Hlavní navigace

Ceny a dostupnost nového Xboxu, první YubiKey s NFC, vychází finální Android 11

11. 9. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Xbox Series S Autor: Microsoft
Xbox Series S
První notebook Lenovo s Linuxem je v prodeji. Samsung, LG nebo SK Hynix nesmí Huawei dodávat displeje a paměti. VirtualLink končí. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Známe ceny a dostupnost nové generace herní konzole Xbox od Microsoftu. Xbox Series S a X se začnou prodávat 10. listopadu, předprodeje startují 22. září. Cena vlajkové lodi Xbox Series X vyjde na 12 999 korun, pomalejší verze bez mechaniky na 7999 korun. Tato varianta by se mohla stát černým koněm nadcházející generace s tím, že má šanci oslovit méně náročné publikum, a to i díky kombinaci s předplatným her Game Pass. Hardwarové parametry konzolí jsou zde.

Google vypustil Android 11. Přehled novinek je zde, letos každopádně nejde o žádné zásadní změny, spíše o uhlazování. Zdá se, že mobilní operační systémy už jsou řádně vyspělé. Jednou z nejvýraznějších novinek jsou chat bubliny, které z Facebook Messengeru pronikly do celého systému. 

Vychází YubiKey 5C NFC, který v sobě kombinuje konektor USB-C a bezkontaktní NFC. Kompatibilní je s Windows, macOS, Linuxem, iOS a Androidem. Podporovány jsou protokoly WebAuthn, FIDO2 (U2F), PIV, OATH, Open PGP a Yubico OTP. Ceny startují na 55 dolarech.

Lenovo podle slibů vydává svůj první ThinkPad s Linuxem. Tímto odladěným strojem je ThinkPad X1 Carbon Gen 8, na kterém běží Fedora Workstation 32 s kernelem 5.6.6 a WireGuard VPN. Brzy mají přijít také notebooky ThinkPad P1 Gen 2 a ThinkPad P53.

Čína představila svůj „globální standard pro bezpečnost dat“. Má několik bodů, přičemž hlavní z nich je zajímavý: čínská vláda údajně nebude chtít po čínských firmách působících v zahraničí, aby z jiných zemí posílaly data do Číny. Chce respektovat zákony ostatních států. Čína rovněž vyzývá jednotlivé státy, aby se zdržely sledování jiných států, a to například pomocí instalace backdoorů.

Na Huawei se valí další vlna problémů zapříčiněná americkými sankcemi. Firma už přišla o možnost vyrábět čipy Kirin u TSMC a po 15. září také přijde o dodávky displejů od Samsungu a LG (i zde se využívají čipy, na které je embargo). Huawei se bude muset začít mnohem více spoléhat na čínské dodavatele CSOT a BOE. Ve stejnou dobu by zřejmě měly přestat také dodávky pamětí (NAND a DRAM) od SK Hynix a Samsungu. I zde existují čínští, i když zatím ne tak pokročilí výrobci YMTS a CXMT.

Z dlouhodobého pohledu by se Huawei mohlo na zahraničních dodavatelích osamostatnit. Problémy ale zřejmě čekají i hlavního čínského výrobce čipů SMICReuters informuje, že americká vláda nyní projednává sankce i na tento podnik, což by ho odstavilo třeba od výrobních strojů od ASML.

Příští rok tak lze čekat výrazné dopady. Korejský web The Elec přišel se zprávou, že Huawei v roce 2020 chce expedovat pouze 50 milionů mobilů, což je o 74 procent méně než letos. Pokles 30 procent se pak očekává u modelu Mate 40, který bude představený během několika týdnů. Vedle toho se očekává představený HarmonyOS 2.0, první mobil s tímto operačním systémem od Huawei se má objevit příští rok.

Univerzální rozhraní VirtualLink pro virtuální realitu končípopisuje Road to VR. Tato technologie umožňovala propojovat VR brýle pouze jedním kabelem. Na podpoře se v roce 2018 domluvili hlavní výrobci hardwaru, tomu je ale konec a například nové grafiky od Nvidie už tento port vůbec nemají.

AMD chce do počítačů a notebooků dodávat také Wi-Fi čipy. Tento trh ovládá Intel, a to i na deskách určených pro AMD. Podle DigiTimes se ale AMD dohodlo s MediaTekem. Vlastní divizi na Wi-Fi nemá, plány na její otevření nejsou známy.

Bývalý šéf americké NSA Keith Alexander se stal členem představenstva Amazonu. V čele agentury seděl v době, kdy Edward Snowden upozornil na rozsáhlý program kybernetického špehování. Více rozebírá TechCrunch.

Šifrovaný komunikátor Threema bude uvolněn jako open source. S dalším rozvojem také pomůže nový partner v podobě švýcarsko-německé Afinum Management. Threema není vázaná na mobilní číslo či e-mail, generuje náhodné ID.

Open source autoritativní DNS server Knot DNS od CZ.NIC vyšel ve verzi 3.0. „Novinek je sice o něco více než v běžné desetinkové verzi 2.9, ale jde převážně o featury, které když uživatel nezapne, bude vše fungovat jako u předchozích verzí. Migrace je tudíž jednoduchá,“ rozebírá se na blogu.

Google Cloud spouští Google Business Application Platform. Kombinuje správu API pomocí Apigeeno-code vývoj aplikací AppSheet nebo novinku v podobě API Gateway.

WT100

Apache Cassandra dostává více enterprise-ready indexaci. DataStax konkrétně přináší Storage-Attached Indexing (SAI), což je index běžící přímo ve storage enginu Cassandry.

Red Hat a IBM spouští Red Hat Marketplace. Tento obchod by měl zajišťovat jednoduché nasazení aplikací, které běží nad kontejnerovým OpenShiftem.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).