupit je můžete jak pro dohledové kamery Axis, tak pro kamery dalších výrobců.

Přístupový software

Je dvojí – pro počítače jako takové a pro mobilní zařízení. Není vyžadován záznamový rekordér nebo nějaký centrální počítač. S aplikací pro Windows problémy nejsou a programy jsou – jak bylo řečeno – ke stažení zcela zdarma. Video z kamer ale také můžete sledovat – vedle Apple iPhone a iPad – i na operačním systému Android. I když oficiální software je podle stránek výrobce omezen pouze na zařízení Google Nexus. Na Google Play jsem ovšem narazil na placený Axis Camera Companion. Jak jsem však později dozvěděl, aplikaci určenou pro mobilní telefony a tablety nevyvíjí přímo Axis, ale partneři, takže je za peníze, což je podle mého chyba v přístupu. Alespoň v základních cenových relacích.

Možností, jak mobilně zobrazovat obraz z kamer Axis, je naštěstí více a některé jsou k dispozici i zdarma. Ovšem když na Google Play zadáte slovo Axis, vyběhne spousta nesmyslů od bankovního přístupu přes „Battle Calculator“. Je tudíž zapotřebí se ve všem trochu zorientovat. Jako solidní se zdál být software Eyespyfx, který je k dispozici i pro řadu dalších výrobců, ale nezkoušel jsem ho, protože je třeba platit a jako obvykle kreditkou…

Našel jsem ale i software zdarma s názvem Axis Reflexion a chtěl ho vyzkoušel na Samsung Galaxy S2 s kamerou M1034-W, ale bez úspěchu. Nainstalovat se sice dal, ale další spolupráci odmítal.


Screenshot: Bohumil Herwig

S nákupem kamer Axis zdarma dostanete software pro Windows, tedy například pro notebook. Za „mobilní“ aplikace si ale povětšinou musíte zaplatit, a vzhledem k ceně kamer Axisu je to myslím docela na pováženou (bavíme se o domácích uživatelích či živnostnících). Pokud se ale trochu proberete tržištěm Google Play, narazíte například i na Axis Reflexion. Ovšem pozor! Nepochází přímo od výrobce a nemusí vždy fungovat. To se ostatně i potvrdilo…

I na tomto je vidět, že vše je momentálně – bráno pohledem běžného zákazníka, který by si chtěl jednu dvě kamery u sebe doma nainstalovat sám, teprve na začátku. Axis by měl v tomto ohledu pro Android nabídnout zdarma nějakou základní a veskrze kompatibilní aplikaci. A možná i aplikaci profesionálnější, kterou by si už třeba nechal zaplatit. Tímto přístupem – a také jasně danou a co nejprůhlednější instalací – by si své klienty v tomto nyní se hodně rozvíjejícím segmentu trhu jistě získal. To ale není pouze problém společnosti Axis, ale například i výrazně levnějšího D-Linku, který jsem měl před nedávnem také k dispozici a ani zde se mi kamery povětšinou nepodařilo zprovoznit. Tady jsem sice dopadl přece jen lépe, ale hledáním a laděním softwaru můžete strávit hodně času, takže je to zatím spíše pro hračičky. Nebo pro naprostého a zběhlého specialistu, což se zdá být momentálně nejlepším řešením. Tím se ale pochopitelně výrazně navýší už tak vysoká cena.

Něco málo pojmů

S dohledovými kamerami nejen od švédské společnosti Axis Communications souvisí několik důležitých pojmů.

  • Corridor Format je pohled určený – jak naznačuje název – speciálně pro chodby nebo koridory, které není výhodné zabírat s dnes běžným poměrem stran 16:9. Proto některé kamery Axisu umožňují otočení na formát 9:16, tedy na výšku. Díky tomu navíc dochází k nezanedbatelnému zvýšení kvality záznamu a tudíž i lepší vypovídací schopnosti záběru.
  • PTZ (Pan & Tilt Zoom) – v tradiční podobě schopnost dálkového motorického pohybu (otáčení a naklánění) kamery, tedy i pohybu optiky jako takové. U digitálního řešení zvaného Digital PTZ se obdobná funkce odehrává v rámci daného rozlišení obrazu a samozřejmě je tím také omezena. Používá se u více megapixelových kamer a představte si to tak, jakoby po třeba pětimegapixelovém senzoru popojíždělo megapixelové políčko. Příklad najdete zde. Instalace takovéto kamery je stále fixní (nelze s ní tedy pohybovat), ale jak vidíte z ukázky, díky pohybu v rámci rozlišení snímacího CCD prvku to může vypadat, jako že se pohybuje.
  • reakce na alarm – akce (jedna či více – až deset), která se provede v případě splnění nějaké podmínky, typicky třeba při zachycení pohybu ve snímané scéně. Kamera pohyb vyhodnotí jako událost a pošle e-mail pověřené osobě, nebo aktivuje výstupní relé, které může sepnout cokoliv jiného. Může také začít nahrávat v lepší kvalitě, nebo pošle příkaz jiné kameře, aby vykonala nějakou akci. Dohledové kamery Axisu mají sledování událostí velice propracované. Není divu, jde pomalu o to nejdůležitější, co u dohledových kamer existuje. Využívá se rovněž tzv. distribuovaná inteligence, takže jedna kamera dokáže například říci jiné, aby se zaměřila do určitého sektoru a zapnula kvalitnější nahrávání.

