Hlavní navigace

Britové si pohrávají s myšlenkou převést televizní vysílání výhradně na Internet

31. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Měsíc poté, co byl ve Velké Británii dokončen proces digitalizace televizního vysílání, přišla komise Sněmovny lordů s návrhem, aby se televizní vysílání přesunulo kompletně na Internet. Vláda by měla načtrnout plán, který zajistí, aby každý kanál, včetně těch, které provozuje BBC, vysílal přes Internet. To by umožnilo uvolnit spektrum pro další využití, například pro mobilní služby, uvedli zástupci komise.

Měsíc poté, co byl ve Velké Británii dokončen proces digitalizace televizního vysílání, přišla komise Sněmovny lordů s návrhem, aby se televizní vysílání přesunulo kompletně na Internet.

Vláda by měla načtrnout plán, který zajistí, aby každý kanál, včetně těch, které provozuje BBC, vysílal přes Internet. To by umožnilo uvolnit spektrum pro další využití, například pro mobilní služby, uvedli zástupci komise.

Před případným převedením televizního vysílání výlučně na Internet by ale bylo nutné připravit odpovídající infrastrukturu tak, aby každý Brit měl přístup k dostatečně rychlému internetovému připojení.

Už loni britská vláda vyčlenila celkem 530 milionů liber v rámci projektu digitální Británie na zlepšení kvality, pokrytí a rychlosti broabandového připojení k Internetu ve venkovských oblastech britského království. Dalších 100 milionů bude do roku 2015 postupně uvolněno na podporu vysokorychlostního připojení k Internetu o rychlosti 80 až 100 Mbit/s v deseti vybraných britských městech.

KL24

V současné době, přitom podle údajů britského regulátora Ofcom, okolo čtrnácti procent britských domácnosti nemá přístup k internetovému připojení o rychlosti alespoň 2 Mbit/s. Vláda ale slibuje, že do roku 2015 bude každý Brit mít možnost využívat internetové připojení o rychlosti minimálně 2 Mbit/s, 90 procent obyvatel Spojeného království by v té době mělo dosáhnout na rychlost 24 Mbit/s. Přitom právě rychlost 2 Mbit/s by nemusela být pro televizní vysílání přes Internet dostatečná.

Zdroj: The Guardian

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).