Hlavní navigace

Bidextreme.pl podlehla hackerům, zmizely Bitcoiny a Litecoiny

25. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: bitcoin.clarkmoody.com
Polský Bidextreme.pl je další směrnárnou a úložištěm Bitcoinů, která neodolala útoku hackerů. Vlastnici Bitcoinů (ale i Litecoinů) o ně přišli.

Na bidextreme.pl už najdete jenom poměrně dlouhé oznámení o tom, že služba před několika dny neodolala útoku hackerů a veškeré Bitcoiny (BTC) i Litecoiny (LTC) ve službě uchované zmizely. Provozovatel dále oznamuje, že hackerům se nepodařilo získat přístup ke klasickým bankovním účtům a peníze uživatelů zde uložené jim budou vráceny. Služba samotná je mimo provoz a není známo, kolik BTC/LTC bylo ukradeno.

Připomeňme že nedávno byla hacknuta i česká služba Bitcash.cz (viz Uživatelé Bitcash.cz pravděpodobně přišli o všechny své bitcoiny) a zmizely Bitcoiny v teoretické hodnotě několika milionů korun (484,76 BTC podle provozovatele). Bitcoiny jsou také cílem již řadu měsíců trvajících phishingových aktivit (viz Phishing už delší dobu míří i na Bitcoiny, zejména přes Mt.Gox). 

Hack služeb, kde vlastnící uchovávají své Bitcoiny, je v poslední době častý, stejně jako řada dalších útoků. Virtuální měna je určitým způsobem snadno „přemístitelná“ a masivní růst Bitcoinů je dost dobrým důvodem k tomu, aby se někdo snažil snadno obohatit. Na List of Bitcoin Heists najdete poměrně detailní a zajímavý přehled události vedoucích ke krádežím Bitcoinů (poslední případy tam ale nehledejte, spíše ty starší).

KL24

Případné vyšetřování krádeží Bitcoinů bude vždy poznamenáno tím, že z hlediska práva většiny zemí nejsou Bitcoiny měnou. A to i bez ohledu na to, že případně transakce v Bitcoinech podléhají povinnosti platit daně. Útoky na bitcoinové směnárny a peněženky se navíc zpravidla budou vyšetřovat velmi obtížně, nehledě na praktickou možnost, že některé krádeže Bitcoinů mohou být fingované.

Zdroj: Polish Bitcoin Exchange Bidextreme.pl Hacked, Bitcoin and Litecoin Wallets Emptied

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).