Hlavní navigace

České widgety v chytrých televizorech

22. 8. 2014
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

„Smart TV“ se u nás docela rozjíždí. Poprvé jsou totiž i opravdu levné. Přístup na domácí servery a tudíž i český obsah, to už je ale jiná!

Widgety, nebo chcete-li aplikace, či spíše mini aplikace, představují rozhraní televizoru a konkrétního serveru, který má často i svou webovou podobu (mít ji ale pochopitelně nutně nemusí). Obecný princip je ten, že aplikace je umístěna v televizoru a na vaši žádost kontaktuje příslušný server přes aktivní internetové připojení. Řekne mu, co požadujete a zprostředkuje jeho odezvu, včetně dat. Například Philips to ale dělá zcela jinak a i když vše vypadá jako widget, widget to není, protože jde o systém zvaný cloude computing. I k němu se při informacích o jednotlivých značkách, a to jak těch masových, tak těch menších, dostaneme.

K povídání pak ještě připojuji větičku týkající se HbbTV, resp. k tomu, zda ho zvládají všechny modely dané značky.

TABULKU S PŘEHLEDEM KE STAŽENÍ, NAJDETE NA KONCI TEXTU

HbbTV představuje jiný přístup ke Smart TV, ale článek o českých widgetech v u nás prodávaných chytrých televizorech by bez něj nebyl úplný. Ostatně televizor musí být napojitelný na internet, aby HbbTV vůbec mohlo fungovat. „Chytrý“, tedy mít nějaké ty widgety či přístup na internet, být už ale nemusí. HbbTV jede po samostatné linii a i když někdy jeho ikonu můžete najít ve stejné části jako widgety, vyvolává se – obecně vzato – na kanále, který ho podporuje červeným teletextovým tlačítkem.

Momentálně to platí jak o aplikacích ČT, tak o nové aplikaci televize Óčko.

Widgety i „ne-widgety“

V tabulce najdete přehled aktuálně používaných českých widgetů i jiných aplikací rozdělených do kategorií: televizní archivy, filmy (a video) na vyžádání, hudební widgety a widgety ostatní, tedy české hry, zpravodajství atd.

Ke každému výrobci podporujícímu technologii HbbTV, což jsou prakticky všichni, i když se to u všech nepodařilo potvrdit, si pak ještě můžete přiřadit iVysílání a iVysílání :D (dětské stanice „déčko“) České televize a také hru ÁbécéDéčko. I když nejde o widget, iVysílání stále představuje přístup do televizního archivu, takže z tohoto pohledu sem rozhodně patří.

Zcela nově podporuje HbbTV i stanice Óčko a aplikace je složena z pěti položek, ovšem funkční jsou zatím jen dvě:

  • Mixxxer (připravuje se), 
  • Expres Live (připravuje se),
  • E-shop (koupě alb s možností zobrazit si seznam skladeb),
  • Flirt Chat (klasický flirt Óčka jedoucí na spodní liště stanice s možností jednoduchého listování),
  • Nápověda (připravuje se).

Po úvaze jsem ještě do tabulky k jednotlivým výrobcům doplnil podporu HbbTV, pokud jsem ji měl oficiálně potvrzenu. Pokud jsem to tedy slyšel přímo od odpovědného pracovníka. Zmiňuji se o ní i níže.

Widget populární a dlužno říci že i špičkové hudební stanice iConcerts na televizoru Gogen TVL 42248 Web.
Autor: Bohumil Herwig

Widget populární a dlužno říci že i špičkové hudební stanice iConcerts na televizoru Gogen TVL 42248 Web.