Zmínit musím ještě konektor RJ-12, který mi byl přiznám se doteď neznámý, takže jsem si musel vyhledat, že se od telefonního RJ-11, který má čtyři žíly liší tím, že má žil šest. Axis ho používá u kamer řad P12 a M20 (viz zde popisovaná venkovní M2014) a je určen pro propojení kamerového senzoru se samotným tělem kamery, které je externí a může být umístěno až 8 metrů od těla kamery. Mezi oběma částmi systému pak probíhá komunikace na základní úrovni, takže ze senzoru jdou surová data kabelem zakončeným RJ-12. Ta se následně zpracovávají až v přídavném boxu, těle kamery, v němž už najdete běžný ethernetový konektor RJ-45 pro napojení na směrovač.

Pokud jde o nahrávání, nabízí se celá řada možností. Kamery spolupracují s řadou NAS serverů (Axis například podporuje i populární Synology), umožňují ukládání na vzdálený server a některé mají v sobě i mechaniku SD karty. V uživatelském rozhraní kamery pak stanovíte, jak a zda vůbec si přejete nahrávat, a kam.


Foto: Axis

Axis M1034 (6.760 Kč): na snímku vidíte možnosti připevnění jednoho z držáků (druhý najdete u Axis M2014). Vidíte tu také přísvitovou LED diodu a reproduktor s mikrofonem. Kamera totiž dovoluje obousměrnou hlasovou komunikaci.

Axis M1034-W: s obousměrným audiem a přísvitem

Tato malá interiérová kamera pracující s rozlišením HD Ready a třiceti snímky za sekundu je dodávána s dvojím držákem – jedním ji můžete přišroubovat na zeď, druhým ji přichytíte typicky k nějaké desce à la klasický ponkový svěrák. Napájení zajišťuje dodávaný adaptér s dostatečně dlouhou šňůrou (2,9 m) a díky bílé přísvitové LED diodě se nemusíte obávat, že ve tmě nic neuvidí. Alespoň v dosahové vzdálenosti čtyři pět metrů závislé od typu místnosti, stěn apod. Kamera si navíc může přisvícení zapnout i sama, jakmile detekuje nějakou událost.

Díky obousměrnému audiu (vestavěn je mikrofon i reproduktor) prostor nejen odposlechnete, ale i oslovíte, což se může hodit. Vše se odehrává à la Skype a využít můžete i funkce hlasové výstrahy v okamžiku alarmu.

Díky zabudování širokoúhlého objektivu s pevnou clonou (2,8 mm) nabídne kamera horizontální pohledový úhel 80°, nechybí ale ani detektor pohybu (PIR) a Wi-Fi (IEEE 802.11b/g/n) na které se přes patřičný směrovač po zadání hesla můžete připojit i z kapesního zařízení.


Foto: Axis

Diskrétní a nenápadná je panoramatická kamera s úhlem záběru až 360°, Axis M3007 (12.290 Kč). Je maskována jako požární čidlo.

Axis M3007-P: diskrétní a panoramatická

Pokud řeknu, že jsou ostatní dohledové kamery dílensky zpracované výtečně, pak musím o této říci, že její zpracování je excelentní. Je to vidět už na přední plastové straně, která míří do místnosti, a zcela jasně pak na krytu zadní strany. Ten je taktéž nenápadný, ale bytelný a kovový a celek tak působí výjimečným dojmem. Z čidla vychází kabel dlouhý asi 1,95 m zakončený ethernetovým konektorem. Ostatně kamera se napájí jen a pouze přes Ethernet. Podle možností vašeho směrovače jen někdy bude třeba dokoupit tzv. PoE injector zprostředkující samotné napájení.

