Hlavní navigace

České online služby pro sledování televize a přehrávání a stahování filmů

7. 6. 2012
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

Jaké možnosti mají čeští uživatelé pro sledování tuzemských televizí a jejich pořadů přes Internet? Kde a jak si mohou legálně přehrát nebo stáhnout filmy? A proč na Internetu naleznou porno, které v televizi nikdy neuvidí?

Lineární vysílání českých televizí přes Internet

Řada českých televizních stanic nabízí své lineární vysílání, které je primárně určenou pro distribuci v některé z televizních platforem, také ve formě internetového streamu. Ten lze přehrávat přímo ve webovém prohlížeči (HTML 5 zatím zůstává stranou, prim hrají technologie Flash nebo Silverlight), případně ve vybraném multimediálním přehrávači.

Česká televize v rámci služby iVysílání.cz nabízí živé internetové vysílání všech čtyř svých současných kanálů. Vysílání je k dispozici ve třech různých rozlišení pro vyhovění uživatelům s různou rychlostí internetové přípojky. Konkrétně Česká televize nabízí kromě vysílání v nízkých rozlišení 288p a 404p také vysílání v rozlišení 576p, které odpovídá standardnímu televiznímu rozlišení.

Na iVysílání.cz lze sledovat živé lineární vysílání všech čtyřech kanálů veřejnoprávní České televize

Své lineární vysílání zpřístupňuje prostřednictvím Internetu z televizí dostupných i v běžných distribučních platformách například také hudební televize Óčko nebo pražská regionální TV Metropol. V jejich případě není možná uživatelská volba rozlišení předkládaného videa. V minulosti vysílala přes i Internet také již neexistující zpravodajská televize Z1. Velké komerční české televize zatím nejsou internetovému lineárnímu vysílání příliš nakloněny.

Prima své lineární vysílání na Internetu nepřináší vůbec a není tajemstvím, že její vedení není příliš nakloněno internetu a tzv. novým médiím. Televize Nova také zatím neposkytuje klasické celodenní lineární vysílání přes Internet, ovšem pro předplatitele služeb svého portálu Voyo.cz (předplatné vyjde na 189 Kč měsíčně nebo 179 Kč měsíčně při platbě  kartou) zpřístupňuje živé vysílání zpravodajských relací.

Na Voyo.cz lze sledovat v rámci předplatného také vybrané a obvykle divácky atraktivní sportovní přenosy z placeného sportovního kanálu Nova Sport. Obecně při sledování jakéhokoliv videa na Voyo.cz je k dispozici jeho verze v nižší kvalitě pro pomalejší připojení a verze ve vyšší kvalitě pro rychlejší přípojky.

Voyo.cz nabízí předplatitelům i atraktivní sportovní přenosy z placeného sportovního kanálu Nova Sport.

Obecným problémem zpřístupnění klasického lineárního vysílání přes Internet je, že zatím nemusí být a tedy není v rámci vysílání dostupný veškerý vysílaný obsah. Televize jsou nuceny přerušovat internetové vysílání v době, kdy běží pořady, pro jejichž internetové vysílání nemají práva. V minulosti to bylo velmi často, protože buď práva pro internetové vysílání nebyla poskytována vůbec, nebo si je televize musely přikupovat za těžko akceptovatelné ceny.

Pokud Česká televize nemá práva k běžícímu pořadu pro internetové vysílání, tak je daný kanál v rámci služby iVysílání.cz dočasně nedostupný,

Naštěstí dostupnost internetových práv za akceptovatelných podmínek je stále častější. Díky tomu dnes může např. Česká televize vysílat i dříve nemyslitelné, jako jsou třeba atraktivní sportovní přenosy (totéž platí pro Nova Sport na Voyo.cz).  Netýká se to však jen sportovních přenosů, ale stále častěji také akvizičních filmů a seriálů. Přesto stále lze narazit na výluky internetového vysílání právě kvůli absenci potřebných práv k danému právě běžícímu pořadu.

