Hlavní navigace

Češi opět odmítli domény s diakritikou

13. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: CZ.NIC
Většina uživatelů a firem stále nemá zájem o zavedení domén .CZ s diakritickými znaky, vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si nechalo zpracovat sdružení CZ.NIC.

Pravděpodobnost, že byste na Internetu v blízké budoucnosti narazili například na funkční doménu žluťoučký.kůň.cz, je i nadále mizivá. Správce registru českých domén, sdružení CZ.NIC už dříve deklarovalo, že na případné zavedení systému IDN, díky němuž mohou doménová jména obsahovat znaky národních abeced, je po technické stránce připraveno. Konečné rozhodnutí však nechává na samotných uživatelích českého Internetu.

CZ.NIC si jednou za dva roky nechává zpracovat průzkum veřejného mínění, jehož prostřednictvím zjišťuje zájem uživatelů a institucí o zavedení systému IDN. Loni podobně jako v předchozích letech ale uživatelé zavedení domén s diakritikou odmítli. Proti zavedení systému IDN se vyslovilo 68 procent respondentů z řad individuálních uživatelů a 71 procent oslovených zástupců organizací.

Zajímavé je, že oproti výsledkům předchozího průzkumu z roku 2010 se zvýšil podíl uživatelů z řad jednotlivců, kteří se vyslovili proti zavedení diakritiky v doménách .CZ z 62 na 68 procent. Naopak u organizací se podpora zavedení IDN zvýšila. V roce 2010 se vyslovilo proti zavedení diakritiky v doménách .CZ 87 procent organizací, loni podíl těch, které IDN odmítají klesl na 71 procent.

BRAND24


Autor: CZ.NIC

Jako hlavní nevýhody IDN respondenti z řad jednotlivců nejčastěji uváděli zbytečné zmatky a chaos při psaní doménových jmen, nezvyk, riziko překlepů, problémy při psaní doménových jmen v zahraničí nebo nejasná pravidla pro rozhodnutí, kdy diakritiku v názvu domény použít a kdy naopak zůstat u tradičního způsobu zadávání. Mezi výhodami se potom nejčastěji objevovala lepší srozumitelnost, přesnější rozlišení názvu domén, jednoduchost, lepší orientace při hledání nebo možnost psát název domény foneticky.

Zdroj: tisková zpráva a háčkyčárky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).