Hlavní navigace

Britští politici navrhují urychleně schválit nové šmírovací zákony

18. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Někteří z politiků chtějí po britské vládě, aby urychleně prosadila nové šmírovací zákony. Důvodem mají být útoky teroristů v Paříži.

Před dvěma týdny předložený šmírovací zákon Investigatory Powers Bill by měl být podle některých politiků ve Velké Británii urychleně schválen, a to nejlépe tak, aby začal platit „co nejdříve“, nikoliv až na konci roku 2016. Britský premiér David Cameron v BBC prohlásil, že je nutné přehodnotit časové plány a také oznámil, že Británie najme 1 900 nových lidí pro MI 5, MI 6 a GCHQ.

Paradoxní na tom všem je, že zejména poslední jmenovaná, tedy GCHQ, byla doposud ve šmírování až extrémně aktivní a prakticky neexistovaly (a neexistují) žádné zákony, které by ji v tom omezovaly. Včetně toho, že neexistuje ani žádná kontrola toho, co vlastně dělá a pro koho to vlastně dělá. 

Londýnský starosta Boris Johnson se na jednu stranu oprávněné ptá, jak je možné, že tolik teroristů bylo schopno plánovat a uskutečnit tolik útoků na tak rozdílných místech, aniž by někdo zachytil alespoň něco z elektronické komunikace. Pochopitelně k tomu dodává, že Edward Snowden pro něj „není hrdina“ a volá po přísnějších opatřeních.

Absurdní, samozřejmě 

Je to celé absurdní. Třeba proto, že Francie má vlastní šmírovací zákony v podstatně přísnější podobě než Velká Británie. Pořídila si je po útoku na Charlie Hebdo v lednu letošního roku.

Přesto to nepomohlo. Budeme-li se ptát proč, tak na to rozhodně není jednoduchá odpověď, ale jedno je platné vždy: míra elektronického šmírování nikdy nebude dostačující k tomu, aby dokázala zachytit a odchytit všechno. Vždy budou existovat způsoby, jak se sledování a odposlouchávání vyhnout. Nebude-li to nakonec možné elektronicky (o čemž lze velmi úspěšně pochybovat), tak útočníci přejdou na takové metody komunikace, které nikdo nebude čekat.

Pokud to dovedeme do absurdna, je možné dodat, že pokud by mělo existovat ještě pokročilejší řešení problému, „jak teroristé domlouvají své akce“, tak by musela každá země ještě zavést také povinné čtení všech dopisů a řešit i každou poštovní zásilku a odposlouchávat veškerou telefonní komunikaci. 

CIF24

A ani to ještě nepokryje moment, kdy se teroristé domluví na osobní schůzce, takže by bylo nutné zavést kompletní kontrolu pohybu obyvatelstva a povolit shromažďování na jen k tomu povolených místech. A na to všechno najmout pár milionů těch, kteří to budou hlídat. A pak pár set tisíc těch, kteří budou hlídat hlídače.

New York Times zmiňují nejmenovaný zdroj z antiteroristických evropských složek, podle kterého teroristé používali šifrovanou komunikaci. Což se opět vrátí v podobě snah postavit šifrování mimo zákon. Opatření přitom budou efektivní pouze proti vlastním obyvatelům, teroristé si ze zákazu rozhodně nebudou dělat těžkou hlavu.

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).