Hlavní navigace

CDMA pro rok 2005

6. 1. 2005
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Služba Eurotel Data Expres, založená na technologii CDMA2000 1xEV-DO, si v roce 2004 spolu s ADSL získala asi největší pozornost a také nejvíce zákazníků, ačkoli byla po několika měsících čekání zavedena až na počátku srpna. A tak se podívejme, co zajímalo a trápilo uživatele v prvních pěti měsících provozu, a také co nás čeká v roce 2005.
Je bez pochyb, že služba Eurotel Data Expres, díky svému technologickému základu obvykle označovaná jen jako CDMA, se stala jedním ze šlágrů loňského roku. Už před svým spuštěním vzbuzovala nebývalý zájem, především díky určitému soupeření mezi tehdejším šéfem Eurotelu a mateřskou společností, Českým Telecomem (dále jen ČTc). I díky tomuto soupeření, i kvůli problémům s rušením televizního příjmu v některých oblastech se nakonec spuštění posunulo až na začátek srpna 2004, kdy již pokrytí signálem dosahovalo poměrně zajímavých 70 procent obyvatelstva ČR (na plochu to je samozřejmě výrazně méně).

Díky docela vyvážené nabídce cena/výkon, zvlášť v porovnání s ADSL od ČTc, a také díky výrazně snazší instalaci a širší dostupnosti se stalo CDMA vhodným řešením pro řadu zákazníků. Připojení s průměrnou rychlostí kolem 256 kbit/s (ale s možností výrazně vyšších maximálních rychlostí) a bez pevně daných omezení na přenesené GB se stalo lákadlem jak pro ty, kterým nic moc jiného nezbývalo, tak pro některé „sosače“ – kvůli nim také Eurotel poměrně rychle zavedl určitá relativně pružná omezení, která mají zabraňovat přetěžování bezdrátové sítě. A i když většina uživatelů asi používá CDMA stacionárně, nelze ani opomíjet možnost určité mobility – například vzít s sebou připojení na hory, pokud jsou pokryté, či na chalupu, případně pracovat ve vlaku. Ano, není pochyb, že uživatelů, kteří skutečně využívají mobilitu připojení, je relativně málo, ale pokud by ČTc neměl několikaleté zpoždění v implementaci ADSL a nejpozději v roce 2002 do toho „šlápl“ s podobným nasazením a růstem, jaké předváděl loni, asi jen velmi těžko by se zde našlo místo na podnikatelský plán, založený na poskytování masového (levného) připojení k Internetu přes síť třetí generace. V rozvinutých zemích, kam se z hlediska telekomunikací ČR ještě stále neřadí, jsou podobné služby pouze třešničkou na dortu pro ty, kteří to opravdu potřebují, a nikoliv náhradou za fixní připojení.

Jednoznačnou odpovědí je tak počet zákazníků – těch je podle aktuálních údajů už přes 30.000 (i když část jich má modem jistě jen na zkoušku v rámci probíhající akce), zatímco ADSL zákazníků je 100.000. I když ADSL rostlo v druhém pololetí v absolutních číslech rychleji než CDMA, „skokanem“ je právě CDMA – takový růst možná i mírně předčil očekávání samotného Eurotelu, rozhodně pro firmu nemohl být zklamáním.

Aktuální promo

Velmi výrazný růst zaznamenal Eurotel v prosinci – tehdy se počet zákazníků zvedl o 50 procent, z cca 19.000 na 30.000. K tomu přispěla asi i akce, kdy bylo možné si CDMA zapůjčit na zkoušku na 14 dní (předtím to bylo zpravidla na 1–3 dny), a pokud nebyl zákazník spokojen, dostal zpět cenu modemu, aktivační poplatek a zaplatil jen poměrnou část měsíčního paušálu.