Čistokrevné online televize na českém Internetu

Novinkou na české internetové je Voyo Cinema coby další služba pro předplatitele Voyo.cz. Nejde však o lineární internetové vysílání filmového a seriálového kanálu Nova Cinema, nýbrž o čistokrevnou internetovou televizi vysílající v blocích s přesným časovým harmonogramem filmy z nabídky portálu Voyo.cz. Pokud by chtěl divák vidět některý z filmů na programu dříve, může si pro něj jednoduše sáhnout do archivu volně přístupných titulů v rámci předplatného.

Voyo Cinema je novou internetovou televizí Novy, která je dostupná předplatitelům služby Voyo.cz.

Velmi ambiciózní videoportál Topfun nabízí pod značkou Topfun Play placený přístup k vysílání vybraných kanálů přes Internet. Jde konkrétně o filmový kanál  CS Film a dětský kanál CS Mini (dohromady za 89 Kč měsíčně), erotický kanál Erox (za po 199 Kč) a v neposlední řadě life-style kanál FashionTV a dětský kanál DuctTV (oba po 20 Kč měsíčně).

Pod značkou Filmbox Live pak Topfun poskytuje kanály SPI International, konkrétně trojici filmových kanálů Filmbox, Filmbox Family a Filmbox Plus (po 199 Kč měsíčně) a kanál Fightbox orientujícího se na bojové sporty (rovněž za 199 Kč měsíčně).

Topfun umožňuje díky službě Filmbox Live sledovat za poplatek přes Internet některé kanály SPI International.

V roli internetové televize se snaží účinkovat i server Stream.cz, který začínal jako čistokrevná služba pro sdílení videa, ovšem po vstupu YouTube na český trh nemůže mít v této oblasti kdovíjaké ambice. Nyní však hodně sází na pořady vlastní produkce. Nevysílá ovšem lineárně, ale funguje jako služba poskytující video na vyžádání, tedy video-on-demand služba.

Původní pořady serveru Stream.cz lze sledovat zdarma, ovšem nutná je registrace. K dispozici jsou tři různé kvality poskytovaného videa. Vedle nízké kvality pro pomalejší přípojky jsou pak k dispozici dvě verze v HD rozlišení pro vysokorychlostní přípojky (a výkonnější počítače, protože video v nejvyšší kvalitě například procesorům v netboocích dává slušně zabrat).

Stream.cz produkuje řadu vlastních pořadů.

Stream.cz dlouho hostoval archiv pořadů některých televizí ale to už je minulost. Zatím na něm zůstávají pouze některé pořady televize Prima, ale ta nedávno spustila svůj nový vlastní internetový archiv Prima Play (viz dále). Někdejší hudební televize z portálu Stream.cz zmizela poté, provozující portál Seznam.cz spustil samostatnou hudební televizi Mixér.cz.

Mixér.cz na rozdíl od Óčka nesází na klasické lineární vysílání. Můžeme o něm hovořit jako o interaktivní televizi, kde si diváci mohou vybrat v současnosti mezi osmi tematickými kanály. Některé z nich jsou žánrové a tematické (např. hudba ze zlatých 80. let nebo česko-slovenská tvorba), jiné pak pro různé příležitosti (např. pořádání party).

Spíše než hudební televizí je Mixér.cz interaktivní hudebně orientovanou video-on-demand službou.

Kanály se sice tváří jako lineární vysílání, ovšem divák může jednotlivé klipy přeskakovat jak je mu libo nebo si jejich přehrávání pozastavit a kdykoliv zase obnovit. Z oblíbených videoklipů si pak může sestavit vlastní kanál ušitý sobě na míru. Inspirovat se nechala i televize Óčko, která chce na Internetu kromě streamu lineárního televizního vysílání přinést i speciální tematické kanály.

