Hlavní navigace

Běžní Slováci by preferovali kompresi MPEG-2

7. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
7. 1. 2009

Kompresní formát MPEG-2 by oproti pokročilejšímu standardu MPEG-4/AVC preferovali běžní Slováci. Alespoň to vyplývá z průzkumu serveru Digimedia.sk, kterému se jeho anketou podařilo oslovit na dva tisíce lidí. Ti odpovídali na otázku, jaký by preferovali kompresní formát. Největší procento hlasujících, konkrétně jich bylo 39 %, se přiklonilo k možnosti využít ve stávající situaci kompresi MPEG-2 a MPEG-4/AVC začít používat až při zavedení standardu DVB-T2.

34 % hlasujících by rovnou volilo kompresi MPEG-4/AVC, 19 % by stačil MPEG-2 a 8 % hlasujících by chtělo jeden multiplex v MPEG-2 a druhý v pokročilejším standardu. V současné době probíhá experimentální vysílání na Slovensku povětšinou v kompresi MPEG-2, např. testy sportovního kanálu Trojka byly ale ve standardu MPEG-4/AVC. Naši východní sousedé nyní čekají na vypsání nového tendru na provozovatele prvních dvou digitálních multiplexů.

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).