Hlavní navigace

Blíží se termín startu Primy Max, zahájení vysílání bude ve velkém stylu

31. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Lepší akvizici, než kterou je Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem, si Prima pro svůj nový filmový a seriálový kanál asi přát nemohla.

Prima Max odstartuje 20. listopadu

Filmovou lahůdkou Vlk z Wall Street z roku 2013, kde v hlavní roli exceluje populární herec Leonardo DiCaprio, odstartuje 20. listopadu ve 20 hodin 11 minut vysílání nového tematického kanálu Prima Max, pátého televizního programu z rodiny společnosti FTV Prima. Termín startu potvrdila serveru DigiZone.cz oficiálně i mluvčí televize Gabriela Semová. Diváci budou mít možnost stanicí naladit v pozemním celoplošném vysílání, konkrétně v multiplexu 3, stanice se má stát i součástí placených služeb v České republice (kabel, satelit, IPTV).

Na první den vysílání má Prima Max naplánován ještě jeden titul, a to snímek Hodný, zlý a ošklivý z roku 1966. V sobotu 21. listopadu bude vysílání televize zahájeno dánsko-thajským animovaným seriálem Friends. Prima Max nasadí hned dva díly za sebou – od 8:45 a 9:15. Dále budou následovat populární animované filmy studia Pixar, konkrétně Toy Story: Příběh hraček a Hledá se Nemo. Mezi dalšími známými filmovými tituly se objeví i Total Recall (nová verze), Wasabi, Žhavé výstřely, Dvojčata, Duch a Temný Anděl. Do konce roku pak Prima plánuje spustit i další kanál, komediální Primu Comedy Central.

Lukáš Polák: Prima Max odstartuje 20. listopadu Vlkem z Wall Street

Jan Potůček: Velké manévry v multiplexu 3: regionální televize musí odejít kvůli Primě Max

ČT 24 se připravuje na start ve vysokém rozlišení

Kavčí hory se od pondělí 2. listopadu pouští do rekonstrukce Studia 6, prostor, z nichž se kromě stejnojmenného ranního bloku vysílá Interview ČT 24 nebo Hyde Park. Plánovaná operace, která má konec naplánovaný na únor 2016, souvisí s blížícím se startem veřejnoprávního zpravodajského kanálu ve vysokém rozlišení (HDTV), který byl stanoven na příští rok. Česká televize dlouhodobě pracuje na přechodu ČT 24 do HD. Jednou ze změn je nedávný přesun analytických Událostí, komentářů (UK) do virtuálního studia. UK už je možné sledovat v HD kvalitě prostřednictvím on-line služby iVysílání. Stanice ČT 24 HD bude dostupná na satelitu a v sítích placených služeb. V budoucnu bude její signál šířen pochopitelně volně i v multiplexu DVB-T2.

ČT 24 musí reagovat na aktuální vývoj televizního zpravodajství ve světě a zároveň na potřeby diváků. S tím, jak se postupně zvyšují nároky na obsah pořadů, rostou i nároky na technologické zázemí, přičemž to současné už není schopné pokrývat požadavky na moderní vysílání. Plánovaná rekonstrukce významně rozšíří možnosti dramaturgie pořadů, podmínky pro práci s obrazem a grafikou a posílí divácký komfort, uvedl šéfredaktor zpravodajství České televize Petr Mrzena a doplnil: V první fázi bude rekonstrukce studia znamenat dílčí změny v programu ČT 24, ale hlavní zaměření kanálu, tedy zpravodajství s akcentem na aktuální události, bude zachováno, a díky novým moderátorským tvářím i posíleno. Věřím, že návrat do opraveného studia tato omezení divákům posléze vynahradí.