Dále pak na Internetu působí cela řada čistě internetových televizí pro úzké divácké skupiny jako jsou různé radniční televize, televize sportovních klubů nebo televize oborových organizací. Zpravidla nenabízejí lineární vysílání, ale soubor videí, která lze kdykoliv přehrát na vyžádání. Pokud vysílají lineárně, jde zpravidla o smyčku těchto videí.

TV Stínadla je jednou z mnoha internetových televizí sportovní klubů. Tato konkrétně patří FK Teplice.

Internetové archivy pořadů českých televizí

Vedle lineárního televizního vysílání se lze na internetu k televiznímu obsahu dopracovat díky internetovým archivům jednotlivých televizí. Zaměřme se na internetové archivy tří nejsledovanějších televizních skupin: Česká televize, Nova Group (Nova, Nova Cinema a Nova Sport) a Prima Group (Prima Family, Prima Cool a Prima Love).

Česká televize provozuje volně přístupné iVysílání.cz, kde kromě výše zmíněného živého vysílání je k dispozici i bezplatný rozsáhlý jejích původních pořadů včetně populárních seriálů. K akvizičním pořadům, tedy zejména k seriálům, jsou přístupné jen bonusové materiály. Nikoliv jednotlivé odvysílané epizody. Stejně jako u živého vysílání lze i v archivu přepínat mezi třemi různými kvalitami videa (288p, 404p a 576p).

Služba iVysílání.cz slouží také jako volně přístupný archiv původních pořadů veřejnoprávní České televize.

Letošní novinkou je Prima Play, o které provozující společnost FTV Prima tvrdí, že jde o její čtvrtý kanál, což je hodně svérázné tvrzení. Ve skutečnosti jde o klasický video-on-demand archiv odvysílaných pořadů z kanálů Prima Family, Prima Cool a Prima Love. Vedle vybraných původních pořadů jsou k dispozici i některé akviziční seriály. Dosud však vždy pouze poslední odvysílaná epizoda. Služba Prima Play je momentálně stejně jako iVysílání.cz dostupná bez registrace a jakýchkoliv poplatků.

Prima Play je internetovým archivem odvysílaných pořadů Prima Group (Prima Family, Prima Cool a Prima Love)

To Nova před časem své Voyo.cz kompletně zpoplatnila, takže i pro přístup k archivu odvysílaných pořadů je nově nutné předplatné (za 189 Kč měsíčně nebo 179 Kč měsíčně při platbě kartou). Vedle původní tvorby jsou k dispozici i některé akviziční seriály včetně těch, které se dosud neobjevily ve vysílání televize. To souvisí se skutečností, že Voyo.cz funguje i jako internetová videopůjčovna (viz dále).

České služby pro přehrávání filmů za poplatek

Jak již zaznělo o kousek výše, Voyo.cz funguje také jako internetová videopůjčovna, respektive služba nabízejí zpoplatněné přehrávání filmů a seriálů přes Internet. V rámci předplatného (již zmiňovaných 189 Kč měsíčně nebo 179 Kč při platbě kartou) je k dispozici k volnému přehrávání knihovna čítající již více než tisícovku titulů.  Jde převážně o starší filmy nebo filmy méně atraktivní.

Atraktivnější tituly jsou k dispozici na principu play-per-view. Uživatel si tedy musí zaplatit jednorázový poplatek za možnost shlédnout film pro časově omezenou dobu. Nova vysvětluje, že nejde o její záměr vyždímat z uživatelů ještě více peněz. Oprávnění distributoři však prý trvají, aby nové filmy byly nabízeny právě na tomto principu a do archivu dostupném na základě předplatného pronikly až v poslední fázi distribučního cy­klu.

Filmové novinky musí Voyo.cz nabízet ke shlédnutí za jednorázové poplatky.

