Hlavní navigace

Česká televize představila Události, Prima Group zase svůj nový portál

24. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Česká televize v polovině pracovního týdne svolala novináře na Kavčí hory, aby jim představila novou podobu hlavní zpravodajské relace Události, s níž se budou diváci setkávat od 1. dubna. Nepůjde pouze o změnu grafiky a studia, ale také o koncepční změny. Diváci se mohou těšit také na nové moderátory. Prima Group pak v pondělí odpoledne oficiálně spustila svůj nový videoportál Prima Play, který nabídne jak původní, tak i akviziční tvorbu. Na rozdíl od služby Voyo.cz, kterou provozuje Nova, je veškerý obsah Primy Play dostupný zdarma.

1. dubna se divákům představí nové Události

Česká televize chystá radikální proměnu své hlavní zpravodajské relace Události, a to nejen po vizuální, ale i obsahové stránce. To už ale všechno naši čtenáři vědí. Kde se ale vůbec veřejnoprávní médium inspirovalo? Byla to BBC, CNN nebo úplně jiná televize? I to jsme na včerejší tiskové konferenci zjišťovali. A poopravit musíme také přesvědčení o tom, že studio, ze kterého se bude vysílat, je kompletně virtuální. Naopak, dvě třetiny kulis, které v něm uvidíte, jsou reálné, i když virtuální prostředí má na celé koncepci lví podíl. Při přípravě nových Událostí si Česká televize provedla širší průzkum zpravodajských televizí ve Velké Británii, Německu nebo Spojených státech. BBC je dobrý vzor, ale nás inspirovala hlavně zpravodajská relace britské komerční televize ITV, což je velice vnímatelné v použití některých našich technik, uvedl pro DigiZone.cz artdirector zpravodajského kanálu ČT 24 a sportovní ČT 4 Alan Záruba. Architektem studia je Jaroslav Holota ze Slovenska (Ungroup), s nímž už Česká televize úspěšně spolupracovala u redesignu Otázek Václava Moravce.

Lukáš Polák: Nové Události mají být na světové úrovni. ČT se inspirací ze zahraničí netají
Lukáš Polák: Události České televize se dočkají vlastních webových stránek

Prima Group spustila svůj čtvrtý kanál, internetový

Skupina kanálů Prima má od pondělního odpoledne svou vlastní videotéku s názvem Prima Play. Serveru DigiZone.cz to oznámil šéf internetu FTV Prima Pavel Kohout. Vybraní novináři, mezi kterými byla i redakce našeho webu, už měli k dispozici přístup do jeho beta verze. Prima Play funguje na adrese: http://www.pri­maplay.cz/. Nový videoportál skupiny Prima, který si zakládá na tom, že přístup ke kompletnímu obsahu bude bez jakýchkoliv poplatků, je dělený na hlavní stránce do několika pomyslných pruhů – dvou vertikálních a v dolní části je jeden horizontální. V prvním je náhled doporučovaného pořadu, kdy nechybí jeho stručný popisek. Ve druhém pak najdou zájemci videa v kategoriích Doporučené, Nejnovější a Nejsledovanější. Sekci „Mohlo by vás zajímat“ najdete v dolní části stránky.

Prima Play - videotéka

Nový videoportál skupiny Prima s názvem Prima Play. (Screenshot: autor)

Lukáš Polák: Dnes startuje Prima Play, nová videotéka skupiny Prima. Jak bude vypadat?

Markíza spustí brzy svůj třetí kanál. Bude pro muže

Miroslava Kernová, která byla v minulosti redaktorkou slovenského deníku SME a také psala pro vydavatelství Trend, na svém blogu O médiích tvrdí, že portfolio kanálů patřící pod slovenskou Markízu se má brzy rozrůst o další stanici. Po stejnojmenném plnoformátovém programu a televizi Doma určené ženám má jít tentokrát o kanál věnovaný mužům. Zdroj, odkud informace pochází, však Kernová neuvedla. Označila ho přídomkem blízký televizi. Bude to akční stanice určená spíše pro muže, která se stane protiváhou k plnoformátově rodinně založené Markíze a tematické Doma určené pro ženy. Obsahem budou téměř výhradně akční filmy či seriály, píše na svém blogu novinářka na volné noze, jak sama sebe nyní Miroslava Kernová označuje. Start programu má být podle ní naplánován na přelom května a června. Podle informací Kernové, nemá jít o plánovaný kanál Markíza Cinema, ale společnost Markíza Slovakia si pravděpodobně požádá o změnu licenčních podmínek. V úvahu připadá například název Markíza Action.