Eurotel pokračuje v této akci i letos, až do konce února k tomu přidává také třetí měsíc provozu zdarma – stačí si tedy připojení ponechat a za třetí měsíc nezaplatí uživatel měsíční paušál. Vzhledem ke změnám to však některé zákazníky přijde stejně draho jako minulý měsíc – kdo si koupí modem jen s ročním úpisem, zaplatí za modem o 1000 korun více než v prosinci, takže vlastně neušetří. V případě nákupu s dvouletým úpisem, kdy cena zůstala 1 koruna, nebo naopak za plnou cenu modemu zákazník nyní opravdu ušetří onen jeden měsíční paušál.

Pokrytí

Zatímco od srpna do listopadu se pokrytí příliš neměnilo a Eurotel jistě pečlivě analyzoval získané údaje, v prosinci a lednu se s novými BTS doslova roztrhl pytel: nových se má objevit více než 100 – jak pro zkvalitnění pokrytí v již pokrývaných oblastech, tak pro pokrytí nových lokalit. Při pohledu na mapu Eurotelu jsou jasně (světle zeleně) vidět nové lokality – jedná se například o Domažlice nebo okolí Českých Budějovic, lepší pokrytí v okolí dálnice D1 (Vlašim, Velké Meziříčí), okolí Brna a další lokality převážně na Moravě. Eurotel lokality spouští postupně, finální stav by měl být dosažen na konci ledna 2005.

Domažlice se na jinak špatně pokryté jižní a západní straně České republiky podařilo pokrýt díky profilu Šumavy a nastavením, takže přes hranice nebude vyzařovat nedovolený výkon. Možnost dohody s operátory se začíná rýsovat v Německu, kde byly uděleny licence pro pásmo 450 MHz, ve kterém je CDMA používáno. Doufejme tedy, že k nějaké domluvě dojde co nejdříve.

Pokrytí se tak bude upravovat především podle aktuální poptávky – jak zájmu zákazníků v nepokrytých oblastech, tak provozu v těch již pokrytých, aby nedocházelo k velkému přetížení existujících BTS a tedy poklesům rychlosti.

Rychlost a signál

Vzhledem k povaze bezdrátové sítě, kdy není jasné v podstatě vůbec nic – ani kolik uživatelů bude připojeno, ani v jakých příjmových podmínkách – nelze také žádným způsobem garantovat funkčnost služby. Eurotel uvádí jako průměrnou rychlost 256 kbit/s a tomu dávají za pravdu měření na DSL.cz s tím, že maximum není nijak omezené, pouze možnostmi technologie samé. Někteří uživatelé však mají smůlu a jejich rychlosti se pohybují pod oním průměrem – pak existuje několik možností, které mohly nastat, a co dělat.

V nejhorším případě se signál prostě „ztratil“ – sice málo obvyklý jev, ale objevil se. V tom případě asi jedině smlouvu ukončit, pokud byla zaplacena celá cena modemu, nebo pokusit se smlouvu převést na někoho jiného, pokud je na pevnou dobu.

Pokud jsou dobré příjmové podmínky a je na buňce velký provoz, moc pomoci není – jedině doufat, že Eurotel posílí spojení. V případě, že má uživatel špatné příjmové podmínky, lze je zlepšit lepším umístěním antény – umístěním na kovový podklad pro lepší vyzařovací a přijímací charakteristiku (takové „akumulačky“ na horské chatě se ukázaly jako naprosto dokonalé…), případně uvažovat o lepší anténě, ať již prutové, nebo směrové. Někteří uživatelé mají například nainstalovanou směrovou anténu a pomocí krokového motorku ji střídavě směřují k té BTS, která je méně zatížená.

O příjmových podmínkách vám modem mimochodem moc neřekne. Ukazuje sice sílu pole signálu, ale o chybovosti spojení se nic nedozvíte. S hledáním příčiny pomalého připojení by měly pomoci technici Eurotelu na zákaznické lince, kteří na základě telefonního čísla modemu nechají přezkoumat příjmové podmínky a pomohou tak určit, kde je „zakopaný pes“. Stačí zavolat na zákaznickou linku Eurotelu a přes volbu 8 a následně 9 se nechat přepojit na „datové specialisty“ – ti jsou poté schopni předat požadavek technikům a měli by zavolat/zaslat zpět vyhodnocení. I pokud je buňka vytížená a lze zlepšit příjmové podmínky, může si uživatel pomoci, neboť se vůči BTS dostane do lepší situace a zlepší se tak celková datová průchodnost BTS. Zájemcům o podrobnosti, jak funguje rozdělování kapacity buňky, doporučuji vyčerpávající článek na blogu „Vúčako“.

