Hlavní navigace

BBC začala experimentovat s krátkými videozprávami na Instagramu

23. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Britská veřejnoprávní stanice spustila měsíční pokus s publikováním krátkých zpravodajských šotů na sociální síti Instagram.

Britská BBC spustila zajímavý experiment – na svém účtu na Instagramu začala pod značkou Instafax publikovat krátká zpravodajská videa pokrývající nejdůležitější události dne.

Šoty mají standardních instagramových 15 sekund a sestávají obvykle z nekomentovaných záběrů z místa dění doplněných krátkými vysvětlujícími titulky. Uživatelé mohou videa sdílet, označovat, že se jim líbí, nebo k nim přidávat komentáře. Na účtu BBCnews se objeví vždy tři videozprávy denně.

Chceme zkoušet nové nápady, jak dostat naše videa k novým divákům, vysvětlil důvody experimentu pro deník Guardian šéf BBC Online Steve Herrmann. Po měsíci chce BBC pokus vyhodnotit a případně v něm dále pokračovat.

Pokusem o průnik na Instagram BBC reaguje na změny v chování uživatelů, kteří se na video stále častěji dívají na mobilních zařízeních. BBC nedávno oznámila, že o loňských Vánocích lidé její internetová videa poprvé sledovali více na tabletech a mobilech než na obrazovkách desktopových počítačů či notebooků. 

MMF24

Mezi 21. prosincem a Novým rokem zaznamenala její aplikace iPlayer celkem 914 tisíc stažení. Souvisí to samozřejmě s tím, že lidé dnes často dostávají nové smartphony a tablety jako vánoční dárek.

BBC není první, kdo s krátkými zpravodajskými videi na sociálních sítích experimentuje. Asi nejznámějším projektem v tomto směru je newyorský startup NowThisNews, který kromě svého účtu na Instagramu publikuje také šestivteřinové zprávy v síti Vine. I on už vzbudil pozornost velké televizní společnosti  - na přelomu roku si v něm minoritní podíl koupila americká NBC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).