Hlavní navigace

Bojkot 2: přišel a zase odešel

11. 1. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V pátek vyhlásili představitelé iniciativy Internet proti Monopolu malé repete Bojkotu - tentokrát se měly posílat faxy, žádající urychlené povolení tarifu Internet 99, na ČTÚ. Ještě během dne však byla tato akce odvolána: věci se hnuly a především se ukázalo, že míč zřejmě není na straně ČTÚ.

V pátek vyhlásili představitelé Internetu proti Monopolu malé repete Bojkotu – tentokrát se měly posílat faxy, žádající urychlené povolení tarifu Internet 99, na ČTÚ. Ještě během dne však byla tato akce odvolána: věci se hnuly a především se ukázalo, že míč zřejmě není na straně ČTÚ.

Ještě během pátku, za zvuku stále dokola pískajících faxů, proběhlo jednání jednak mezi ČTÚ a SPT Telecomem, které zřejmě bylo předem plánované, ale také mezi vrchním ředitelem ČTÚ ing. Stádníkem a zástupci iniciativy IPM. Abych se přiznal, celá akce ve mně osobně odpočátku vzbuzovala určité pochybnosti, které jsem dal v pátečním článku najevo. Informace, které jsou na světle božím dnes, je do určité míry potvrzují – ČTÚ není tím viníkem, kterému je dobré hltit faxy. Přesto má Bojkot 2 jeden důležitý závěr – teď už je jasné, že za zpoždění tarifu Internet 99 může samotný SPT TELECOM. Nejsou k tomu zapotřebí žádné dohady, stačí se podívat na záznamy komunikace mezi oběma institucemi, které jsou nyní k dispozici.

Z jednání vyplynulo také několik zajímavostí a některé otázky, které byly až doposud zahaleny mlhou, se vyjasnily. Především jde o to, kolik bude Telecom účtovat poskytovatelům připojení za linky, které budou vedeny v rámci Internetu 99. Řada čtenářů se na mne v minulých týdnech obracela s pochybnostmi, zda nemá být zmiňovaných 1800 Kč účtováno poskytovateli za každou linku – tím by si SPT TELECOM bohatě vynahradil slevu, kterou dává speciálním tarifem uživatelům, z peněženek poskytovatelů. Nyní je zřejmě jasno – oněch zhruba 1800 Kč bude účtováno za číslo, nikoliv linku. Znamená to tedy, že pokud má poskytovatel sérii třiceti linek (klasický případ – E1), zaplatí pouze jednou, nikoliv třicetkrát.

Do sféry zajímavostí patří doba, na kterou SPT TELECOM Úřad žádá o poskytnutí výjimky z číslovacího plánu. Zatímco dosud byl tarif Internet 99 na všech frontách prezentován jako dočasná záležitost (především tlak ze strany poskytovatelů, kteří by raději jednotná telefonní čísla, je velký), SPT TELECOM žádá o výjimku na dva roky. Podle nejrůznějších prohlášení by měl přitom Internet 99 překlenout jen období zhruba do poloviny tohoto roku, kdy Telecom dobuduje „inteligentní síť“ a bude schopen věc řešit podstatně lépe. Dvouleté krytí zad ovšem naznačuje, že by tento termín nemusel být splněn.

Z celého jednání nicméně nevyplynulo, kdy vlastně k realizaci tarifu Internet 99 dojde. Z obou stran je jen slyšet hlasité ujišťování, že se budou snažit o zavedení, resp. povolení, co nejdříve. Určitým signálem by mohl být i dopis, který byl v pátek e-mailem rozeslán všem zákazníkům Internet OnLine (poznámka na okraj: informační toky fungují, forwardnulo mi ho hned několik lidí – DÍKY!). V něm Telecom svým zákazníkům slibuje brzké zavedení tarifu, přestože termín blíže nespecifikuje (a zpoždění hází na ČTÚ).

Uvidímě tedy. Mluvil jsem o Internetu 99 s mnoha poskytovateli připojení a řada z nich se netajila názorem, že Internet 99 nebude nikdy; o komplikacích hovořil všichni. Osobně si myslím, že se ho dočkáme, ale jeho start odhaduji nejdříve za měsíc – a další týdny a možná měsíce si počkáme, než ho zrealizují ve spolupráci s Telecomem všichni poskytovatelé připojení. Zkrátka a dobře, budeme mít málem polovinu roku – a co se bude dít dál, to je ve hvězdách.

Marek Antoš

WT100


Starší, související články:

* Přichází Bojkot 2 – pláč na špatném hrobě
* Snaží se SPT TELECOM potopit Internet 99?
* Jaké reálné zdražení přinese Internet 99 – podruhé
* SPT TELECOM pilně jedná o tarifu Internet 99
* Války se vyhrávají drobná vítězství: Bojkot jedno zaznamenal
* SPT TELECOM: Neublížil som, neublížil som…
* Analýza Ministerstvem financí navrženého zdražení telefonních poplatků
* O kolik zdraží Internet 99? O 28, 37 nebo 59 procent?
* SPT TELECOM: Dokonáno jest. Amen.
* Tarif Internet 99 je zdražení o 225 % a zlevnění o 43 %
* Co by přinesl Internet 99?!
* Za kolik budeme telefonovat do Internetu?
* Bojkot v číslech
* Časově neomezený paušál za telefon možná je dobrá cesta
* Časově neomezený paušál za telefon? Je to dobrá cesta?!

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).