Hlavní navigace

Budou v DVB-T2 všechny programy České televize v HD? Zatím není jasno

3. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„V polovině příštího roku budeme mít sice všechny naše programy k dispozici v HD kvalitě, budou nám ale pochopitelně vznikat provozní náklady,“ uvedl technický šéf Ivo Ferkl.

Motivací pro přechod televizních diváků z technologie DVB-T na DVB-T2, který bude vynucený, by měla být i vyšší obrazová kvalita, zejména tedy šíření programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Česká televize ale podle technického ředitele Iva Ferkla nemůže v tuto chvíli garantovat, že veřejnoprávní vysílatel bude všechny své programy v HD v nových multiplexech v DVB-T2 vysílat. Na dnešním semináři „Patří vlny mobilům nebo televizi?“ konanou v Poslanecké sněmovně to řekl Ferkl redakci DigiZone.cz.

K TÉMATU: Česká televize chce v roce 2016 ukončit na satelitu distribuci v klasickém rozlišení

Na tuto otázku je ještě velmi brzo. V polovině příštího roku budeme mít sice všechny naše programy k dispozici v HD kvalitě, budou nám ale pochopitelně vznikat provozní náklady, které souvisí s tím, že přijdeme o část kmitočtového spektra. V letošním roce jsem musel dát z rozpočtu 3,5 milionu korun na přeladění mikroportů, kdy nás rušily sítě LTE, konstatoval Ferkl, který právě upozornil na skutečnost, že právě mobilní sítě čtvrté generace mohou část televizních technologií rušit. Mimo jiné jde i o televizní kamery.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize se připravuje na start kanálu ČT 24 v HD, zrekonstruuje Studio 6

Uděláme všechno pro to, aby byl divák motivován. Nemohu ale garantovat, že tyto programy budou k dispozici v HD kvalitě, doplnil Iva Ferkla jeho kolega Pavel Hanuš, který v minulosti Českou televizi úspěšně provedl procesem přechodu z pozemní analogové na pozemní digitální televizi. Podle Ferkla je nicméně přechod na vyšší obrazovou kvalitu nabíledni. V souvislosti s přechodem na formát Ultra HD zmínil, že se zvýší nejen čtyřikrát obrazová kvalita oproti Full HD, ale i dynamika obrazu a snímkový kmitočet. Zároveň se rozšiřuje barevný prostor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).