Hlavní navigace

Česká televize zdokumentuje osudy vojáků z První světové války

2. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Pátrání po osudech českých vojáků nás zavede do Podkrkonoší, na jih Čech i do Jizerských hor a na další místa,“ slibuje Česká televize, která prosí při tvorbě pořadu o pomoc diváky.

Raport o Velké válce, pro něhož si Česká televize registrovala na Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) ochrannou známku ve druhé polovině loňského listopadu, bude dokumentem, který bude pojednávat o osudu českých vojáků, jež se zúčastnili První světové války. Právě v letošním roce je to přesně sto let od doby, kdy byla tato čtyři roky trvající tragická kapitola nejen naší historie zahájena. Česká televize při této příležitosti vyzvala na svém webu diváky, aby ji pomohli zdokumentovat osudy, které otevřenou „dávno zahojené rány“.

CIF24

ČTĚTE TAKÉ: Nova registruje ochrannou známku Lokálka, ČT zase Gejzír a Moji soukromou válku

Jako lvi se bili čeští muži na italské frontě. Útrapy jim nenaděloval jen nepřítel, ale také drsná alpská krajina. Kdo přežil, nikdy na měsíce, které strávil v rakouské uniformě, nezapomněl. Tak jako jeden z účastníků bojů na řece Soča, vzdělaný Bohuslav Hála, který své zážitky promítl do fotografií, kreseb a stovek řádků svého unikátního deníku. Líčí v něm pozoruhodné detaily z Velké války, píše na webových stránkách Česká televize. Příběhy mohou vypovídat i některé archivní předměty – deníky, dopisy, fotografie nebo památky dědečků – vojáků, kteří se bojů účastnili.

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).