Hlavní navigace

Bídný prodej Chromebooků, 64bitová Opera a další pozoruhodnosti

20. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Netbooky s Chrome OS se podle indicií neprodávají dobře. Google přesto pokračuje ve vývoji. Spolu s prohlížečem Google Chrome 16 vydal i aktualizaci systému. Novinky slibuje i Opera 12 a Firefox 11.

Chromebooky nejsou velkým hitem

Google má v současnosti dva operační systémy: Android a Chrome OS. Zatímco telefony a tablety se systémem Android jsou prodejním hitem nejen nyní před vánočními svátky, ale de facto po celý rok, prodejnost zařízení s Chrome OS není růžová. Svědčí o tom, že ji Google jakkoliv nekomentuje. Dřívější praxe prozrazuje, že pokud Google nějaká čísla tají, není na nich vůbec nic k chlubení.

Podle nepotvrzených zpráv ze zákulisí se prodané kusy zařízení s Chrome OS zatím počítají jen na tisíce. Oficiálně tuto informaci Google ani dosavadní výrobci netbooků s jeho systémem komentovat nechtějí. Google se zatím svůj nový systém Chrome OS snaží před cupováním novinářů chránit a upozorňuje na jeho výhody.

Realita je však taková, že zákazníci dávají přednost netbookům s operačním systémem klasického střihu, nejčastěji dnes s Windows 7. Z toho musí mít Microsoft radost, když si promítneme, jak jej nástup kompaktních avšak méně výkonných bratříčků notebooků zaskočil absolutně nepřipraveného s hardwarově těžko uspokojitelnými Windows Vista. Před příchodem Windows 7 ještě Microsoft rád oprášil Windows XP alespoň pro netbooky.

Otázkou ovšem je, co bude s celým segmentem netbooků. Čísla za poslední rok ukazují, že nákupní horečka zaměřená na netbooky dávno opadla. Podle některých komentátorů je trh saturován a nové netbooky nepřichází s novinkami, které by uživatele nutily k upgradu. Podle jiných hlasů veřejnost prozřela a nevýhody netbooků zkrátka po osobních zkušenostech převážily nad výhodami. Osobně si myslím, že pravda je někde uprostřed.

Co podle vašeho názoru stojí za malým zájmem o Chromebooky?

Google každopádně nad Chrome OS zatím hůl nechce zlomit. Ve vývoji i marketingové podpoře pokračuje. Před několika dny uvolnil důležitou aktualizaci pro netbooky Acer AC700, Samsung Series 5 a experimentální Cr-48. Nová verze přináší podporu pro ZIP archivy, indikátor ke klávese Caps Lock přímo na displej zařízení, upozornění při docházející úložné kapacitě, vylepšeného správce souborů, nejnovější Flash Player, opravu bezpečnostních chyb a posílení stability.

Někteří výrobci již ohlásili, že s netbooky končí nebo zaměření na ně alespoň omezují. To by ovšem pro Chrome OS nemuselo znamenat nic zlého. Někteří výrobci v čele se společností Dell už oznámili, že nyní chtějí své síly napnout směrem k ultrabookům. Ty mají větší displej než netbooky, ovšem zase se zaměřují na minimální tloušťku. Chrome OS se může zaměřit i na toto pole. Uvidíme ale jak dlouho s ním budou mít výrobci zařízení a samotný Google trpělivost.

Opera Labs: 64bitová verze s odděleným během plug-inů

Uživatelé 64bitových verzí operačních systémů Windows Vista a Windows 7 mají naději na další 64bitový webový prohlížeč. Zatím jich na scéně mnoho není. Například Mozilla stále se 64bitovým Firefoxem pouze experimentuje, oficiálně není 64bitová ostrá verze pro Windows Vista a Windows 7 k dispozici. Nyní s 64bitovou verzí prohlížeče začala experimentovat i společnost Opera Software.

