Hlavní navigace

Česká BBC má nový web, Lagardère bude nadále v jejím vysílání hrát i hudbu

1. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ TISKOVÁ ZPRÁVA – Licenční podmínky tím neporušujeme, tvrdí výkonný ředitel Lagardère Active ČR Miroslav Hrnko. Hudbu i zábavné prvky mluveného slova podle něj BBC používá v přiměřené míře.

Nejen vlastní vysílání v češtině pod hlavičkou BBC, ale také zcela nový web české BBC na adrese www.bbcradio.cz spustila k dnešnímu dni společnost Lagardère Active ČR, která je od 28. února stoprocentním vlastníkem společnosti BBC Radiocom. Výkonný ředitel této skupiny Miroslav Hrnko v oficiální tiskové zprávě odmítnul nařčení Českého rozhlasu z porušování licenčních podmínek, podle nichž by vysílání BBC v češtině měl nadále zajišťovat výhradně Český rozhlas.

K TÉMATU: Porušujete licenční podmínky BBC, obvinil Český rozhlas skupinu Lagardère

“Přebírání obsahu Českého rozhlasu není v licenčních podmínkách stanovené jako povinnost, ale jako možnost. Stejně tak není stanovený případný rozsah takového vysílání. Jedinou podmínkou je, že pokud takové vysílání bude probíhat, musí do něj být implementovány kurzy angličtiny BBC. Vzájemný poměr jednotlivých prvků není v licenci nijak specifikován a je na uvážení vysílatele, jak je bude ve vysílání kombinovat, ale celkově musí vysílání charakterizovat zpravodajství, publicistika, vzdělávání, sport a zábava,” uvádí Lagardère.


Screenshot: DigiZone.cz

Nová podoba webu české BBC, kterou dnes spustila společnost Lagardere Active ČR

České vysílání BBC nadále probíhá v časech od 8:00 do 11:00 a od 13:00 do 16:00 hod. Lagardère slibuje zpravodajství, publicistiku, vzdělávání, sport a zábavu, to vše rozděleno do čtyř základních tematických okruhů – byznysu, vědy, kultury a společnosti. “Jako prvek zábavy bude smysluplně a přiměřeně využívaná i hudba (je běžné, že hudbu používají i jiné zpravodajské stanice, například ČRo Radiožurnál),” sdělil nový provozovatel českého vysílání BBC. Během dne slibuje i vysílání talk show a diskusní pořady, vše v duchu žánru rolling news.

„První fázi vnímáme jako přechodnou. Postupně se bude české vysílání dál rozšiřovat směrem k maximalizaci mluveného slova. Budeme žádat o rozšíření vlastního vysílání až na dvanáct hodin denně, tak, jak tomu bylo při udělení licence pro vysílání naší společnosti. Naším cílem je moderní rádio mluveného slova, které hudbu využívá jako prvek zábavy v přiměřené míře a není pravda, že bychom tím porušovali licenční podmínky,“ uvedl Miroslav Hrnko. Právě rozšíření vysílání BBC v češtině ze současných šesti na dvanáct hodin denně loni zamítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), podle níž by tím došlo k závažné změně původní licence (podle ní má většinu vysílání tvořit anglický servis BBC).

Londýnské ústředí BBC ale chce v českém éteru udržet alespoň osm hodin vysílání svého BBC World Service, zbylých šestnáct hodin by tedy teoreticky – po souhlasu RRTV se změnou licenčních podmínek – mohl zaplnit program v češtině. To se nelíbí Českému rozhlasu, který počítal s tím, že na frekvencích české BBC bude šířit svoji novou stanici mluveného slova Český rozhlas Plus. Tu však musel po výpovědi smlouvy o spolupráci s BBC umístit na střední vlny společně s Českým rozhlasem Dvojka a omezit její vysílání na osm hodin denně.

MMF24

Českým vysíláním BBC pod taktovkou Lagardère provázejí dva moderátoři: Ivana Schöffelová a Roman Mikesch. Produkci zajišťuje tým Martina Janského. “Obsah připravuje specializovaná redakce (reportéři a zpravodajové), která využije zpravodajské zázemí skupiny Lagardère v ČR. Rádio se identifikuje přesně podle zákona 1× do hodiny jako rádio BBC. S jingly, jak je známe z hudebních rádií, v jejich častých rotacích nepočítáme. Identifikaci rádia zajišťují moderátoři v podobě mluveného slova, které je z našeho pohledu pro zpravodajský typ rádia vhodnější než jingly, na které jsme zvyklí z hudebních rádií,” uvedl provozovatel.

Oznámení Lagardere Active ČR o zahájení vlastního vysílání BBC v češtině by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).