Hlavní navigace

Ballmer rýpe do Microsoftu, prodeje tabletů padají a neúspěšný Mac App Store

4. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
O2 bere konektivitu od ČRa. Prodeje serverů vzrostly. Steve Ballmer proti Windows 10 aplikacím. Týdenní výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Prodeje serverů ve třetím kvartálu tohoto roku meziročně narostly o 9,2 procenta, počítá Gartner. Největší podíl na trhu má stále HP (27,3 procenta) následované Dellem (17,9), IBM (9,8) a Lenovem (7,9). Podíl IBM logicky výrazně spadl po prodeji serverové x86 divize právě rostoucímu Lenovu. Nejrychleji rostoucí serverovou firmou v první pětce je Cisco s podílem 6,6 procenta.

IDC zase uvádí, že prodeje tabletů letos spadnou o 8,1 procenta na zhruba 211 milionů kusů. To už ostatně Apple na svých výsledcích pociťuje několik kvartálů. Růst mají naopak hybridní stroje typu Surface, iPad Pro či Google Pixel – příští rok až o 75 procent. Uvidíme, zda se takové věštění konečně jednou naplní.

Prodeje serverů v Q3 2015 podle Gartneru.
Autor: Gartner

Prodeje serverů v Q3 2015 podle Gartneru.

Populární Sketch opouští Mac App Store. Důvody: technická omezení ze strany Applu, dlouhé schvalovací procesy pro updaty a problémy se stanovováním cen. Macovský obchod opouští i další aplikace. Zdá se, že přeci jenom na více otevřeném Mac OS neprojde každá praktika, která je možná u iOS. Pro vývojáře navíc Mac App Store podle některých informací není žádný zlatý důl.

Steve Ballmer si myslí, že by Microsoft měl zveřejňovat skutečná čísla kolem cloudu, popisuje Bloomberg. Firma prozatím předkládá „run rate“ – tedy něco jako očekávané tržby. Tento run rate by se letos měl dostat na 8,2 miliardy dolarů, do roku 2018 pak na dvacet. Skutečná cloudová čísla nicméně dnes nezveřejňuje skoro nikdo. Přechod z jednorázových měsíčních poplatků na průběžné platby míchá se starými pořádky.

Ballmer je stále největší samostatný akcionář Microsoftu a promluvil i k další věci. Podle jeho mínění nebudou takzvané univerzální aplikace pro Windows 10 fungovat (v podstatě stejná aplikace pro počítače, tablety či telefony). Místo toho by se prý Redmond měl soustředit na spouštění Android aplikací. Microsoft takový projekt má, ale není moc funkční. Ballmer je každopádně ten, kdo nástup mobilní revoluce totálně zaspal a jeho rady v této oblasti působí zajímavě.

BRAND24

Odhady prodejů tabletů podle IDC.
Autor: IDC

Odhady prodejů tabletů podle IDC.

Autodesk, výrobce AutoCADu, Maya a spol. letos oznámil investice ve výši sta milionů dolarů do 3D tisku a nyní také spouští platformu Forge. Cloudový PaaS projekt nabízí API a SDK pro běh aplikací a součástí je i fond s částkou dalších sta milionů. 3D tisk, virtuální realita a vše kolem je logickým rozšířením graficko-konstruktérských aplikací společnosti. Ta se snaží podchytit i mladé publikum. Nástroj Tinkercad, který zdarma nabízí přístupné modelování, v Kalifornii vede Čech Petr Brož.

První obchod, který české O2 dává jako příklad toho, že dělení na dvě firmy je funkční: O2 si bude pronajímat datové linky vedle CETINu také od Českých Radiokomunikací, využije je u služeb pro firemní zákazníky. V přípravě mají být další podobné dealy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).