Hlavní navigace

Česká firma ve Valley přežila útok patentového trolla, teď hledá investici

20. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: OneSoft Connect
Plzeňský OneSoft Connect má globální ambice, aktivity ve Spojených státech ale utlumuje kvůli boji s patentovým trollem.

Česká firma OneSoft Connect je v současné době na námluvách s několika investory v Česku a Spojených státech a zhruba do půl roku by chtěla oznámit investici z takzvané série A, která se může pohybovat i v částce kolem 10 milionů dolarů. Její produkt brzy spustí jako cloudovou službu jeden velký mobilní operátor.

OneSoft Connect funguje od roku 2014, základnu má v domovské Plzni, zakladatel společnosti David Melichar nicméně nějakou dobu působí v Silicon Valley a mimo jiné tam prošel programem Founder Space. Firma je schopná se sama uživit, dosavadní fáze růstu byla financována z vlastních peněz, na další expanzi se ale investice bude hodit.

Slibnému rozjezdu ale v nedávných měsících málem učinil přítrž takzvaný patentový troll. Jde o firmy využívající praktiky, které dnes v americkém byznysovém světě dost brzdí inovace a stojí i za tím, proč giganti typu Google nakupují některé firmy jen kvůli patentům. Trollové získají univerzální patenty a následně v podstatě vydírají firmy – tvrdí totiž, že tyto patenty zneužívají. Mladé startupy pak mohou náklady spojené se soudními spory i úplně položit.

Měsíce řízení a náklady desítky tisíc dolarů

Náklady na řízení jsou v desítkách tisíc dolarů, popisuje Melichar pro Lupu. Navíc je to tak, že i když soud v nějakém zapadlém koutě USA vyhrajete, patentový troll, který vás žaloval, nemusí nakonec vůbec proplácet vaše náklady, dodává.

Konkrétně plzeňský podnik byl zažalován ve východním Texasu. Troll na něj podal žalobu a společně s tím zažaloval i další IT firmy, včetně českých GoodData či třeba obrů typu IBM. Celkem se zaměřil na 80 společností. Řešení v takovém případě zabere i dva až tři měsíce.

Důvodem napadení byl obecný patent vztahující se na software, který „obsahuje firemní informace“. Tuto vágní formulaci lze aplikovat na mnoho IT společností, které vyvíjejí software pro firemní zákazníky. I když je pravděpodobné, že žalované firmy zvítězí, troll nemá moc co ztratit – často nemusí proplácet náklady a někdy žaloba prostě vyjde.

OneSoft Connect si na proces najal poměrně proslulou právní firmu White & Case. Ke kontaktu jí dopomohlo zastoupení CzechInvestu na západním pobřeží, konkrétně tamní šéf Roman Horáček. Plzeň tedy nakonec vyhrála, celá akce má ale jeden zajímavý dopad.

Útlum ambicí ve Státech

Utlumili jsme aktivity na trhu ve Spojených státech, který je nejlepší a největší, navazuje Melichar. Nyní se soustředíme na Evropu, Asii a také jsme rozjeli aktivity v Česku.

OneSoft Connect je cloudový software jako služba (SaaS), který má ve firmách „vyplňovat prostor, který se jinak lepší Excelem a intranetem“. Češi pro bližší představu jdou přímo proti konkurenčním produktům jako je SharePoint od Microsoftu, o podobnou oblast se opírají také služby jako Zoho, prvky Salesforce.com a další.

Chtěli jsme postavit něco mezi Excelem a SAPem. Pružný a tvárný systém, jako je Excel, který má navíc prvky velkých systémů, vysvětluje Melichar. OneSoft Connect funguje trochu jako Lego a zákazníci si mohou poskládat vlastní systém – princip je to něco na způsob fungování Microsoft Access.

BRAND24

David Melichar se dříve soustředil na SAP, konzultace a procesní analýzy a to, co dnes v rámci firmy nabízí, byl nejdříve interní nástroj (Melichar stojí za Cortis Consulting a ManagementMania.com). 

Do budoucna se má rozrůstat, firma pracuje například na integrované komunikaci ve stylu Slacku, napojit by se mohly online editační nástroje a tak dále. Celý nástroj v některých případech (produkt míří zejména na menší a střední firmy) může nahradit i CRM a někdy i ERP. OneSoft Connect běží na cloudu IBM SoftLayer (firma ho využívá, protože IBM nabídla zajímavý startupový program), software je ale možné nasadit i on-premise ve virtuálním prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).