Hlavní navigace

Pod stromeček kupujte roboty

20. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Asi ne letos, to ještě nestihnete. Ale vsadil bych se, že hitem příštích Vánoc budou právě nejrůznější roboti, kteří nás během desetiletí ovládnou a vyhubí. Takže pozor na kuchyňské pomocníky a potvory píglující koberec.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Časopis Time přišel se seznamem sedmi robotů, které je možné koupit už nyní. Na to, aby se některé z vybraných robotů dostaly pod české vánoční stromečky, je už asi pozdě. Tedy pokud si je někdo neobjednal s dostatečným předstihem. Na trhu jsou nejrůznější hračky, od smartphone robota Romo, který udělá z iPhonu zábavného a pohybujícího se společníka, až po roboty, které automaticky a chytře luxují podlahu (zrovna tenhle tip se jistě podaří sehnat i pro letošek).

Každé Vánoce mají několik hitů, prostě zboží, které se nejvíce kupuje. Často se hity stávají ze zboží, které tak předem označí prodejci a marketéři. Pravé hity Vánoc se ale poznají až zpětně, podle prodejů. Někdy se přece jen podaří prorazit produktu, který se netěší masové podpoře. Ty příští a každé další Vánoce se budou objevovat mezi horkým vánočním zbožím roboty (nebo už roboti, tedy skorolidi) čím dál tím častěji.

Za několik (možná desítek) let se pod stromečkem budou choulit všeúčeloví roboti, umělí lidé. Budou nás bavit, vzdělávat, budou nám sloužit. Nakonec se vzbouří a převezmou vládu nad planetou Zemí, lidé jim budou zpočátku sloužit a pak budou roboty vyhubeni. Čekají nás prostě krásné vyhlídky a zatím můžeme být rádi, že pod slovem „robot“ si zatím představujeme tu potvoru, co šmejdí po koberci, nebo mašinku, která umí perfektně namíchat těsto na vánočku.

Tipy C

Pokud si prohlédnete aktuální nabídku robotů v nejrůznějších obchodech, jde většinou o legrácky a hračky. Time do své sedmičky zařadil kromě vysavače a robota z iPhonu také Kiloboty, tedy miniaturní robůtky, které se ve skupinách chovají jako mravenci. S tím už by se dalo zažít trochu vzrušení a dobrodružství.

Ať už budete kupovat jakékoliv roboty, myslete prosím na to, že ty zatím poměrně hloupé krabice mohou překvapit. Neztrácejte ostražitost a hlídejte si, aby vás ty krabice nezačaly šmírovat, aby se nepokoušely okoukat lidské zvyky a chování. Myslete na to, že právě teď jsme na počátku období, které skončí stěhováním posledních přeživších lidí na nějakou vzdálenou planetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).