Hlavní navigace

Britští poslanci: právo na zapomnění je nepoužitelné, nesmyslné a špatné

30. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zpráva britského parlamentu tvrdě kritizuje rozhodnutí Soudního dvora EU, které posvětilo žádosti o mazání odkazů týkajících se osobních údajů z výsledků vyhledávání.

Podle obsáhlé zprávy, kterou zpracoval podvýbor pro EU horní sněmovny britského parlamentu, je nedávné rozhodnutí Soudního dvora EU neproveditelné, nesmyslné a v zásadě špatné. Jeho členové například kritizují fakt, že soud rozhodoval na základě evropské směrnice, která byla přijata v roce 1995, tedy tři roky před vznikem Googlu.

„Je naprosto jasné, že ani směrnice z roku 1995, ani ani její nedávný výklad Soudním dvorem EU neodráží neuvěřitelný pokrok v oblasti technologií za posledních 20 let,“ uvedla šéfka podvýboru Lady Prashar, která ve zprávě předkládá důvody, proč je rozhodnutí soudu v praxi jen těžko proveditelné.

„Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí soudu je neproveditelné ze dvou hlavních důvodů. Za prvé nebere v úvahu, jaký bude mít rozhodnutí vliv na menší vyhledávače, které na rozdíl od Googlu pravděpodobně nemají potřebné finanční prostředky pro zpracování tisíce žádostí o odstranění odkazů.“

„Za druhé jsme též přesvědčeni, že je v zásadě špatné nechat na vyhledávačích, aby rozhodovali, zdali odkaz smažou či nikoliv, a to na základě vágních a nejednoznačných kritérií. A slyšeli jsme od několika lidí, jak nepříjemná je jim představa, že soukromá firma rozhoduje o věcech, jako je tato.“

Zástupci podvýboru rovněž uvedli, že budou po britské vládě požadovat, aby pokračovala v boji proti zahrnutí práva na zapomnění do nových směrnic a zákonů, které navrhuje Evropská komise, resp. Evropský parlament.

"Myslíme si, že existují velmi silné argumenty pro to, aby v nových nařízeních nebyly vyhledávače považovány za správce údajů a nenesly tak odpovědnost za obsah, na který odkazují. Současně nejsme přesvědčeni o tom, že fyzické osoby by měly mít právo na odstranění odkazů, které vedou na legálně dostupné informace o nich, pouze proto, že se jim to nelíbí.

Připomeňme, že Google od konce května obdržel žádosti na výmaz odkazů z výsledků vyhledávání od 91 tisíc lidí, kteří se domáhají odstranění 328 tisíc odkazů. Zhruba sto tisíc odkazů už Google z výsledků hledání odstranil.

CIF24

Firma už kvůli „právu na zapomnění“ sestavila speciální tým, který má o problematice diskutovat s veřejností. Té už se prostřednictvím webového formuláře položil Google několik otázek. V průběhu září a října se budou konat setkání s věřejností a to v Madridu, Říme, Paříži, Varšavě, Berlíně, Londýně a Bruselu.

Zdroj: EU Data Protection law: a ‚right to be forgotten‘?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).