Současnost a budoucnost Smart TV

Dnes, resp. za okamžik, tedy na podzim, narazíte celkem na čtyři platformy Smart TV. Na tu běžnou, v současnosti nejvíce používanou postavenou kolem nějaké více či méně firemní platformy (existují ale i sdružení, jako Smart TV Alliance založená s velkým humbukem v roce 2012) doplněnou o widgety nejrůznějších výrobců (widgety více či méně kompatibilní s v rámci různých značek TV). V tomto okamžiku je třeba si uvědomit, že vyvinout a zaplatit widget není žádná legrace. Mimochodem Samsung na tom ve spolupráci s Českou televizí pracoval více než rok a nakonec z widgetu pro přístup do archivu ČT zcela sešlo a ČT vše zrušila a vydala se směrem k HbbTV. A Samsung to stálo nejen peníze…

Základů pro chytré televizory je tudíž více, než by se na první pohled zdálo…

  • Platforma (či spíše platformy) s klasickými widgety (mini aplikacemi), které jsou umístěny přímo v televizoru a směrem k serveru/serverům vydávají požadavky a přijímají odpovědi a data. 
  • NetTV (někdy také SmartTV) společnosti Philips, která byla jednou z prvních (někdy kolem roku 2010) a která je založena „cloudově“ a tudíž nepracuje s widgety v pravém slova smyslu. „Widgety“, které vidíte na obrazovce, jsou vlastně jen „zástupci“ à la Windows a samotný program je umístěn mimo televizor na tzv. cloudovém serveru.
  • WebOS, tedy skutečný operační systém, s nímž pracuje LG Electronics (viz podrobněji dále).
  • Google Android – televizor postavený kolem tohoto známého operačního systému v jakékoli verzi, včetně budoucí Google Android TV, případně doplněný o kombinaci s nějakou jinou platformou tak, jako to má uděláno například Philips (viz dále).
Abychom zabrousili i někam jinam: widget pro Youtube byl před nedávnem zcela předělán a výrazně se zhoršil. Mě například, v porovnáním s webovým přístupem přes počítač, některá videa vůbec nevyhledal.
Autor: Bohumil Herwig

Abychom zabrousili i někam jinam: widget pro Youtube byl před nedávnem zcela předělán a výrazně se zhoršil. Mně například, v porovnáním s webovým přístupem přes počítač, některá videa vůbec nevyhledal.

LG přichází s WebOS

LG Electronics letos v dubnu ohlásilo, že její chytré televizory budou využívat platformy WebOS s tím, že hlavním mottem je návrat k jednoduchosti práce s televizorem, resp. jeho chytrou částí. LG má nepochybně pravdu. Ne vždy je to ideální a hlavně snadné, rychlé a spolehlivé. Nevíte zda jste či nejste připojeni k síti, server na druhé straně zajišťující výstup do widgetu neohlásí, že nejede atd. atd. Vše je ovšem zatím psáno jen na základě obdržených podkladů. Na televizor s touto platformou, ostatně i na jiné, zatím stále čekáme…

LG přišlo s touto platformou právě s ohledem na jednoduchost operací, možnost obsah vně televizoru snadno vyhledávat a mj. nemuset přitom opustit televizní vysílání jako takové. Lze se prý i snadno přepínat mezi obsahem, aplikacemi a televizními kanály atd.

WebOS vás má doprovázet už od samého začátku, tedy od párování speciálního dálkového ovladače (viz foto níže), což také někdy není právě triviální záležitost, přes potvrzení jazyka a místa, kde se nacházíte, až po připojení k internetu a úvodní nastavení, resp. instalaci. A klidně prý pomůže i při připojení externího set-top boxu.

Instalační celek má mít osm kroků, což se zdá být tak akorát.

A jednotlivé části WebOS?

Tzv. Launcher se postará o přepínání mezi obsahem a službami a přitom stále vidíte v hlavním náhledu vybranou televizní stanici. Například vám jede ČT24 a dole na stránce si vybíráte mezi dalším obsahem například z widgetu pro Youtube či volání přes Skype. K dispozici navíc prý stále máte Historii, tlačítko Home pro rychlý návrat a také přehled všech nainstalovaných aplikací s možností měnit jejich pořadí. Nechybí – pochopitelně – ani firemní LG Store, kde ale najdete nejen aplikace, ale i obsah, tedy filmy i když je otázkou, co z toho bude dostupné pro nás.

