Hlavní navigace

České Radiokomunikace mají s testy DVB-T2 další plány, regulátor ale musí kývnout

4. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátor by mimo jiné rád vyzkoušel přenos klasického lineárního vysílání ve standardu H.265/HEVC, a to jak u stanic s klasickým, tak i vysokým rozlišením.

Další fázi testů by rády pro technologii DVB-T2 připravily České Radiokomunikace. Vše ale bude záležet na tom, zdali Český telekomunikační úřad (ČTÚ) operátorovi vyhoví a povolí mu pokračovat ve zkušebním vysílání. V případě, že ČTÚ na požadavek operátora kývne, budou České Radiokomunikace šířit signál při zachování technických parametrů, které využívaly do konce listopadu, kdy by experiment DVB-T2 vypnut. Transmise by tedy probíhala výkonem necelých 20 kW z vysílače Praha – Mahlerovy sady. Naposledy byla součástí multiplexu smyčka ve formátu Ultra HD složená z materiálů od České televize.

K TÉMATU: České Radiokomunikace ukončí test technologie DVB-T2, vyprší jim povolení

A co by si České Radiokomunikace rády vyzkoušely nyní? Operátor by podle informací serveru DigiZone.cz otestoval „on the fly“ kodování obsahu ve standardním a vysokém rozlišení, tedy klasického televizního vysílání. Pro přenos signálu by však bylo použito kódování H.265/HEVC. Cílem by bylo zjištění reálných nároků na přenosovou kapacitu v DVB-T2 multiplexu a porovnání efektivity HEVC s používaným kodekem MPEG-2. U předchozího testu byl obsah zakódovaný u Českých Radiokomunikací. Zpracování pětiminutového úseku pak zabralo například deset hodin čistého času.

WT100

ČTĚTE TAKÉ: Start DVB-T2 v Česku už v roce 2015? Bylo by to příliš brzy, míní ČTÚ

Operátor taktéž spoléhá na skutečnost, že na jaře příštího roku by měly být k dispozici i televizní přijímače nebo set-top-boxy s podporou DVB-T2 a HEVC, takže operátor plánuje otestovat kompatibilitu těchto zařízení nejenom ohledně HEVC dekódování, ale také kompatibilitu na straně DVB-T2 chipsetů. Podle odhadů serveru DigiZone.cz by v případě, že telekomunikační úřad testy schválí, mohla proběhnout jejich další série již v prvním kvartálu roku 2015. Nebylo by to však pravděpodobně dříve než v únoru. Testy DVB-T2 technologie s kódováním HEVC si České Radiokomunikace vyzkoušely jako první ve střední Evropě.

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).