Hlavní navigace

BlackBerry ve druhém čtvrtletí prodělalo skoro miliardu dolarů

27. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: BlackBerry
Kanadský výrobce mobilních telefonů, který je už delší dobu v problémech, zveřejnil finanční výsledky za druhé čtvrtletí. Hospodaření skončilo podle očekávání vysokou provozní ztrátou.

Za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2014 dosáhly tržby společnosti 1,6 miliardy dolarů. Meziročně jde o výrazný propad. Ve stejném období loni totiž firma dokázala vygenerovat tržby ve výši 2,9 miliard dolarů. Celkově se firma v druhém čtvrtletí propadla do provozní ztráty 965 milionů dolarů (18,3 miliardy Kč). Ztráta byla z velké části způsobena masivními odpisy, které vznikly hlavně kvůli modelu Z10s. Firmě se totiž nepodařilo prodat velké množství telefonů, které si nechala vyrobit.

BlackBerry se potácí v problémech již delší dobu. Současný management si s firmou, která se propadá do stále větší ztráty, evidentně neví příliš rady. Firma za poslední rok výrazně zeštíhlila. Z necelých 20 tisíc klesl počet zaměstnanců na 12 700 a ani to není podle všeho konečné číslo. Dalších 4500 lidí má BlackBerry opustit v následujících měsících.

Začátkem týdne se objevila informace, že firma s největší pravděpodobností zamíří do rukou jednoho z dosavadních akcionářů. Ovládnout by ji mělo konsorcium vedené kanadským pojišťovacím holdingem Fairfax Financial Holdings. Fairfax Financial Holdings je ochotný za BlackBerry zaplatit 4,7 miliardy dolarů, tedy 9 dolarů za akcii.

ebf - partner 1

Pro dlouhodobé investory to bude velmi bolestivý prodej, vždyť ještě před čtyřmi lety se jedna akcie kanadského výrobce smartphonů obchodovala za 90 dolarů.

Zdroj: tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).