Hlavní navigace

BBC musí před vypnutím analogu dosáhnout 98,5procentního pokrytí

12. 12. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
12. 12. 2006

Britská veřejnoprávní televize BBC může skončit s analogovým vysíláním teprve ve chvíli, kdy její digitální pokrytí dosáhne 98,5 procenta populace Spojeného království. Zpřesněnou podmínku přechodu země na DVB-T uveřejnil Ofcom, britský regulátor audiovize a telekomunikací. Na komerční vysílatele má úřad volnější metr, u nich mu stačí digitální signál do 73 procent domácností, aby mohly svoje analogové vysílání vypnout. Stanice ale nesmí ustrnout, další nařízení jim totiž klade rozšířit digitální pokrytí na 90 procent populace.

Podmínkou pro všechny provozovatele a operátory je dodržovat plán přechodu na digitální vysílání, který je nyní rozložen na období od roku 2007 do 2012. Každý z účastníků musí podávat také pravidelné zprávy o postupu digitálního vysílání regulačním orgánům a spolupracovat s koordinačním a informačním centrem Digital UK. Operátoři tu mají povinnost aktivně informovat zákazníky – zejména tam, kde bude nutné ruční přeladění set-top-boxů.

WT100

Ofcom také zahájil veřejné konzultace [PDF, 197 kB] s cílem nalézt možnost podpory a spolupráce pro malé operátory. Chce pomoci subjektům, které řeší vlastními kapacitami distribuci televizního signálu v technicky komplikovaných oblastech nebo v komerčně nevýhodných místech a kterých se ukončování analogového způsobu vysílání také poměrně brzy dotkne.

Zdroj: Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci v ČR

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).