Pokud jde o snímání prostoru nabízí kamera maskovaná jako požární detektor hned několik režimů. Především 360° přehledový mód, až čtyři okénka v rámci 5 mil. pixelů (2×2, režim zvaný Quad), a také panorama, třeba i dvojité. Díky stylu zobrazení a podpoře snímání obrazu na výšku (formát Corridor) je tak vhodná nejen do místnosti, ale i do chodeb, které mohou být i dlouhé a úzké. Tam se také uplatní volitelné rozlišení jdoucí od Full HD 1 080p (1 920×1 080, 25 sn./s) až po 2 592×1 944, 12 sn./s. při němž se plně využije pětimegapixelový snímací senzor. A také zabudovaný „široký“ objektiv s pevným ohniskem pracující se zorným úhlem 187° (instalace na stěnu), resp. 360° při zabudování kamery do stropu.

Kamera dovoluje lokální záznam na paměťovou kartu microSD s kapacitou až 64GB a příjemná může být i funkce vymaskování obrazových zón označených jako soukromé.


Foto: Axis

Komplet venkovní kamery Axis M2014 (8.190 Kč) tak, jak ji zakoupíte. Dva držáky doplňuje box zajišťující mj. zpracování signálu. Ven se tak montuje pouze holá kamera vybavená dostatečně dlouhým kabelem (7,9 m). Veškerá inteligence, připojení napájení a převod do ethernetové sítě se tak odehrává externě a v suchu pod střechou. Díky tomuto řešení může být snímací část opravdu malinká.

Axis M2014-E: miniaturní venkovní

Zcela jinak řešená kamera pracující s třiceti snímky za sekundu v rámci rozlišení HD Ready. Snímající jednotka s optikou a senzorem je samostatná a protože od ní vede skoro osmimetrový kabel, nemusíte si u většiny aplikací s venkovním umístěním kamery v rámci domu lámat hlavu. „Krabičku“ se samotným zpracováním obrazu a napojením na ethernetovou síť umístíte uvnitř bez problémů. Jen je třeba zajistit průchod konektoru zdí, nebo alespoň – v případě přesvorkování – průchod samotného propojovacího kabelu. To ale problém nebude ani při dodatečné instalaci. Mimochodem „krabička“ se s kamerou propojuje konektorem RJ-12 (viz výše), teprve poté nastupuje tradiční ethernetový RJ-45.

Zabudován je širokoúhlý objektiv s ohniskem 2,8 mm dávající horizontální zorný úhel 81,° přičemž máte stále možnost otočit obraz na výšku a snímat ho jako koridorový formát.

K dispozici je taktéž mechanika paměťové karty microSD (max. 32 GB), externí alarmový vstup a samozřejmě krytí kamery, což obstarává standard IP66, takže je zcela odolné proti prachu a problém nepředstavuje ani silně stříkající proud vody. Napájení pak obstarává buď Ethernet nebo klasický zdroj, ovšem s 8–28 V.

BRAND24


Foto: Axis

Detail „svěrákového“ uchycení některých kamer Axisu. Zde se konkrétně jedná o M2014 (8.190 Kč).

Nejsou pro každého, ale…

Axis nenabízí ani pro vysloveně domácí uživatele kamery třeba v cenové relaci pod čtyři, pět tisíc. Jejich kvality ale vyplynuly i z tohoto krátkého seznámení. Vybrali jsme je ostatně tak, abychom ukázali průřez jejich možnostmi a jednotlivé typy instalace. V každém případě jejich zpracování je výtečné, návrh propracovaný (povšimněte si např. dlouhých kabelů) a instalace vcelku pohodlná, i když není pro každého, stejně jako celkové zprovoznění a doladění celého systému pro využití všech jejich možností.

Rezervy byly vidět především v mobilním přístupu přes telefon či tablet a i v samotné instalaci a ovládacím softwaru by se daly některé věci vylepšit. Berte to však tak, že profesionální dohledové kamery si ještě do nedávna žily svým vlastním životem. Nyní do nich zasahují třeba i snadno ovladatelné aplikace pro chytré telefony. A chytré telefony chce dnes prakticky každý. Dejme proto dohledovým kamerám rok, dva a nechme se překvapit.

Chtěli byste váš rodinný dům sofistikovaněji zabezpečit s pomocí dohledové kamery?

  • Ano.
    19 %
  • Ano, chystám se na to.
    25 %
  • Ano, ale je to drahé.
    35 %
  • Už ji mám.
    12 %
  • Tohle není nic pro mě.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).