Hlavní navigace

Byl cílem útoku hackerů systém hesel, který Google používá?

22. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Útok hackerů na Google a údajně až další tři desítky převážně západních IT firem je bezesporu jednou z těch důležitějších informací a událostí, které první měsíce roku 2010 přinesly. Už třeba jen proto, že Google se v přímé reakci na tento útok rozhodl ukončit cenzuru výsledků vyhledávání pro čínské uživatele Internetu a de facto naznačil, že za útokem mohla stát čínská vláda nebo jí blízké kruhy. Často se uvádí, že jedním z cílů útoku byly e-mailové schránky čínských disidentů. List The New…

Útok hackerů na Google a údajně až další tři desítky převážně západních IT firem je bezesporu jednou z těch důležitějších informací a událostí, které první měsíce roku 2010 přinesly. Už třeba jen proto, že Google se v přímé reakci na tento útok rozhodl ukončit cenzuru výsledků vyhledávání pro čínské uživatele Internetu a de facto naznačil, že za útokem mohla stát čínská vláda nebo jí blízké kruhy. Často se uvádí, že jedním z cílů útoku byly e-mailové schránky čínských disidentů. List The New York Times však přišel s informací, že dosaženým cílem útoků mohlo být něco mnohem důležitějšího.

Útočníkům se dle informací The New York Times mělo podařit odcizit resp. zkopírovat systém hesel, který Google používá pro uživatelské účty své široké uživatelské základny od majitelů schránek v rámci služby Gmail po účty k online kancelářským řešením Google Docs. Samotná hesla údajně odcizena nebyla, ale útočníci by podle bezpečnostních expertů mohli využít odcizeného systému k jeho studiu a hledání slabých míst, kterých by se dalo zneužít při dalších útocích. Google údajně již několik týdnů průběžně pracuje na preventivních protiopatřeních.

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).