Lukáš Polák: Česká televize se připravuje na start kanálu ČT 24 v HD, zrekonstruuje Studio 6

V Česku se prodává první satelitní box pro 4K

V České republice se od pondělí 26. října začal prodávat první satelitní box, který zvládne zpracovat 4K rozlišení, tedy formát Ultra HD. Zajímavá zpráva je to zejména pro ty, kteří nemají televizor s podporou tohoto obrazu. Výhodou je skutečnost, že VU+ Solo 4K zvládá i zpětnou konverzi do formátu Full HD. Uživateli stačí, když si na HDMI výstupu zvolí rozlišení 1080p namísto 2160p. VU+ Solo 4K je jednou z nejočekávanějších linuxových novinek letošního roku a v blízké době by ho měly následovat i další značky. Ve hře je mimo jiné TechniSat Digit ISIO STC+.

Podle prvních zkušeností je převod z Ultra HD do Full HD na VU+ Solo 4K excelentní a takto zobrazené stanice vypadají na klasickém televizoru jako kanály s vysokým rozlišením s neošizeným datovým tokem. Rozdíl mezi UHD a HD je patrný i na běžném zobrazovači. Přijímač je možné pořídit i s DVB-T2 tunerem. Díky podpoře kodeku HEVC by měl být použitelný i pro budoucí vysílání pozemní televize v České republice. Přijímač pro náročné uživatele je poháněn výkonným dvoujádrovým procesorem ARM 1500 MHz, disponuje mimo jiné rozhraním USB 3.0, na předním panelu má barevný displej a jako první box vůbec podporuje i funkci DVB-S2 FBC (viz Wikipedia).

Lukáš Polák: V Česku se začal prodávat první satelitní 4K set-top-box, připojíte ho i ke „starší“ TV

Stručně

Český rozhlas přistoupil v nedávné době k přepnutí některých svých vysílačů nižšího výkonu do mono režimu. Serveru DigiZone.cz to potvrdil technický ředitel veřejnoprávní instituce Karel Zýka.

Lukáš Polák: Český rozhlas přepnul některé menší VKV vysílače a dokrývače do mono režimu

Desítky miliard korun, konkrétně 22 miliard, půjde v následujících sedmi letech na výstavbu telekomunikačních sítí, zejména pak těch optických. CETIN poskytuje mimo jiné svou síť pro společnost O2 Czech Republic, od níž se v minulosti oddělila, ale zároveň i pro řadu dalších firem.

Lukáš  Polák: CETIN investuje desítky miliard do výstavby optických sítí po celé republice

Pokles zisku o přibližně dvě desetiny milionu dolarů evidovala ve třetím kvartálu letošního roku v porovnání se stejným obdobím loňského roku mediální skupina Nova. Vyplývá to z v úterý zveřejněných výsledků hospodaření její matky, společnosti CME.

Lukáš Polák: Nově ve třetím kvartálu mírně klesl zisk, pro CME ale zůstává finančním tahounem

Jan Potůček: Úspory zvyšují zisk CME, ale tržby zůstávají za očekáváním. Včetně Novy

1. listopadu se stanice Fajnrock TV přejmenuje na Slušnej kanál. Důvodem k tomuto kroku je, jak její majitel uvedl, spor s původním vlastníkem tohoto projektu.

Lukáš Polák: Z Fajnrock TV bude od listopadu Slušnej kanál, příčinou je spor s původním majitelem

Zdražení služby O2TV Air se dočkají její noví klienti od 1. prosince. Služba bude místo dosavadních 249 korun/měsíc stát nově 399 Kč/měsíc. Jako pomyslnou náplast přidá operátor O2 Czech Republic klientům několik desítek nových stanic.

Lukáš Polák: Mobilní O2TV Air pro nové klienty podraží, do nabídky přibudou desítky stanic

cif 24 - early cena - média

Devět možností pro inzerci v rámci hybridního televizního vysílání chtějí v budoucnu nabízet klientům České Radiokomunikace, dominantní poskytovatel vysílacích služeb na našem trhu, který tuto technologii připojil na všechny své pozemní digitální televizní multiplexy.

Lukáš Polák: České Radiokomunikace přizpůsobí inzerentům hybridní vysílání „na míru“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).