Voyo.cz konkuruje již zmíněná služba Topfun. Ta v rámci nabídky Topfun Nonstop též nabízí volný přístup k archivu čítajícím stovky filmů za měsíční předplatní 189 Kč. Dále lze jednotlivé filmy shlédnout po jednorázově platbě. V tomto případě jde i o filmy dostupné i předplatitelům. Uživatelé si tak mohou vybrat, jestli se jim vyplatí platit předplatné nebo se spokojí s jednorázovými platbami.

Topfun Nonstop umožňuje za předplatné volný přístup ke katalogu, v jehož nabídce jsou stovky filmů.

Platby se provádějí z virtuálního účtu vedeného u služby, který lze dobíjet díky široké paletě podporovaných platebních metod včetně online platby kartou, m-plateb alias plateb přes mobilní operátory (neplést s Premium SMS, které jsou rovněž podporovány), platebních systému a služeb PayPal, MoneyBookers nebo GoPay, platební brány vybraných bank nebo klasickým převodem z účtu.

Většina filmů je dostupná v SD rozlišení (576p), ale některé pak i v HD rozlišení (720p) a Topfun s hrstkou filmů koketuje i s FullHD (1080p). Za vyšší rozlišení si ale diváci připlatí. Někteří z nich si zřejmě i proto stěžují, že Topfun údajně šidí kvalitu snížením datového toku videa. Tudíž například HD film z jeho nabídky kvalitativně neodpovídá HD verzi filmu z Blu-ray nosiče. Přitom si Topfun za shlédnutí filmů účtuje více než je běžné půjčovné v kamenných půjčovnách filmů, které se zatím drží na vodou.

Legální bezplatné stahování ze šedých zdrojů

Dalším způsobem, jak si přes Internet obstarat filmy, jsou služby typu Ulož.to využívané (zneužívané) ke skladování pirátských kopií. Není problém mezi skladovanými soubory najít žhavé filmové novinky i s velmi vysokou obrazovou a zvukovou kvalitou, tedy pokud se uživateli chce stahovat objemnější soubor. Přestože jde o pirátské kopie, tak je lze legálně stahovat.

Český autorský zákon totiž obsahuje institut volného užití díla, který umožňuje legální stahování filmů, seriálů nebo hudby pro osobní a nekomerční potřebu. Splněna ovšem musí být také třetí podmínka, o které se již tak často nemluví: institut volného užití díla se vztahuje jen na již oficiálně zveřejněná díla.  

Soubory (vč. filmů) lze ze služeb typu Ulož.to stahovat zcela zdarma, ovšem je nutné počítat s řadou omezení jako je umělé snížení přenosové rychlosti, možnost v jednu chvíli stahovat jen jeden soubor nebo absentující podpora programů pro akceleraci stahování (takzvaných download manažerů, kteří efektivněji využívají šířky pásma internetové přípojky).

Komfortnější stahování je možné pouze za poplatek. Ten je při nabití virtuálního účtu platební či kreditní kartou nebo převodem z běžného účtu jsou zcela marginální. Orientačně lze říci, že za cenu jednoho originálního nového filmu z oficiální distribuce na Blu-ray nosiči lze ze služeb typu Ulož.to stahovat objem dat odpovídající řádově minimálně desítkám filmů ve velmi dobré technické kvalitě.

Vedle omezeného bezplatného stahování služby typu Ulož.to nabízejí komfortnější stahování za poměrně nízké ceny.

Nakolik je podobné obstarávání filmů morální, ponechme stranou (to nechť si vyřeší každý uživatel individuálně podle svého osobního žebříčku hodnot). Legální ovšem stahování filmů za splnění výše uvedených podmínek nesporně je. Otázkou je, jestli bude odkud stahovat. Mnohé zahraniční služby po monstrózním a do značné míry i kontroverzním zásahu proti serveru Megaupload.com se zalekly a své služby omezují tak, aby už nesloužily jako neoficiální distribuční filmová platforma.

