Hlavní navigace

České Radiokomunikace spouští druhý velký cloud, běží na OpenStacku

10. 12. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Druhý cloud Českých Radiokomunikací využívá OpenStack a kompletně běží na flash discích. Už teď je poměrně výkonný a má se nadále rozšiřovat. Datacentra také.

České Radiokomunikace (ČRa) se do byznysu kolem datových center, cloudů a informačních technologií poměrně opřely. Postupně rozšiřovaný cloud nazvaný Business Cloud v současné době disponuje výpočetní silou 2 THz a úložným prostorem 2,5 PB. K tomu nyní přibývá cloud druhý. Oficiálně se jmenuje Media Cloud a běží na stále populárnějším OpenStacku.

„OpenStack cloud máme připravený. Proběhl interní pilotní provoz a v lednu půjde do komerčního nasazení s tím, že ho rovnou začne využívat první zákazník,“ říká pro Lupu obchodní ředitel ČRa Petr Sichrovský. Na projektu se pracovalo téměř dva roky, z toho necelý půlrok probíhalo samotné nasazení.

Media Cloud ze začátku dostane výpočetní sílu 500 GHz a 2 TB operační paměti. Datové úložiště je velké přes 30 TB a kompletně běží na rychlých flash discích. „Je to jen začátek, počítáme s dalším navyšováním,“ navazuje produktový manažer Radiokomunikací Marek Erneker. Rozšiřovat se bude i distribuovaný chod. OpenStack v první fázi poběží v datacentru Tower na Žižkově a později také na Strahově.

Specifické aplikace

Cílovou skupinou Media Cloudu už podle názvu mohou být různé mediální domy, možnosti využití jsou ve skutečnosti větší. „Míříme směrem do oblastí, které jsou hůře předvídatelné,“ popisuje Sichrovský.

První cloud ČRa běží na tradičních technologiích od Cisca (hardware) a VMwaru (virtualizační a další nástroje). To je sestava, kterou zákazníci využívají zejména pro chod tradičních interních byznysových aplikací a systémů, typicky třeba ERP, CRM a tak dále. OpenStack má naopak sloužit pro potřeby jiných typů „workloadů“ a pro škálovatelné aplikace.

Současná a potenciální datová centra Českých Radiokomunikací.
Autor: České Radiokomunikace

Současná a potenciální datová centra Českých Radiokomunikací.

„OpenStack se hodí pro provozování zátěže v reálném čase a chod systémů, které jsou kriticky náročné na zpoždění,“ vysvětluje Erneker. Typicky může jít o kódování, zpracování a streamování videa či třeba distribuované aplikace. „Dnes bez problémů zvládáme 4K rozlišení,“ říká Erneker. Radiokomunikace chtějí nový cloud využít i pro zákazníky z oblasti OTT aplikací, DVB-T a podobně.

ČRa vedle toho chystají na OpenStacku provozovat také vlastní služby, prozatím nekomentují jaké. Počítá se nicméně s provozem platformy pro zpracování dat z internetu věcí. Pro něj firma na technologii LoRa staví vlastní síť. Tu aktuálně testuje v pilotním provozu s RWE.

Další datacentra

Pro šiřitele tuzemského televizního signálu je OpenStack také rozšíření mimo tradiční enterprise cloudové funkce tak, aby například nebylo nutné specifické aplikace nasazovat do prostředí VMwaru. „Nemusíme za každou cenu zákazníka ohýbat,“ říká Sichrovský. Pro různé typy aplikací navíc OpenStack může vyjít levněji.

Vzhledem k jinému charakteru OpenStacku si ČRa pro jeho chod zvolily i jiný hardware než dosavadní Cisco. Servery jsou od Hewlett Packard Enterprise, disková pole od jeho dodavatelů a síťová stránka běží na Juniper Networks.

Samotný OpenStack nebyl vybrán v rámci žádné z připravených distribucí, ale jde o čistý „Vanilla OpenStack“ s interními úpravami ČRa, například v oblasti virtualizace. Pro sítě se používá část Neutron. Radiokomunikace si ale v rámci svých laboratoří hrají také s dalšími možnostmi, například OpenContrailem. „Používáme stabilní verze OpenStacku, abychom mohli nabídnout spolehlivý chod,“ říká Erneker. Do budoucna se mají také v rámci cloudů sjednotit nástroje pro jednotnou správu.

ČRa vedle toho pokračují v postupném rozšiřování datových center. Žižkov může ve výsledku pojmout až 600 racků, teď je k dispozici zhruba polovina. Připravený je projekt na Cukráku, kde se čeká na případnou validaci se zákazníky. Myšlenka regionálních datových center v objektech uvolněných po přechodu na digitální vysílání žije i nadále.

BRAND24

Kolem OpenStacku začíná být v Česku poměrně živo. Vlastní distribuci a cloud provozují Ultimum, TCP Cloud staví cloudy na základně rovněž vlastního balíčku, chystá se spuštění projektu SnackHost a OpenStack nově nabízí také Master Internet.

Reportáž: jak to vypadá v datacentru Českých radiokomunikací na pražském Žižkově

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).