Hlavní navigace

Windows 10 přijdou 29. července. Nemusíte se bát, uklidňuje Microsoft

1. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Pokud máte Windows 7 nebo 8.1, můžete si už dnes rezervovat upgrade na Windows 10 zdarma. Na hlasovou asistentku Cortana se ale netěšte.

„Je to zadarmo, je to jednoduché. Nemusíte se bát.“ Slogan, který Microsoft používá na webu k upgradu na Windows 10, přesně vystihuje většinu obav, které uživatelé při přechodu na novou verzi operačního systému od Microsoftu mívají.

Firma dnes oznámila, že Windows 10 budou k dispozici 29. července – tedy zatím pouze ve verzích pro PC a tablety. Uživatelé Windows 7 a Windows 8.1 dostanou upgrade bezplatně. Na přechod zdarma přitom mají čas jeden rok od uvedení Windows 10. A jaké verze upgradem získají?


Autor: Microsoft

Jaké budou ceny za samostatně prodávaný systém Windows 10, zatím Microsoft neprozradil. 

Uživatelé si už dnes mohou upgrade rezervovat – Microsoft postup popisuje na speciální stránce. Nutno dodat, že postup může být trochu matoucí. Než vám dojde, že „malou ikonu Windows“, na kterou máte pro rezervování kliknout, máte hledat mezi ikonami oznamovací oblasti, může to chvíli trvat.


Autor: Microsoft

Aplikace pro rezervaci nabízí kontrolu, zda je váš počítač na upgrade připraven, zobrazí vám několik reklamních obrazovek na nové funkce ve Windows 10 (návrat nabídky Start, přichycení až čtyř aplikací na obrazovce, takže se „stanete mistry multitaskingu“, integrované multimediální aplikace a úložiště OneDrive atd.). 


Autor: Microsoft

O hlavních novinkách jako je hlasová asistentka Cortana nebo nový prohlížeč Microsoft Edge, se tu mlčí – snad proto, že ne všechny novinky budou k dispozici ve všech jazycích. Třeba na hlasové ovládání přes Cortanu se mohou těšit zatím jen v USA, Velké Británii, Číně, Francii, Itálii, Německu a Španělsku. Kompletní specifikace Windows 10 najdete zde.

BRAND24

Potvrzení o rezervaci si můžete nechat poslat na e-mail. Po uvolnění Windows 10 se vám upgrade stáhne do počítače (má jít o cca 3 GB dat) a zobrazí se vám upozornění. Poté můžete systém rovnou nainstalovat, nebo instalaci odložit. A nebo ji můžete kdykoli zrušit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).