Hlavní navigace

Bývalí radní si stěžují u Jandáka na současnou RRTV

9. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
9. 9. 2008

Po prohrané arbitráži České republiky se společností CME o ochraně investic do televize Nova, která stála tuzemské daňové poplatníky deset miliard korun, odvolal tehdejší premiér Vladimír Špidla všech 13 členů RRTV. Učinil tak na základě usnesení poslanců z 2. dubna 2003, kteří žádost odvolat mediální radu zdůvodnili opakovaným neplněním zákonných povinností jejích členů.

K TÉMATU: RRTV měla nadstav až o šest členů. Nepracovali, ale chtějí miliony

Zatímco sedm radních – mezi nimi i předseda RRTV – verdikt přijalo, šest dalších se rozhodlo svému odvolání vzepřít. Byli jimi Josef Musil, Jiří Novotný, Petr Štěpánek, Petr Žantovský, Pavel Foltán a Zdeněk Duspiva. Městský soud v Praze nejprve v květnu 2005 správní žalobu radních rebelujících proti Sněmovně a premiérovi zamítl. Nejvyšší správní soud ale v listopadu o rok později tento rozsudek zrušil pro jeho nepřezkoumatelnost a věc vrátil zpátky pražskému městskému soudu. Ten 24. května 2007 dal nakonec radním zapravdu a zrušil svým rozsudkem naopak původní rozhodnutí premiéra Špidly.

ČTĚTE TAKÉ: Šestice radních-neradních RRTV se ohradila proti výrokům Václava Žáka

Bývalí radní se včera opět ozvali a zaslali předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky Vítězslavu Jandákovi dopis, který dnes přetiskl server Česká média, v němž žádají Radu pro rozhlasové vysílání, aby byli na webové stránky RRTV zaneseny správné a nikoliv matoucí informace. Přes naše opakované výzvy ke zjednání nápravy jsou zde jako data našeho ukončení členství v RRTV stále uváděna data, kdy nám bylo doručeno nezákonné (a soudem později zrušené) odvolání tehdejšího předsedy vlády Vladimíra Špidly. Zákonnou povinností státních úřadů přitom je uvádět pouze pravdivé údaje, uvádí se v dopisu adresovaném Jandákovi.

ebf - partner 1

PSALI JSME TAKÉ: Šest členů RRTV by mělo jako ušlou mzdu dostat 20 milionů Kč

Zdeněk Duspiva, Pavel Foltán, Josef Musil, Jiří Novotný, Petr Štěpánek a Petr Žantovský, kteří jsou pod textem podepsáni, si proto kladou otázku, zda za touto neochotou respektovat realitu je neúcta stávající rady k rozhodnutím soudu a předsedy vlády, nebo jen černé svědomí některých jejích členů, kteří před lety aktivně spoluorganizovali naše protiprávní odvolání. Ať je to tak či tak, postup současné rady je nejen vysoce nekolegiální, ale rovněž – jak je výše zdůvodněno – i protizákonný, dodává dopis nakonec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).