Hlavní navigace

BSA křičí: Chyťte piráta!

19. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Možná jste si všimli, možná ne, ale v poslední době v tuzemských IT i všeobecných médiích opět stouplo množství článků o zlých softwarových pirátech. Nemůže za to nikdo jiný než ochranná organizace BSA. A je to zase marné!
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Češi stahují z Internetu a nebojí se policie, Firmy se stávají piráty, aniž by o tom věděly, hlásaly minulý týden titulky. Samozřejmě bychom si vás o novou vlnu aktivity tuzemské pobočky Business Software Aliance, která se tak pěkně promítla do tuzemského mediálního obrazu uplynulého týdne, nedovolili ošidit. BSA chodí stovky oznámení, soukromá detektivní kancelář zjišťuje, že děti si kopírováním her pro Playstation vydělávají na drogy. Pirátství je prostě ZLO se vším všudy.

Tiskové zprávy, které BSA rozesílá novinářům, začínají svou barevností připomínat díla jistého známého posla dobra a světla, ovšem o dobro a o světlo tady nejde ani náhodou. Ba naopak. Protipirátská organizace se pustila do boje s plnou vervou a je zřejmé, že tentokrát bude chtít zavírat i mimina. Nevidím do procesů v nitru BSA, ale všiml jsem si, že tyto návaly práce přicházejí čas od času a média (protože nikoho jiného nezajímají) je docela baští.

WT100

Nechci nijak zlehčovat fakt, že používání nelegálního software a porušování softwarových licencí je problém. Nicméně pokud chtějí společnosti sdružené v Business Software Aliance snížit množství obíhajících nelegálních kopií svých produktů, budou se muset vydat jinou cestou, než angažováním soukromých oček a vyhrožováním patnácti, dvaceti, padesáti tisícům firmám a milionům jednotlivců. Kupříkladu by mohly začít nemajetným doporučovat alternativy svých produktů, které nestojí ani korunu, studentům dávat laciné licence, což (a to je potřeba přiznat) některé z nich již činí, firmám nabízet paušální produkty s neomezeným počtem instalací základních aplikací a nejlépe převést svůj obchodní model z prodeje neuhlídatelných licencí na nabízení zcela uhlídatelných služeb. Pak by možná bylo méně nelegálního softwaru, nebo by možná nebyl vůbec. To je ostatně cíl, který bychom si přáli všichni.


P.S. Tato glosa byla napsána ve zcela legálním systému Ubuntu Linux 7.10 textovým editorem OpenOffice.org Writer.

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).