Hlavní navigace

Česká Televize vysílá po Internetu

22. 3. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před několika málo dny spustila Česká Televize vysílání po Internetu. Zatím se vysílá pouze program ČT1 na adrese www.ct1.cz, nejde ovšem o celodenní vysílání, jako tomu bylo u TV NOVA, ale vysílají se pouze zpravodajské relace Události a Události Plus. Podrobně se tomuto vysílání věnuje ve svém článku Petr Sršeň.

Před několika málo dny spustila Česká Televize ve vysílání po Internetu. Zatím se vysílá pouze program ČT1 na adrese www.ct1.cz, nejde však o celedenní vysílání, jako tomu bylo u TV NOVA, ale vysílají se pouze zpravodajské relace Události a Události Plus. Podrobně se tomuto vysílání věnuje ve svém článku Petr Sršeň.

Příjemný je zejména archiv obou zpravodajských relací, kde byste měli najít všechny „díly“ měsíc nazpět. ČT navíc uvádí, že hodlá vysílat po Internetu i některé své původní pořady, možná i filmy či seriály, první vlaštovkou je udílení cen české hudební akademie (lze nalézt v archivu). Momentálně se v žádném případě nepočítá s dvacetičtyř­hodinovým vysíláním, protože podstatnou část programu ČT1 zabírají cizí filmy, dokumenty, seriály, etc., na které nemá ČT práva pro vysílaní mezinárodně. A je jasné, že vysílání po Internetu je de facto to samé, jako kdyby se vysílalo pomocí satelitu… Ze stejného důvodu koneckonců musela konkurenční TV NOVA nedávno přerušit celodenní vysílání. Divím se, že to vůbec Nově tak dlouho procházelo a že si to vůbec dovolila realizovat, když jde o evidentní porušení licenčních podmínek k jednotlivým zahraničním pořadům.

Osobně si však myslím, že vysílání zpravodajských relací je to nejdůležitější, neboť Internetové vysílání uvítají nejvíce čeští krajané žijící na celém světě. Nyní je tedy možné sledovat či poslouchat po celém světě všechna nejvýznamější česká masmédia (Česká Televize, TV NOVA, Český Rozhlas, Evropa2 a mnoho regionálních rádií). Seznam všech českých radií, která vysílají po Internetu, naleznete na stránkách společnost TV VISUAL, kde jsou také mimo jiné desítky dalších video zajímavostí (hudební klipy, přenosy z různých akcí, …).

Pojďme se ještě stručně podívat na technické řešení vysílání ČT1. Použita je technologie firmy RealNetworks, která umožňuje dosáhnout nejvyšší dostupné kvality v závislosti na lokálních podmínkách připojení automaticky bez nutnosti zásahu diváka. Přenos je k dispozici v několika kvalitativních úrovních; přehrávač RealPlayer automaticky vybere nejkvalitnější úroveň pro danou lokalitu. Vysílání lze pohodlně sledovat i přes dial-up připojení, je k dispozici v datových tocích od 12 Kb/s do 80 Kb/s. Podotýkám ale, že přes dial-up si vysílání moc nevychutnáte, zvuk je slyšet perfektně a bez zadrhávání, s obrazem je to horší, ale s tím nic nenaděláte. Distribuci vysílání má na starosti CESNET, takže by neměl být problém s rychlostí ani pokud se bude potenciální divák připojovat ze zahraničí. V současnosti může vysílání sledovat až 1000 diváků najednou.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Malá perlička na závěr. Když jsem přemýšlel o tom, komu bude služba užitečná, napadli mně hlavně krajané v zahraničí, uplatnění v ČR je minimální, maximálně budou zprávy sledovat studenti, kteří jsou připojeni vysokorychlostně k Internetu na koleji a nemají tam televizní přijímač. Kdo ale platí koncesionářské poplatky? Samozřejmě my, občané ČR. A z čeho je Internetový provoz ČT1 hrazen? Správně, z těchto poplatků. To ale jen tak na okraj, ne že bych krajánkům Internetové vysílání nepřál. :-)

Petr Sršeň

Autor článku

Autor je editorem zpravodajského serveru i-noviny.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).