Je také možné řešit problémy přes email, díky čemuž má v případě neúspěchu zákazník po ruce komunikaci, při které lze snadno dokázat, na které straně nastal zádrhel. Obecně lze poradit, že v případě ne zcela uspokojivého výsledku je vhodné opakovat celý komunikační proces znova a doufat, že třeba narazíte na erudovanější/ochot­nější obsluhu infolinky. Jsou to ostatně také jen lidé…

Kromě toho Eurotel v současné době připravuje ještě další službu, která by pomohla uživatelům se směrovou anténou – na základě vyhodnocení polohy ji nasměrovat na správnou BTS, což není nutně nejbližší základnová stanice.

FUP neboli omezení

Velký povyk se strhl kolem zavedení FUP zhruba měsíc po spuštění služby. Eurotel sice inzeruje službu jako neomezený Internet, ovšem jak správně podotkl Patrick Zandl ve své glose, není neomezený jako neomezený. A tak i když nedojde ke snížení rychlosti po překročení přenesených dat, jsou selektivně omezované některé přenosové protokoly pro služby, které příliš zatěžují přenosovou síť.

Někteří zákazníci také možná nepochopili zcela důvod zavedení FUP – nejde ani tak o úspory za pronájem linek do zahraničí, připojení je stejně podrobené určité agregaci, ale o zamezení přetěžování rádiové části – ta je nejvíce ohrožená „sosači“, a pokud se jich sejde v oblasti vícero, mají ostatní uživatelé nízké přenosové rychlosti, aniž by s tím mohli cokoliv dělat.

Eurotel bohužel pro nás, zákazníky, definuje pravidla velice vágně – jedná se prostě o služby, které neúměrně přetěžují síť (málo jedinců generuje vysoké datové toky). Jsou to především P2P služby, ale mohou to být i další, například streamingy a podobně. Na detekci a nastavování omezování se neustále pracuje a zlepšují se používané technologie, nikdy se však nedozvíme přesné informace o tom, které služby jsou jak omezeny. K tomu jsou jednotlivé protokoly rozdělené do několika tříd, takže služba, kterou používá méně lidí než jinou, je omezena méně, neboť generuje menší zátěž.

Nutno samozřejmě dodat, že omezení platí v době od sedmé do jedné hodiny, v noci je tedy rychlost opravdu omezena jen zatížením sítě samotné.

Modemy a reklamace

O největší negativní reklamu se v případě CDMA postaraly modemy. Jelikož Eurotel spustil první CDMA2000 1×EV-DO síť na 450 MHz na světě, dostaly se také k nám první kusy těchto modemů, které sice byly testované v průběhu několika měsíců, ale bohužel se u nich objevila řada problémů. Asi nejzávažnější je náhodné vypínání – některé modemy se vypínají po pěti hodinách, některé zcela náhodně, některé vůbec ne.

Kouzelné bylo v tomto kontextu prohlášení tiskové mluvčí Eurotelu, paní Diany Dobálové: „Podle našich statistik nemají CDMA modemy vyšší poruchovost než GSM terminály“ (citace je přezata z vyjádření k článku „Jak jsem kupoval CDMA“). Bohužel, v tomto případě prostě chybělo měřítko – Eurotel měl podle všeho s některými GSM terminály ještě horší zkušenosti než s CDMA modemy.

Od počátku prosince se distribuují modemy s novou verzí firmware, která by měla některé problémy řešit (pokud máte zkušenost s upgradem svého modemu, nikoliv s výměnou, napište je do diskuse pod článkem), bohužel upgrade probíhá jen ve středisku CellNetu. Za určitých okolností se však nutnosti čekání na upgrade vyhnete.

