Hlavní navigace

Celoněmecký digitální rozhlasový multiplex zlepší pokrytí, bude mít přes sto vysílačů

26. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Jde o závazek všem účastníkům procesu, kteří se na něm do budoucna chtějí podílet a ukotvit tak digitální rádio nezpochybnitelně na našem trhu,“ konstatoval Egon Kraus.

110 rozhlasových vysílačů místo stávajících 61 bude mít na konci roku 2016 digitální multiplex fungující po celém sousedním Německu na kanálu 5C. Zvýšení počtu vysílačů bude doprovázeno také navýšením výkonu na některých stávajících lokalitách. V současné době je v dosahu pokrytí multiplexu 60 procent domácností, které se do konce příštího roku zvýší na 82 procent, možnost mobilního poslechu vzroste z 63 na 92 procent území. Provozovatelem multiplexu je telekomunikační společnost Media Broadcast, německá obdoba Českých Radiokomunikací.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Operátor Media Broadcast navýšil zvukovou kvalitu dvou stanic v celoplošném DAB

Zahájení další etapy rozvoje digitálního rozhlasu je nasnadě. Jde o závazek všem účastníkům procesu, kteří se na něm do budoucna chtějí podílet a ukotvit tak digitální rádio nezpochybnitelně na našem trhu, konstatoval Egon Kraus, ředitel sekce Business Unit Radio v Media Broadcast, a doplnil: Tento krok by měl také významně přispět k pobídce průmyslu, poskytovatelů obsahu a koncových uživatelů, stejně jako automobilového průmyslu. Právě ten by měl být hnacím motorem pro budoucí rozvoj této technologie. Media Broadcast se chce nyní soustředit zejména na pokrytí venkovských oblastí ve východním a jižním Německu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).