TV Doma inzerát - letadlo

Zatím posledním kanálem Markízy je tematický program Doma určený ženám. (Zdroj: Mediálne.sk)

Lukáš Polák: Markíza spustí brzy třetí kanál, tvrdí na blogu bývalá redaktorka deníku SME

Stručně

Do konce příštího týdne chce Česká televize rozhodnout, zda skutečně spustí pátý plnohodnotný program, dětský kanál ČT 3. Serveru MediaGuru.cz to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Platí, že do konce března budeme vědět, zda je ČT schopná takový kanál realizovat. Pokud ano, vznikl by následně projektový rámec, který bych rád předložil Radě ČT v červnu, uvedl.

Jan Potůček: O dětském kanálu ČT 3 rozhodne Česká televize koncem příštího týdne

Daniel Klička, někdejší výkonný ředitel společnosti Media Vision, která byla ještě nedávno provozovatelem satelitní televize CS Link, byl propuštěn. Serveru DigiZone.cz to potvrdil zdroj blízký této firmě, který si nepřál být jmenován. Můžu potvrdit, že spekulace, které se objevily na internetu, jsou pravdivé. Vše ale ještě musí stvrdit právník, uvedl pro náš web nejmenovaný zdroj.

Lukáš Polák: Nový vlastník se rozloučil s bývalým šéfem CS Linku Danielem Kličkou
Lukáš Polák: Nové Události budou jasné a spolehlivé, slíbila na dnešní tiskovce Česká televize

Zimní olympijské hry 2014 z ruského Soči by nemusela v tuzemsku vysílat pouze Česká televize. Majitel vysílacích práv totiž nabízí balíčky jednotlivých sportů i komerčním televizím, jelikož veřejnoprávní stanice ztratí na ZOH exkluzivitu. A Nova by ráda z olympijského programu získala to nejzajímavější: hokejové klání, v němž by česká reprezentace mohla hrát o medaile. Informaci přinesl jako první server Aktuálně.cz.

Jan Potůček: Olympijský hokej ze Soči 2014 chce vysílat televize Nova. Usiluje o práva

ČT HD screenshot 500

Hlavní sportovní klání uvidíme na České televize, Nova má však zájem o hokej. (Screenshot: autor)

Jedno z nejznámějších pražských rádií 90. let, Zlatá Praha, obnovilo svoje vysílání. Dostupné je zatím na internetu, a to buď na vlastním webu www.zlatapraha.cz, nebo prostřednictvím serveru Play.cz. Informoval o tom mediální zástupce stanice Martin Furda. Rádio Zlatá Praha svého času neudávalo jenom směr v hudbě, ale bylo i životním stylem. Stýskalo se nám po něm, a proto jsme se ho rozhodli vrátit na scénu, vysvětlil.

Jan Potůček: Rádio Zlatá Praha se vrací, po letech obnovilo vysílání na internetu

Herec a moderátor Jiří Pomeje prohrál sázku s Markem Singerem, generálním ředitelem společnosti FTV Prima, která provozuje kanály pod hlavičkou Prima. Pomeje se jako nová tvář společenských VIP zpráv vsadil se Singerem, že bude mít více jak milion diváků. Pokud by se mu to skutečně podařilo, firma mu byla ochotna zaplatit kompletní náklady na svatební cestu, kterou si sám vybere.

Lukáš Polák: Upravený „chlapák“ Pomeje k VIP zprávám milion diváků nepřilákal
Lukáš Polák: „Potápěč“ Pomeje přilákal včera k VIP zprávám 835 tisíc diváků
Blog Jana Potůčka: Pomejem ke kanalizaci VIP zpráv

BRAND24

Česká televize odhalila jména dvou žen, které se 14. dubna postarají o moderaci televizních cen TýTý 2011. Budou jimi herečky Tereza Kostková a Jitka Čvančarová. Kostková je známá například coby průvodkyně taneční show StarDance, kterou chce letos ČT opět vysílat, a jako tvář seriálu Cesty domů na Prima family, Čvančarová účinkovala například v Dokonalém světě na Nově.

Lukáš Polák: Ceny TýTý 2011 budou moderovat herečky Kostková a Čvančarová

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).