Experimentální 64bitový build prohlížeče Opera 12

Opera Labs před vánočními svátky naděluje 64bitovou verzi rozpracovaného prohlížeče Opera 12 k prvním testům ze strany širší veřejnosti. Je příslibem vyššího výkonu a bezproblémové alokace paměti. Zatím však není jasné, jestli už Opera 12 bude k dispozici v 64bitové verzi pro Windows Vista a Windows 7.

Druhou zajímavou novinkou experimentální verze je oddělený běh plug-inů od procesoru prohlížeče do samostatného procesu. Proč? Kvůli stabilitě. Opera Software potvrzuje zprávy z konkurenčních táborů, že plug-iny jsou častou příčinou nestability prohlížeče. Pokud po oddělení plug-inů do nezávislého procesu některý spadne, neshodí celý prohlížeč včetně všech otevřených stránek.

Opera Software chystá oddělený běh plug-inů.

Po vydání prohlížeče Opera 11.60 se vývojáři plně soustředí na Operu 12 s kódovým jménem Wahoo. Hlavní novinkou by mělo být výrazné navýšení výkonu díky podpoře hardwarové akcelerace, kterou už konkurenční prohlížeče nějaký čas používají. Aktuální Opera 11.60 se jim však směle může rovnat i bez hardwarové akcelerace, takže příslib dalšího navýšení výkonu zní hodně zajímavě.

Google Chrome 16: podpora přepínání mezi účty

Minulý týden vyšel ostrý Google Chrome 16, který jako nejdůležitější novinku přináší možnost práce s více účty a snadné přepínání mezi nimi. Funkce není zatím navržena pro řešení sdílení počítače. Primárně je určena pro uživatele, kteří potřebují pracovat se dvěma nebo více vlastními účty. Nyní mezi svými účty tedy uživatelé mohou snadno přepínat. Lze tak třeba přecházet mezi osobním Google Account a pracovním účtem z Google Apps.

Google Chrome 16 umí přepínat mezi účty.

Na účty jsou navázána veškerá data k synchronizaci včetně záložek, hesel nebo rozšíření. Je tak možné mít oddělený prohlížeč pro osobní použití a prohlížeč pro pracovní potřeby. Google Chrome 16 umí každé okno spustit pod jiným účtem, takže s více účty lze dokonce pracovat současně, nejde tedy jen o pouhé přepínání. Je tu i možnost s více účty pracovat naráz.

Mozilla Firefox 11 začíná vypadat zajímavě

Aktuálně se v různých fázích testování nacházejí prohlížeče Firefox 9 a Firefox 10. Zmíněný Firefox 9 by mimochodem měl vyjít ještě letos. V příštím roce se uživatelé dočkají Firefoxu 11, na kterém nyní Mozilla usilovně pracuje. Již dříve jsem se zde na Lupě zmiňoval o podpoře protokolu SPDY, který prozatím přinese pružnější přístup k webovým aplikacím od Googlu v čele s Gmailem.

WT100

Další a dle mého soudu zajímavější novinkou je podpora online synchronizace rozšíření mezi různými instalacemi prohlížeče. Firefox ze současných prohlížečů má nejširší možnosti synchronizace a přenosu dat mezi desktopovou a mobilní verzí. Se synchronizací rozšíření si však zatím neuměl poradit, na rozdíl od konkurenčního prohlížeče Google Chrome. Ten zatím jako jediný umí synchronizovat rozšíření. V příštím roce se k němu přidá i Mozilla Firefox.

Mozilla mimochodem nevzdala souboj s Googlem na poli prohlížečů. Věří, že někteří uživatelé mohou vyměnit Google Chrome za Mozilla Firefox. Čísla zatím hovoří o opačném trendu, ale válka prohlížečů je nekonečná, takže stát se může cokoliv. Každopádně Firefox 11 konečně nabídne import dat pro uživatele, kteří dříve používali Google Chrome.

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).