Hlavní navigace

Certifikace „DVB-T2 ověřeno“, spuštění JOJ Family a rozjezd Digi2GO

10. 9. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ČRa
TÝDENNÍ REVIZE – Vysílání zahájila stanice JOJ Family a rozjela se i internetová televize Digi2GO. ČRa pak zveřejňují, jak vlastně zkoušejí kompatibilitu TV a set-top boxů s budoucím DVB-T2/HEVC.

Vysílání zahájila JOJ Family, naopak skončila TV JOJ

Dostupná je pro 95,5 % populace v pozemním multiplexu 4, který provozuje Digital Broadcasting. Podle společnosti Axocom, která stanici zajišťuje distribuci, by měla být k dispozici v základních nabídkách kabelových, satelitních a IPTV operátorů. Zákazníci UPC a O2 se dočkají HD verze, kanál by se měl objevit i u satelitního Skylinku, Nej TV, Smart Comp, Telly CE a jednání o zařazení dále pokračují.

Oprávnění pro vysílání stanice JOJ Family udělila česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jejíž licenční podmínky definují podobu programu ve formě plnoformátové stanice se slovenštinou jako hlavním jazykem. Držitelem této licence se stala česká společnost Magical roof. Ta byla založena letos v březnu a sídlí v pražském Karlíně na stejné adrese jako pražské ústředí privátní J&T Banky.

Petr Jakub: JOJ Family dnes startuje, přiblížila nám své záměry

Jan Brychta: JOJ Family spustila ostré vysílání, prvním pořadem byla Soudní síň. Kde všude můžete novinku naladit?

Začalo testování reálné kompatibility televizorů a set-top boxů s budoucím vysíláním v DVB-T2/HEVC

Jak probíhá certifikace pro logo „DVB-T2 ověřeno“ a na co se České Radiokomunikace (ČRa) zaměřují? To bylo předmětem setkání přímo u pramene.

Podle zjištění ČRa mají televizory a set-top boxy díky relativně novému H.265/HEVC na DVB-T2 potíže se zamrzáním obrazu, špatnou obrazovou kvalitou nebo přijímač prý jednoduše signál vůbec nezpracuje. Certifikace vyjádřená logem „DVB-T2 ověřeno“ pak testuje minimální parametry a počítá s ní i Strategie rozvoje zemského televizního vysílání. K tomu přistupuje i snaha zjednodušit výběr televizoru a set-top boxu.

Bohumil Herwig: Certifikace u ČRa má řešit reálnou kompatibilitu s novým TV vysíláním

Rozjíždí se internetová televize Digi2GO. Máme pro vás obsáhlé galerie

Strategie, se kterou jde tato IPTV služba na trh, spočívá ve srovnání programové i cenové nabídky se službou satelitní, tedy s Novou Digi TV. Provozovatel, televizní operátor Digi CZ, člen české investiční skupiny Lama Energy Group, hodlá navíc nejspíše na přelomu měsíce přiblížit svou službu IPTV potenciálním zákazníkům a v této souvislosti uvolní jeden a možná i více atraktivních fotbalových utkání pro zhlédnutí zdarma.

Pro příjem internetové Digi2GO se jako minimum udává 2 Mb/s, v případě použití 480 × 360 bodů, 25p snímků si ale můžete vystačit i se 700 kb/s (typicky mobil). Jako optimum je pro příjem přes set-top box a pro sledování HD kanálů doporučeno 6 Mb/s. Služba používá platformu 4Net.TV solutions a adaptivní datový tok.

Bohumil Herwig: Digi2GO: zcela bez set-top boxu nebo s až dvěma. A za jednu cenu

Bohumil Herwig: Digi2GO: podívejte se, jak vypadá na třech platformách

Stručně

Dvoudenní seminář EMC Europe 2016 věnovaný správě frekvenčního spektra proběhl v polské Wroclavi. Během jednoho bloku vystoupil i zástupce Českých Radiokomunikací František Smejkal z útvaru regulace operátora a zároveň člen expertní skupiny pro rozvoj digitálního televizního vysílání při Ministerstvu průmyslu a obchodu. Její předseda Pavel Dvořák se z účasti na sympoziu omluvil. Smejkal představil rozvojové plány pro přechod České republiky na nový vysílací standard DVB-T2.

Jan Brychta: Operátoři a správci spektra rokují ve Wroclavi, prohlédněte si galerii věnovanou DVB-T2

V programovém schématu TV Kinosvět dojde od podzimu k drobným změnám. V pondělí nabídne stanice převážně cestopisy, mezi nimi seriál Výpravy a expedice nebo americkou dokumentární sérii Úžasný život. Úterní večer se ponese ve znamení konspiračních teorií. Středa je zasvěcená válkám a military – kromě dokumentů z válečných bojišť bude odvysílán i hraný ruský seriál Smrt špiónům.

Jan Brychta: Kinosvět představuje programové plány na podzim

Jak jsme vás koncem minulého měsíce informovali, Skylink, resp. M7 Group, uvolnil ke stažení předběžnou verzi své aplikace pro IPTV/VoD. Jak vypadá zvnějšku, se může podívat každý, protože je ke stažení volně. Zjistit, jak vypadá uvnitř, už ale vyžaduje přihlášení.

Bohumil Herwig: Skylink se chystá na IPTV. Podívejte se, jak vypadá zkušební verze

Nový projekt internetové televize Net Channel.cz chce zaujmout především vlastními pořady. Cílovou skupinou jsou diváci starší třiceti let. Projekt deklaruje on-line zábavu sedm dní v týdnu a samozřejmě zdarma.

Jan Brychta: Star Works spustily novou internetovou televizi Net Channel.cz

Začátkem září začala platit novela zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Ta ukládá jeho provozovatelům povinnost nezařazovat obchodní sdělení, která se týkají humánních léčivých přípravků či doplňků stravy na podporu sexuální výkonnosti, do vysílání mezi 6. a 22. hodinou. V době, kdy je u televizních obrazovek předpokládána přítomnost dětí a mladistvých.

Petr Jakub: Reklamy na přípravky jako Clavin nebo Arginmax se od 7. září přesunuly až za 22. hodinu

BRAND24

Reality show s názvem Oktagon odstartuje v říjnu a nabídne osudy osmi MMA zápasníků z České republiky a Slovenska. Celá soutěž vyvrcholí 10. prosince závěrečným galavečerem, který se odehraje v přímém přenosu stanice O2 TV Sport. Absolutní vítěz získá roční kontrakt na téměř tři sta tisíc korun.

Jan Brychta: O2 Sport spouští reality show, situovanou do zápasnického oktagonu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).