Hlavní navigace

Běloruský EPAM System otevírá vývoj v Praze, zaměstná 200 lidí

8. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

EPAM Systems Autor: EPAM Systems
EPAM Systems
Původem běloruský softwarový podnik EPAM Systems patří mezi nejrychleji rostoucí technologické firmy. Nová pobočka v Praze zaměstná 200 lidí.

Do Česka míří další zajímavá investice z oblasti informačních technologií. Původem běloruská společnost EPAM Systems v Praze otevírá pobočku, která zaměstná dvě stovky lidí včetně vývojářů a dalších technických profesí. Do budoucna se podle informací Lupy počítá s případným dalším růstem. EPAM se přes Česko chce více profilovat v regionu střední Evropy.

Podnik s hlavní centrálou v Pensylvánii se v Praze usídlil v budově City Tower na Pankráci a v současné době patří mezi jednu z nejrychleji rostoucích technologických firem. O příchodu a vyjednáváních už se nějakou dobu v kuloárech debatovalo. Do celého procesu přispěla státní agentura CzechInvest. EPAM stále do Prahy hledá vývojáře (C#, SQL), testery či analytiky.

Pro americkou společnost je Česko už jednadvacátou zemí, ve které má zastoupení. Ve střední a východní Evropě je přitom aktivní poměrně hodně, pobočky má i v Maďarsku, Polsku, Rakousku, Bělorusku či Bulharsku. Firma funguje od roku 1993 a zaměstnává už přes čtrnáct tisíc lidí. V posledních letech realizovala i několik akvizic.

Lákavá investice

Akcie EPAM Systems se obchodují na newyorské burze, na kterou firma vstoupila začátkem roku 2012. Akcie si do dnešní doby připsaly růst téměř 500 procent. Aktuální hodnota EPAMu jsou více než čtyři miliardy dolarů. Firma letos očekává tržby převyšující 900 milionů dolarů a v kvartálních výsledcích meziročně roste o více než dvacet procent.

EPAM vyrostl jako tradiční společnost zaměřená na outsourcing softwarového vývoje a stavěla na kvalitě inženýrů z bývalého Sovětského svazu. Za sebou má projekty pro velké světové značky, třeba Microsoft, SAP či některé burzy. K outsourcingu i skrze akvizice postupně přibývají další ICT služby a rovněž vývoj vlastních enterprise technologií.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

EPAM není jediný, kdo aktuálně v Česku rozjíždí nový vývoj. V Karlíně zaměstná 30 lidí společnost Veeam, zaměřená na tvorbu zálohovacího softwaru pro virtuální prostředí.

V Brně se pak rozšíří také pobočka amerického IBM. Pro něj se nyní staví nová budova a k současným 3700 lidem přibydou další více než tři stovky zaměstnanců. V Ostravě zase vývoj databázových nástrojů rozšiřuje Dell.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).