Zareagovaly i české služby, i když ne tak zásadním způsobem Například Share-rapid zrušil funkci pro prohledávání archivu skladovaných souborů. Ten ale tvrdí, že je to plnění dříve uzavřené dohody s Českou protipirátskou unií. Konkurenční Ulož.to stejnou funkci zachovalo, ale začalo se ještě důrazněji stylizovat do role zneužívané legitimní služby (opět ponechám na názoru čtenářů nakolik tato role odpovídá realitě), která vstřícně nabízí zábavnímu průmyslu řešení pirátské otázky.

Konkrétně jde o nahlašování závadného obsahu bez nutnosti registrace a pak podstatně zásadnější nabídku smluvního partnerství umožňujícího firmám z oblasti zábavního průmyslu přístup do databáze služby za účelem mazání závadného obsahu vlastními silami. Rovněž Ulož.to nabídlo jako řešení pirátské otázky blokování opětovného nahrání již jednou smazaného souboru na základě porovnávání kontrolního součtu, což lze ale velmi jednoduše obejít.

Duo služeb HellSpy a HellShare se zase stáhlo z globální scény. Své služby nyní poskytuje jen uživatelům přistupujícím z České republiky, Slovenska a Polska. Provozovatel tvrdí, že pro tyto země má vypracované právní analýzy, že zde je jeho současná činnost v souladu se zákonem. Něco pravdy na tom zřejmě bude nebo minimálně půjde o hodně spornou záležitost, když dosud není známo, že by protipirátské organizace šly se službami do ostrého sporu.

Totéž platí pro Ulož.to, kde je známo jen dlouhodobé vyjednávání IFPI, sdružením fotografického průmyslu.IFPI sice opakovaně vyhrožuje právními kroky, ale není známo, že by organizace na provozovatele služby podala trestní oznámení nebo žalobu k civilnímu soudu. Naopak je známo, že spolu Ulož.to a IFPI vyjednávají ohledně legalizace stahování hudby na bázi nějakého oboustranně akceptovatelného obchodního modelu.

Služba HellSpy omezila svou činnost na území České republiky, Slovenska a Polska, kde si je jistá svou legálností.

Obsah pro dospělé daleko za TV hranicemi

Starý vtip říká, že kdybyste z Internetu vymazali veškeré porno, tak se zbytek stránek vejde na jedno CD a ještě na něm zbude dost místa. Je pravdou, že porno je velkým internetovým byznysem a stránky jej nabízející patří mezi nejnavštěvovanější. Internet totiž oproti televizi nabízí nejen jiné obchodní modely, ale i jiné podmínky. České televize například klasické porno vysílat nesmějí. Mohou se zaměřovat jen na erotické tituly s uměleckým záměrem, jehož zhodnocení je na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Totéž platí pro zahraniční televize, které jsou u nás šířené. Zde sice Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nedosáhne na danou televizi, ale může potrestat českého distributora jejího vysílání, což se v minulosti již stalo. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání už nějaký ten pátek dohlíží i na internetové služby poskytující video, pro které by měla platit stejná pravidla jako pro televize.

Nicméně pornoservery obvykle fungují v zahraničním exilu, kam na ně česká legislativa nedosáhne. Jedním takovým je i největším český pornoserver FreeVideo.cz. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání již dříve potvrdila, že ten je mimo její pravomoc. Přestože jej provozuje česká firma, tak FreeVideo.cz nenaplňuje všechny podmínky, které musí být naplněny, aby služba spadala pod dozor Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

FreeVideo.cz umožňuje sledování pornografických videí zdarma, při čemž propaguje tématická videa dostupná jen za jednorázový poplatek. Za předplatné pak lze videa určená k bezplatnému přehrávání i stahovat. Jinou výhodu předplatné nenabízí, takže jej smysluplně využijí jen uživatelé budující si soukromý pornoarchiv. Cena předplatného se liší v závislosti na jeho délce a zvolené platební metodě.

