Hlavní navigace

Bude s GPS z urologického hlediska bezpečněji?

24. 11. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Global Positioning System neboli GPS je úžasná věc. S přesností co by kamenem pohodil dokáže určit polohu kdekoli na zeměkouli. Samozřejmě se jedná o utilitku původně čistě k vojenským účelům a samozřejmě, že její uvolnění civilním účelům bylo vesměs kvitováno s povděkem. Jak dlouho se z ní ale budeme radovat?

GPS ocení každý automobilista bloudící neznámým územím, zejména tehdy, až budou navigačním systémem vybaveny automobily stejně často jako autorádiem. Jednoznačně neocenitelná pomůcka, ať už se motáte na předměstí Mexiko City nebo v sousední čtvrti.

K úvaze na téma GPS mě přiměla informace z Wired News, podle které se v Austrálii již brzy právě pomocí GPS podaří vyřešit další z fatálních problémů lidstva – kam si odskočit? Představte si to – jedete horkým letním dnem australskou buší, lámete do sebe jednu vychlazenou plechovku za druhou, jenže náhle – ouha!… příroda si začne žádat své. Krčit se někde za eukalyptovníkem je vám žinantní, naštěstí jste ale moderní Bruce, takže sáhnete po laptopu a zanedlouho pomocí GPS a databáze na Internetu zjistíte, kde se nacházejí nejbližší veřejné záchodky. To není legrace, na tom seriózně pracuje instituce National Geographic Information Systems – a to už jsou v Austrálii nějací fořti na zeměpis!

V Americe už ovšem může přituhovat – jak před časem informovaly tytéž Wired News, hollywoodští lovci hvězd si osvojili nové technologie a pomocí SMS zpráv si předávají informace o tom, kde se která hvězda právě šustla na veřejnosti. Až se tihle lidé zmocní Internetu a GPS, přestanu Arnoldovi závidět honoráře – i když ho budu moci sledovat krok za krokem při nákupech nekřesťansky drahých doutníků a osmého hummeru do sbírky.

Nepřipomíná vám systém hollywoodských fanoušků něco? Ale jistě… Nejen u nás zavládne ohromné nadšení, až se guerilloví zpravodajci typu našich Radarů.cz vyzbrojí GPS technologií, neřkuli až ji propojí s masově rozšířenými navigačními systémy v automobilech! No to bude nádhera… Jen na ulicích, obávám se, nebude zrovna bezpečněji.

ebf - partner 1

Co si s tím asi počne policie? Začne sledovat provoz z kluzáků nebo výhradně z jedoucích automobilů, nějaké řešení si určitě najde, já jim věřím. Jedním z východisek by se ovšem snadno mohlo stát zneužití zbraně protivníka ve svůj prospěch: povinná instalace GPS pozicionéru do každého automobilu. A nemysleme si, že by se nenašly parlamenty, kterým by se takovéhle absolutní řešení nelíbilo. Z lovců se stane kořist a policejní IT experti budou sledovat metr za metrem, kudy jste jeli minulý pátek na chatu, a minutu za minutou, jak dlouho jste stáli na zákazu zastavení. S nimi samozřejmě i hackeři celého světa, pro které bude povinností svým známým a příbuzným každé ráno oznamovat jejich včerejší itinerář.

I když vlastně – půjde jen o ty hackery, kteří si dokáží poradit s GPS chipy povinně zabudovávanými do každého procesoru, každé RAM, každého modemu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).