Hlavní navigace

Bavorský rozhlas plánuje dokrytí Franků novou sítí, zasáhne i část Čech

15. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový multiplex, který by měl odstartovat v prosinci, bude spuštěn nejprve ze známého vysílače Ochsenkopf s 20 kW. Později se přidá i Hof s polovičním výkonem.

Bavorský veřejnoprávní rozhlas plánuje podle serveru Radiowoche.de spuštění nové digitální sítě ve standardu DAB+, která by vyřešila problematické pokrytí jeho regionálních okruhů, které se aktuálně nacházejí v multiplexu na kanálu 10D. Po přechodu do této sítě a přeladění z původního kanálu 12D se objevily problémy právě v této oblasti. Naopak multiplex na kanálu 11D, který má hustou síť vysílačů, tento problém řešit nemusí. Problematický příjem mají nyní posluchači v regionu Franky u stanic Bayern 1 Franken, Bayern 1 Main a Bayern 2 Nord.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas z Bavorska dočasně rozšířil pokrytí díky vypnutí Strahova

Podle serveru ukwtv.de, který přináší aktualizovaný přehled (nejen) digitálních rozhlasových vysílačů v řadě zemí Evropy včetně České republiky, by měl fungovat multiplex ze dvou vysílačů fungujících na kanálech 10B. Prozatím v něm mají být šířeny pouze dvě stanice, a to právě Bayern 1 Franken a Bayern 2 Nord. Zvuková kvalita by měla být zachována, tedy 96 kb/s s kódováním DAB+/HE-AAC. Signál bude šířen nejprve z vysílače Ochsenkopf s 20 kW a později i Hof s 10 kW. Vzhledem k výkonu vysílačů se dá předpokládat příjem i na českém území, zejména v západních Čechách. Použita bude vertikální polarizace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).