Původní politika reklamací byla jednoznačná – do sedmi dnů od zakoupení lze modem vyměnit na prodejně, poté jen reklamovat (tzn. odevzdat a čekat, až se vrátí opravený). Od prosince Eurotel ve svých firemních prodejnách změnil přístup, a pokud se modem náhodně vypíná, vymění ho zákazníkovi na místě bez ohledu na to, kdy byl zakoupen. Je nutné přinést kompletní balení modemu (malá bílá krabice) včetně záručního listu a účtenky. V horší situaci jsou zákazníci dealerů, kteří stále postupují stejně a posílají modem na reklamaci. V tomto případě je vhodné buď „ukecat“ zapůjčení jiného modemu, nebo si vzít na zkoušku jiný modem na 14 dní a poté ho vrátit – peníze dostane zákazník zpět a zaplatí pouze část měsíčního paušálu. Jelikož se při odevzdání modemu na reklamaci měsíční paušál po dobu reklamace neplatí, nemělo by to znamenat (kromě nutnosti mít cca 2000 korun) žádné vícenáklady.

PC Card pro notebooky

Jednou z věcí, která v nabídce chybí, je CDMA EV-DO modem v podobě PC Card pro notebooky. Eurotel ji slíbil již při spuštění, ale bez udání data, kdy bude prodej zahájen. Původně se doufalo, že se tak stane do konce loňského roku, což se evidentně nestihlo.

K dispozici jsou pouze velice kusé informace, z nich však vyplývá, že PC Card modem bude využívat novější chipset od Qualcommu, bude pouze pro CDMA, podle všeho ho nebude dělat korejský Gtran (snad…), měl by umět využívat funkce „dual diversity“, kdy lze pomocí dvou zabudovaných antén dosáhnout lepších příjmových podmínek. Podle získaných informací by v brzké měly začít praktické testy v ostré síti, takže se dá předpokládat, že pokud vše půjde dobře, dostane se tento modem do nabídky někdy před koncem pololetí – ale to je pouze soukromý odhad.

BRAND24

Do budoucna se dá počítat také s podporou GSM, chipsety od Qualcommu to již umí, a to umožní využívat snadno GPRS tam, kde nebude CDMA signál, případně pro roaming v zahraničí. Cena PC Card modemu by mohla být obdobná jako v případě USB modemu, výroba by mohla být levnější, ale zase se jich bude vyrábět méně než USB modemů. „Upgrade“ bude možný přes program Mobil+, což není právě nejlevnější forma, takže pokud se skutečně začnou karty prodávat až někdy před prázdninami, možná bude stát za to počkat, až doběhne roční úpis, a stávající sadu někomu prodat. Uvidíme samozřejmě, jaké budou praktické zkušenosti s kartami, osobně jsem velice zvědav na kvalitu příjmu.

Nasazením služby 3G, CDMA2000 1×EV-DO Eurotel docela zahýbal trhem s připojením k Internetu v ČR a ukázal, že mezery na trhu jsou ještě značné. Doufejme jen, že bude i nadále posilována síť, aby se vyrovnala s přírůstky zákazníků, a že bude postupně rozšiřováno pokrytí. Eurotel Data Expres je i přes problémy, které uvedení do života znamenaly, poměrně výjimečnou službou, která má před sebou, díky nové verzi standardu CDMA2000 1×EV-DO Rev. A, ještě další prostor pro růst po stránce rychlosti přenosů. A pokud se podaří Eurotelu příští rok nějak skloubit služby CDMA a UMTS, bude mít proti svým konkurentům doslova nepřekonatelný náskok.

Jak jste spokojeni s Eurotel Data Expres?

  • Velice.
    7 %
  • Nic lepšího nebylo.
    16 %
  • Jde to, je co zlepšovat.
    40 %
  • Nic moc.
    15 %
  • Nepoužívám.
    21 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).