Hlavní navigace

Burza Mt. Gox zkrachovala, požádala soud o vyhlášení konkurzu

28. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Spekulace o krachu jedné z největších „směnáren“ virtuální měny Bitcoin se potvrdily. Provozovatelé přiznali ztrátu 850 tisíc bitcoinů a podali k soudu návrh na konkurz.

Zakladatel Mt. Gox Mark Karpeles dnes na tiskové konferenci oznámil, že firma provozující „směnárnu“ virtuální měny Bitcoin je ve velkých potížích a byla nucena požádat japonský soud o bankrotovou ochranu. O krachu se začalo spekulovat již začátkem týdne, kdy se web Mt. Gox odmlčel, současně zmizely všechny příspěvky z twitterového účtu burzy. 

Do problémů se burza sídlící v Japonsku dostala poté, co zřejmě kvůli špatnému zabezpečení transakcí přišla o 744 tisíc BTC. Karpeles dnes upřesnil, že kromě 750 tisíc BTC, které patřily klientům, je s největší pravděpodobností ztraceno i více než 100 tisíc BTC, jež patřily provozovatelům burzy. Celkem tak někdo z burzy odčerpal bitcoiny v aktuální hodnotě necelých 9,5 miliardy Kč.

Mt. Gox má podle návrhu, který právní zástupci předložili soudu, 127 tisíc věřitelů. Dluh burzy dosahuje k dnešnímu dni 6,5 miliardy jenů (1,3 miliardy Kč). Disponuje přitom majetkem v hodnotě 3,84 miliardy jenů (750 milionů Kč). 

Šance, že by se klienti burzy dostali ke svým penězům, které měli na Mt. Gox uloženy, je mizivá. Pokud soud návrh na konkurz schválí, bude do firmy dosazen konkurzní správce, jehož úkolem bude vypořádat nároky věřitelů. Vzhledem k tomu, že závazky výrazně převyšují hodnotu majetku burzy, získají věřitelé zpět zřejmě jen zlomek svých peněz.

Krachem Mt. Gox se už zabývají i americké úřady. Krátce poté, co se burza odmlčela, se totiž zástupci Bitcoin Foundation obrátili na státního zástupce v New Yorku, aby prošetřil okolnosti zmizení stovek tisíc BTC z burzy. Uzavření Mt. Gox prošetřují i agenti FBI.

Jak se podařilo peníze z Mt. Gox odčerpat, není jasné. Zástupci burzy už dříve v oficiálních vyjádřeních tvrdili, že se stali obětí někoho, kdo využil již delší dobu známý problém zvaný „transaction malleability“, který umožňuje za určitých okolností uživateli „přejmenovat“ ID transakce, následně předstírat, že transakce neproběhla a opakovaně požadovat další výběry. 

BRAND24

Ačkoli Mt. Gox tvrdí, že se stali obětí útočníka zvenčí, podle bezpečnostních expertů nelze vyloučit, že peníze vysál někdo zevnitř burzy. Připomínají, že pokud by šlo o útok zvenčí, měla by burza disponovat informacemi o případném pachateli.

Mt. Gox by měli mít úplné informace o osobě odpovědné za útok prostě proto, že v případě útoku zvenčí by byli žádaní o finanční prostředky znovu a znovu, uvedl Stefan Tanase ze společnosti Kaspersky Lab.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).