Hlavní navigace

Mozilla jedná s Googlem, vyšla Opera 11.60

9. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mozille vypršela klíčová smlouva s Googlem. Nová zatím dohodnuta není. Co dál je nového mezi prohlížeči? Vyšla Opera 11.60 a rozpracovaný Firefox 11 bude podporovat proklatě rychlý protokol SPDY.

Mozille vypršela smlouva s Googlem

Na konci listopadu vypršela tříletá smlouva, kterou mezi sebou uzavřely Google a Mozilla. Začaly se tedy množit spekulace o osudu jejich další spolupráce a zaznívají i obavy, že Mozilla bez peněz od Googlu bude muset zavřít krám. Mají uživatelé Firefoxu panikařit? Zatím netřeba.

Je pravda, že Google je pro Mozillu jednoznačně největším zdrojem příjmů. Mozilla ale uvádí, že momentálně je zajištěna na dva roky dopředu, takže panika uživatelů na místě prozatím není. Google a Mozilla vyjadřují oboustrannou ochotu se domluvit na další spolupráci podobně jako před třemi lety. Jednání prý probíhají.

Google se dosud s Mozillou dělil o část příjmů z reklamy ve vyhledávači, kterému Mozilla naháněla uživatele díky tomu, že Google je ve Firefoxu výchozím vyhledávačem. Pokud nebude chtít Google o tuto konkurenční výhodu přijít, musí se s Mozillou domluvit na další spolupráci.

Je pravda, že Google a Mozilla jsou momentálně na poli prohlížečů rivaly, ale to nedává další spolupráci a priori stopku. Firefox má stále početnou uživatelskou základu a Google by jistě nebyl rád, kdyby se pro ně stal výchozím vyhledávačem třeba konkurenční Bing. Dodejme, že Mozilla již s Microsoftem, který je provozovatelem vyhledávače Bing, aktivně spolupracuje.

Mozilla by se mohla po penězích rozhlédnout i jinde. Google byl dosud velkým a spolehlivým zdrojem příjmů, ale není na trhu jediný. Zajímavým potenciálním zdrojem příjmu jsou regionální konkurenti Googlu. Již nyní Mozilla spolupracuje například s ruským portálem Yandex, který je v ruské jazykové mutaci výchozím vyhledávačem.

Opera 11.60 s faceliftem RSS čtečky

Tento týden vyšla ostrá verze prohlížeče Opera 11.60 s kódovým označením Tunny. Navzdory faktu, že jde pouze o novou minor verzi, přináší několik zajímavých novinek, které chtěli vývojáři posunout směrem k uživatelům, aby si mohli uvolnit ruce pro práci na prohlížeči Opera 12. Některé novinky původně plánované pro dvanáctou generaci tak nabízí již aktuální Opera 11.60.

Opera 11.60 přináší například nový parser pro HTML 5 jménem Ragnarök. Novinkou je též plná podpora pro ECMAScript 5.1. Aktualizované jádro Presto ve verzi 2.1 umí například pracovat s radial gradienty z CSS 3, vylepšuje podporu SVG a umí pracovat s atributy     preload, buffered, seekable a muted u značek audio a video z HTML 5.

Engine Carakan pro zpracování kódu v jazyce JavaScript se dočkal optimalizace správy paměti, což by se mělo příznivě projevit na paměťové náročnosti celého prohlížeče Opera 11.60. Webové vývojáře by ještě mohla zajímat implementace geolokačního JSON API od Googlu.

RSS čtečka a e-mailový klient v Opeře 11.60 mají nový kabátek a optimalizují se pro širokoúhlé displeje a monitory.

Uživatele může potěšit facelift integrovaného e-mailového klienta a RSS čtečky. Tvůrci poněkud oprášili vzhled jejich uživatelského rozhraní. Sází nyní ve výchozím nastavení na třísloupcový layout navržený s ohledem na širokoúhlé monitory a displeje, jejichž použití je stále častější. Přidány byly i nové funkce jako je seskupování zpráv podle data nebo připínání zpráv.

Nyní se Opera Software může zaměřit na prohlížeč Opera 12 s kódovým označením Wahoo, kde má být hlavní novinkou využití hardwarové akcelerace pro výrazné navýšení výkonu prohlížeče. Opera se momentálně výkonnostně vyrovná konkurentům, kteří již podporu hardwarové akcelerace zavedli. O to zajímavější bude sledovat, jak si povede Opera 12 posílená právě o hardwarovou akceleraci.

Prohlížeč jako herní platforma budoucnosti?

Prohlížeče Google Chrome i Mozilla Firefox ve svých budoucích verzích nabídnou podporu gamepadů. Jejich tvůrci to nezávisle na sobě prezentovali v posledních dnech. Ne snad, že by chystali nějakou revoluci ve způsobu užívání prohlížeče. Chtějí však otevřít cestu webovým vývojářům, aby mohly vznikat hry, které půjde ovládat klasicky gamepadem.

Google a webové hry? U Google+ to skončit nemusí.
Google Chrome nabízí vývojářům nové možnosti včetně nativní podpory gamepadů.

Podle mnoha odborníků se z webového prohlížeče může v budoucnu stát zásadní herní platforma pro hraní po Internetu. Současné hry, které se již těší nemalé oblibě, velmi často využívají technologie třetích stran, jako je třeba Flash nebo Silverlight. Google a Mozilla dlouhodobě pracují na tom, aby si hry vystačily s možnostmi prohlížeče (HTML 5, WebGL, hardwarová akcelerace).

Znovu ožívají úvahy, jestli Google nespustí vlastní herní server. Zatím se věnuje hrám jen v rámci komunitního serveru Google+. V posledních letech však udělal několik zajímavých akvizic firem točících se kolem internetových her a jejich monetizace, takže podpora gamepadů a dalších potenciálně herních technologií v Google Chrome může být jen dalším střípkem do mozaiky.

Firefox 11 nabídne podporu protokolu SPDY

Jednou z novinek, které v příštím roce uživatelům nabídne ostrý Mozilla Firefox 11, bude podpora protokolu SPDY, který byl představen letos na konferenci IETF 80 v Praze. Momentálně jej kromě prohlížeče Google Chrome podporuje také Amazon Silk přítomný v levném tabletu Kindle Fire. Za protokolem SPDY stojí Google a uživatelům slibuje výrazně rychlejší práci s moderními webovými aplikacemi jako je třeba Gmail.

BRAND24

„Protokol SPDY umožňuje v jednom TCP proudu dat přenášet více HTTP požadavků. Na rozdíl již používaného proudového zpracování je možno tato data posílat v libovolném pořadí, neboť každý datový balíček si sebou nese identifikátor svého datového proudu a prohlížeč tak ví, jak přijatá data poskládat. Nedochází tak ke zbytečnému zdržování při navazování různých spojení nebo čekání na někde zatoulaná data,“ vysvětluje Pavel Franc z Mozilla.cz.

Gmail a další webové aplikace mají být díky protokolu SPDY výrazně rychlejší. Uplatnění si najde i u real-time komunikace.

SPDY se tváří jako rychlejší, pružnější a bezpečnější volba i díky tomu, že aktivně využívá SSL šifrování a GZIP kompresi. Velkou budoucnost by měl mít i díky službám, které vzejdou z projektu WebRTC, jenž vzniká za podpory tvůrců prohlížečů Mozilla Firefox, Google Chrome a Opera. Má nastavit nový standard pro čistě webové aplikace komunikující v reálném čase. Rychlý protokol SPDY má být jednou z cest, jak zajistit jejich fungování. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).