Hlavní navigace

Beatles ve Spotify a Apple Music. Nevyhnutelná, ač opožděná evoluce

28. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Od Štědrého dne najdete Beatles ve Spotify i v Apple Music a na pár dalších místech. Dost revoluční vývoj, byť jde spíš o evoluci a vývoj nevyhnutelný.

Oznámení o zpřístupnění hudby Beatles ve streamovacích hudebních službách (Spotify, Apple Music, Google Play Music, celkem devět služeb) se možná zdá jako něco nevýznamného. Skutečnost je trochu jiná. Je málo hudebních značek, které tak hodně odolávají vývoji a které mají tak spletitou minulost jako Beatles. Minulost z pohledu vlastnictví práv a všech s tím souvisejících podivností.

UMG, v současnosti v podstatě nejzásadnější spoluvlastník práv, podlehl evoluci. Pokud chce, aby prodeje Beatles přežily do dalšího desetiletí, musí jít tam, kde jsou potenciální noví posluchači. Z těch, kdo už Beatles znají, toho příliš získat nemůže, dávno mají svou oblíbenou hudbu koupenou. Využili stejnou evoluci, jen o pár let dříve. Evoluci, která přinesla hudbu na internet, byť ještě v té původní podobě kupování skladeb a alb.

Pokud chcete oslovit mladou generaci, bez ohledu na to, jestli jste součástí hudební historie (jako Beatles) nebo současný či budoucí umělec, je streaming tou nejzásadnější možností. Hudebnímu průmyslu samozřejmě stále leží v žaludku a nejradši by byl, kdyby neexistovala. Ale je prostě nevyhnutelná.

Postrádáte Pandoru? Zdání klame

Pokud mezi výše zmíněnými devíti streamingovými službami postrádáte Pandoru, tak ji postrádáte správně. Neznamená to, že by v ní snad Beatles nebylo možné získat. Souvisí to ale s rozdílem mezi streamingem hudby a internetovým rádiem – právě Pandora měla Beatles k dispozici od samého počátku své existence (samozřejmě zde lehce musíme ignorovat omezení na země méně či více vyvolené).

U Pandory je ale dobré vědět ještě něco dalšího: jakkoliv jste si tam Beatles mohli poslechnout, tak ne stejně jako na klasickém hudebním streamingu. Celé album v jednom kuse například rozhodně ne – stejně jako klasické rádio má totiž Pandora omezení na počet skladeb od jednoho umělce za určitý počet hodin.

Beatles a Michael Jackson

Na Beatles je zajímavé to, že vlastnická práva okolo jejich hudby jsou poněkud spletitá. Většina vydavatelských práv k největším hitům kupodivu patřila dlouho (a patří) společnému podniku Michaela Jacksona a hudební větve Sony Corp. (Sony/ATV Music Publishing), ale to se vracíme zpět až někam do roku 1985.

Ještě jsou tu ale práva k samotným nahrávkám, kde jsou ve hře další společnosti. Samotný Jackson, poté co zemřel, zanechal vysoké dluhy (něco okolo 500 milionů dolarů) a jeho podíl v Sony/ATV se navíc stal zárukou k půjčce, kde se dokonce mluví o dalších 300 milionech dolarů.  

Ale zpět k dvěma zmíněným společnostem, které vlastní nahrávky – tady je ve hře EMI (které je mimochodem vlastněné výše zmíněným Sony/ATV a funguje jako jedna firma) a Apple Corps (což prosím pěkně není Apple Inc). No a nejenom takto spletitá vlastnická práva byla dlouhou dobu překážkou k tomu, aby Beatles byli digitálně dostupní.

Celé je to ještě komplikované tím, že v roce 2018 může dojít (například) k tomu, že práva ke skladbám Beatles mohou získat Paul McCartney a Yoko Ono. Umožní jim to zákon z roku 1976, který pro skladby napsané před rokem 1978 umožňuje navrátit po 56 letech práva zpět původním autorům. V roce 2026 to pak bude znamenat, že mohou získat kompletní práva ke všem skladbám.

Do všeobecného zmatku ještě můžete započítat to, že záznamy hudby Beatles jsou v zásadě vlastněny a distribuovány přes UMG (Vivendi SA). Ale také třeba to, že v říjnu letošního roku se hovořilo o tom, že Sony má zájem se hudební části zbavit a možným kupcem bylo právě Michael Jackson estate (protože má předkupní právo v případě prodeje).

Beatles na iTunes. Pozdě. Ale přece.

Skladby Beatles jsou digitálně dostupné až od roku 2010, kdy se objevily na iTunes. Nutno dodat, že s velkým zpožděním poté, co se možnost kupovat hudbu (skladby i alba) masově rozšířila. A velmi brzy předtím, než začalo ustupovat stahování hudby. Hovoří o tom nakonec i čísla – 900 tisíc alb, 2 miliony skladeb letos vs. 1,2 milionu alb a 2,7 milionu skladeb loni (podle Nielsen Music).

Paradoxní na tom všem je, že to nejsou původní Beatles (McCartney, Ringo Starr ani dědicové Johna Lennona a George Harrisona), kdo by se digitálním technologiím bránil. Snaha dohodnout se o dostupnosti Beatles ve streamingových službách tu byla mnohokrát – navíc za případná exkluzivní práva se platí velké peníze (milion dolarů pro Led Zeppelin od Spotify, například).

Na druhou stranu, exkluzivita je u práv na hudbu poměrně nepříjemná komplikace. Automaticky totiž omezuje kupce pouze na uživatele jedné konkrétní platformy. Což nakonec vysvětluje i to, proč aktuální zpřístupnění proběhlo na všech zásadních streamovacích službách najednou.

Není nezajímavé, že Beatles se i na CD nosiče dostali poměrně pozdě, až v roce 1987, tedy prakticky deset let poté, co se právě tento nosič stal zásadním pro nakupování hudby.

Ne všechno ale na streamingu najdete

Zpřístupnění Beatles přes streamingové hudební služby se dá zcela určitě zařadit mezi podstatné události roku 2015. Ale když už toho bylo řečeno o Beatles a právech tolik, tak ještě je tu jedna drobnost. Stále jsou zde některé věci, které si pořád můžete pouze klasicky koupit.

KL24

Na Spotify ani Apple Music například nenajdete The Beatles Anthology, Let It Be… Naked, Live at the BBC, Love a ještě The Beatles in Mono. Ale je asi jenom otázkou času, kdy se ve streamingu objeví i tyto kousky.

Takže oslavujte, třeba tím, že si ve Spotify založíte účet a pustíte si Beatles. Jejich hudba je totiž dostupná i neplatícím uživatelům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).