Hlavní navigace

BUILD 2015 v Praze: Chceme, aby se Windows 10 rozšířila co nejrychleji

9. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Čtyři stovky českých vývojářů naplnily holešovické SaSaZu, aby si osobně poslechly, jaké mají možnosti při vývoji aplikací pro Windows 10.

Autor: Microsoft

V pražském SaSaZu se v pátek 5. června zastavila putovní, zkrácená obdoba konference BUILD, pořádaná Microsoftem pro vývojáře aplikací. Víru v budoucnost univerzální platformy Windows (UWP) šíří po světě několik part „evangelistů“; do Prahy zavítali Pete Brown, Jeff Burtoft, David RoussetMat Velloso.

Praha je nejmenší město z evropských zastávek BUILD tour. Úvodem prohlásil Milan Hrabovský, ředitel divize vývoje v českém Microsoftu, že se v pobočce hodně snažili, aby BUILD tour do Prahy „dostali“.

Proč je upgrade na Windows 10 zdarma?

Na to odpověděl Pete Brown zcela jasně: aby co nejvíce lidí přešlo na Windows 10 co nejdříve, aby se vyplácelo vyvíjet aplikace pro UWP, tedy aby je vývojáři vyvíjeli, tedy aby jich byl dostatek, a tedy — dodejme — aby se platforma ujala a prosadila.

Jedna platforma, jeden kód, jeden obchod

Tak by se dalo shrnout základní poselství Microsoftu vývojářům. Nová platforma Windows podporuje různé „rodiny zařízení“ — od Raspberry Pi 2 po holografické brýle HoloLens. Na všech jsou k dispozici jádrová, společná API platformy, zatímco další API mají smysl, a tedy jsou dostupná, jen na některých zařízeních.

Na čem poběží Windows 10
Autor: Microsoft

Na čem poběží Windows 10

Nemáte však vyvíjet, kompilovat a šířit různé verze kódu pro různá zařízení. Požadujete‑li určité API, prostě v kódu aplikace otestujete jeho dostupnost. (Sice přesto můžete, ale nemusíte vymezit, pro která zařízení je aplikace určena.)

Pete Brown
Autor: Microsoft

Pete Brown

API platformy jsou přitom dostupné, ať vyvíjíte v XAML a v C# či v C++, anebo v technologiích webových — v JavaScriptu a HTML — a ať je vaše aplikace instalována místně, nebo je to webová aplikace umístěná na serveru, popřípadě i dílem místní a dílem hoštěná na serveru — pokud má manifest, který z ní dělá aplikaci pro Windows, požádá o potřebná práva a aplikace projde schválením do Obchodu Windows.

Microsoft přitom prohlašuje, že ji bude sledovat po celou dobu jejího života — že jen tak neprojde dát si schválit aplikaci v jedné podobě, a pak na serveru podstrčit něco jiného. Nedávno vůbec ohlásil úpravu svého přístupu k potírání šuntu a podvodů ve svém aplikačním obchodě.

Mosty pro aplikace „klasické“, webové i z jiných platforem

Microsoft chystá několikero nástrojů na převedení stávajících aplikací na aplikace pro UWP. Jednak půjdou „klasické“ stolní aplikace upravit a zabalit tak, aby šly umístit do Windows Store (tam dnes mohou být na „stolní“ aplikace pouze odkazy). Podmnožina Win32, COM a .NET API je přitom součástí UWP API.


Autor: Microsoft

Ale Microsoft dokonce vyvíjí a chystá nástroje pro to, abyste do Visual Studia 2015 mohli načíst kód aplikace pro iOS, napsaný v Objective‑C, nebo kód aplikace pro Android, a dále jej ve Visual Studiu vyvíjeli jako aplikaci pro UWP, s využitím API pro UWP. Visual Studio přitom bude umět sestavovat třeba Objective‑C. Tyto mosty zatím nejsou hotovy.

Nové Visual Studio 2015 (zatím Release Candidate) podporuje také několik pomůcek pro multiplatformní vývoj, zejména Apache Cordobu. A ořezanější Visual Studio Code — dosud ve vývoji — je nejen pro Mac, ale dokonce pro Linux, a je rovněž určitým nakročením k tomu, aby Microsoft podporoval multiplatformní vývoj.

MS Edge: jedno jádro pro jeden web

Jeff Burtoft
Autor: Microsoft

Jeff Burtoft

Většina toho, čím se dnes prohlížeče hlásí ve svém agent stringu, tedy v identifikačním řetězci, „je lež,“ upozornil Jeff Burtoft. Microsoft Edge (dříve znám jako Spartan) v tom neváhá jít nadoraz a hlásí se všemi prvky z řetězců všech hlavních prohlížečů, jen aby mu webová stránka pokud možno vždy poslala ten kód, který považuje za nejpokročilejší. MS Edge se pak prostě snaží zobrazit jej co nejlépe.

Microsoft přitom využívá svého vyhledávače Bing k nalézání obvyklých vzorců kódu ve webových stránkách a jejich zobrazení se snaží implementovat co nejlépe. Zjistil například, že mnohdy dokáže zobrazit kód označený prefixem pro WebKit (vykreslovací jádro především v Google Chromu). Prostě se pokud možno neřídí jmenovitým značením pro určité prohlížeče.

BRAND24

MS Edge je také údajně velice rychlý. Jeff Burtoft uvedl, že naměřili, že Edge mírně překonává výkonem Google Chrome 43 jak ve zkoušce JetStream, tak Octane 2.0. Obě také vykoná mnohem rychleji než Internet Explorer 11.

Jaká budou Windows 10?

Sledujete‑li Windows 10 pozorně, pak víte, že dosud vycházejí nová a nová sestavení, že Windows 10 ještě zdaleka nejsou odladěna a že s každým novým buildem něco přibývá a něco se mění, jakkoli se nemilosrdně blíží 29. července, nakdy se Microsoft zavázal vydat hotová Windows 10.

K tomu na konferenci prohlásil Jeff Burtoft, že uvnitř Microsoftu mají různá oddělení různé vlastní buildy, a ačkoli se to zatím nezdá, tak prý — berme to s trochou nadsázky — „někde, v některém buildu“ se nachází stabilní verze každé funkce, a tyto by se měly sejít ve stabilním vydání.

Pokud jde o výslednou podobu a funkce, můžeme však odtušit, že dnes ještě není nikoho ani uvnitř Microsoftu, kdo už by znal s jistotou a do všech podrobností, jak přesně budou vypadat ta Windows, která vyjdou právě na konci července. Ostatně mají být sice stabilní, ale rozhodně ne konečná, jelikož Microsoft na Windows 10 pracovat nepřestane.

Nikdo neví, kdy bude Cortana umět česky

Otázky a odpovědi v závěru konference. Přednášející sedí zleva v tom pořadí, jak jsou uvedeni v textu.

Přednášející odpovídají na otázky od posluchačů v závěru konference.

S otázkou na to řečníci počítali, podobné dostávají totiž i jinde ve světě. Jakkoli prohlašují, že Microsoft postupně chce podporovat všechny jazyky a všechny místní trhy, nelze prý naprosto slíbit ani odhadnout, kdy na který uvede například mluvící pomocnici Cortanu. Ta má smysl totiž jedině tehdy, je‑li bezchybná jak v porozumění řeči, tak v její syntéze, a to je velice náročné vyvinout pro každý jazyk.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).