Hlavní navigace

Šéf volebního výboru sněmovny: česká digitalizace skončí 11.11.2011

27. 5. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
27. 5. 2011

První veřejný činitel zasáhl do sporu o termín dokončení české televizní digitalizace. Předseda volebního výboru Poslanecké sněmovny Václav Mencl (ODS) na schůzi, kde se představovali kandidáti do rad veřejnoprávních médií, označil za datum konce digitalizace letošní listopad. Reklama v České televizi končí 11. 11. 2011, to říkám autoritativně, prohlásil Mencl podle serveru Médiář.cz. K datu konce digitalizace se neváže pouze ukončení vysílání reklamy v ČT, ale i další klíčové změny.

K TÉMATU: 11.11.2011 nebo 30.6.2012? Vede se spor o termín ukončení digitalizace

Do pozemních digitálních sítí mohou ode dne dokončení digitalizace vstupovat další televize. Dosud tak mohli činit jen vybraní provozovatelé. Pro kabelové a IPTV operátory skončí povinnost must carry, tedy povinného zařazování pozemně šířených televizních programů do nejnižší programové nabídky. Dosavadním televizím s kompenzační licencí pro DVB-T skončí oprávnění pro pozemní vysílání a budou muset získat od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání novou licenci. NovaPrimou pak budou moci v multiplexu 3 spoustit další tematické programy.

cif 24 - early cena - média

ČTĚTE TAKÉ: Nova i Prima licitují o přesný termín konce digitalizace. Mají své důvody

Ve sporu o termín dokončení digitalizace jde o dva termíny. Vedle 11. listopadu 2011, který prosazuje Václav Mecl, je možný ještě 30. červen 2012. K tomuto datu totiž skončí zemské analogové televizní vysílání v oblastech Jeseník a Zlín. Digitalizace by měla být dokončena právě vypnutím posledního analogového vysílače v České republice. Vládní harmonogram digitalizace ale těmto dvěma oblastem určil výjimku, jinak v celém Česku končí analog k 11. listopa­du 2011.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).