FreeVideo.cz umožňuje sledování porna zdarma. Za možnost stahování videí do osobního archivu si uživatelé musí platit předplatné.

Draze vyjde předplácení přes Premium SMS (79 Kč týdně), výhodnější je pak platba přes některou z online platebních metod, kdy celoroční členství vyjde na 945 Kč (při předplácení přes Premium SMS po týdnech by celoroční členství vyšlo na více než 4000 Kč).

Sledování TV na PC a koncesionářské poplatky

Na závěr se ještě alespoň stručně zmiňme, jak je to s platbou koncesionářských poplatků České televizi nebo Českému rozhlasu při sledování televize na počítači. Poplatek je nutné platit za zařízení schopné příjmu televizního vysílání a za ten se počítač s přístupem na Internet nepovažuje, přestože umožňuje sledování internetového televizního vysílání včetně vysílání České televize.

V minulosti se objevily pokusy o změnu této praxe, ovšem narazily na ostrou kritiku zejména z řad podnikatelů. Firmy totiž musí platit koncesionářský poplatek jednotlivě za každé zařízení odpovídající zákonné definici. Pokud má středně velká firma padesát počítačů s přístupem na internet, musela by zaplatit koncesionářský poplatek. Ten televizní dělá 135 Kč měsíčně, takže při padesáti počítačích by firma zvýšila své měsíční provozní náklady o 6750 Kč.

Kritici namítají, že se o internetové vysílání České televize nikdo neprosil. Pokud jej podle nich chce provozovat, ať tak dělá zdarma nebo za poplatek jen pro ty, kteří pro něj opravdu stojí. Dlužno ovšem dodat, že sama Česká televize se nikdy oficiálně neangažovala v pokusech zařadit počítač s přístupem na Internet mezi zařízení, za která je nutné hradit koncesionářské poplatky.

Platba za nevyžádané služby by ale v souvislosti s koncesionářskými poplatky nebyla bezprecedentní. Již teď musí majitelé televizorů platit poplatek jdoucí do rozpočtu České televize, aniž by třeba vůbec její kanály sledovali. Prakticky tak jde o daň z televizoru (či dokonce daň za odběr elektřiny, protože se používá premisa, že domácnost s elektřinou má i televizor). Některé jiné evropské země proto řeší rozpočet veřejnoprávních médií různými jinými formami.

Dalším příkladem je, že s příchodem digitalizace pozemního vysílání je nutné za zařízení schopné jeho příjmu vedle televizního koncesionářského poplatku platit i rozhlasový koncesionářský poplatek, protože v rámci digitálních multiplexů lze naladit i rozhlasové vysílání. Nikoho odpovědného přitom nezajímá, že DVB-T je technologie primárně určená pro distribuci televizního vysílání a rozhlasové vysílání je mnohdy jen nechtěným přívažkem sahajícím do kapes podnikatelů i domácností.

WT100

Vraťme se však k platbě koncesionářského poplatku za počítač. V jednom případě ho přece jen musí majitelé počítačů platit. A to konkrétně, když jejich počítač disponuje TV tunerem. Jelikož současné TV tunery v rámci DVB-T naladí i rozhlasové vysílání a obvykle disponují i FM tunerem, tak je nutné platit jak televizní koncesionářský poplatek, tak rozhlasový televizní poplatek.

Jedině za počítač s TV tunerem je nutné hradit koncesionářské poplatky. Vedle televizní obvykle zároveň i rozhlasový.

Stejné je to mimochodem i s mobilními zařízeními s TV tunerem nebo FM tunerem. Většina domácností však může být v klidu, protože domácnosti platí oba poplatky pouze jednou nehledě na množství přijímačů v domácnosti. To podnikatelé a firmy musí platit jednotlivě za každý přijímač dle zákonné definice. To se pak samozřejmě projevuje na výběru firemních mobilů (bez TV či FM tuneru) a počítačů.

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).