Zjednodušit práci má několik dalších novinek jako „Živé menu“ přes které se dá pořad i nahrát a vyhledat, Today s nabídkou zajímavého současného obsahu opět s možností vyhledávat, a tzv. „Asistent vstupu“ určený pro připojení nejrůznějších zařízení, včetně například notebooku.

Nechybí také spolupráce s externími mobilními zařízení přes LG Smart Share (sdílení obrazovky i obsahu) a přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním. To jsem ale trochu odbočil.

V případě českého obsahu, resp. českých widgetů, výrobce na platformě WebOS mluví o Topfunu, Voyo a Filmboxu. Pro začátek.

Klíčový je obsah, a ten pokulhává!

Jak bylo řečeno, výrobci přistupují k chytrým televizorům různě i když obecně vzato lze pozorovat jistou snahu o sjednocení. Ať už je tedy budoucností Smart TV systém Google Android, WebOS nebo nějaká jiná platforma, jisté je – nebo téměř jisté –, že ta klasická widgetová tak, jak ji známe dnes, jí není.

Majiteli televizoru to ale může být v podstatě jedno, když odhlédnu od toho, že by – možná – měl u Androidu k dispozici více aplikací. Pro něj je klíčový obsah, a s tím je stále problém.

Pokud abstrahuji od lajdácky dělaného obsahu v iVysílání ČT (aplikace na HbbTV je ovšem výborná!), narazím na Prima Play, která se snaží a vylepšuje kde může (nově i u Panasoniku – viz dále), a dostanu se i k televizi Nova. Ta po nedávném poněkud diskutabilním předělání koncepce Voyo a převedení části vysílaných pořadů, alespoň na čas, do Nova Plus se ocitla v půli cesty. Zatímco Voyo mělo koncepci jasnou (zaplať a máš přístup k unikátní kombinaci TV archivu a filmové půjčovny on-line jakou tu nikdo jiný nemá), nyní nabízí divákovi zejména nepřehlednost s tím, že poslední díl má tuším týden zdarma. Bohužel ale jen omezeně, protože aplikaci pro televizor ani mobilní zařízení nemá a nejspíše ani nechystá. Vše tak vypadá jako rána na slepo a přišlo by mi lepší upravit Voyo jako takové a dát k dispozici třeba týden shlédnutí posledního dílu/filmu z původní tvorby zdarma. Bylo by to myslím lepší, než vymýšlet novou značku, přerozdělení kompetencí atd.

To je ale věc každé stanice a našinec z venku do toho těžko vidí. Zobecnit se ale něco přece jen dá: českému trhu s televizními archivy a původní tvorbou chybí jasná koncepce, jasně uspořádaný a přehledný obsah a dostupnost pro všechny důležité platformy. Těmi základními jsou pak jednoznačně: televizor jako takový, mobilní zařízení s operačním systémem Android (tablet, telefon) a počítač/notebook s operačním systémem Windows.

Dostupnost pořadů by pak měla být všude stejná, tedy v tom okamžiku, kdy jsou šířeny přes televizní vysílání, by se měly ocitnout i jinde.

Dnes je to tak nějak ad hoc. Jednou se pořad například na iVysílání ocitne v okamžiku, kdy je puštěn do regulérního televizního vysílání, jindy je k dispozici za půl hodiny či hodinu a zase jindy to pro změnu trvá třeba půl dne.

Přes všechnu snahu se nepodařilo zajistit odezvu od značek Finlux, Mascom, Sencor a Sharp. Sony bohužel jen omezeně.

Gogen a Hyundai: chystá se nová verze Voyo

Pro obě značky je tu nyní stejná platforma a stejné je i ovládání ke kterému můžete využít i chytrý telefon, do kterého lze widgety natáhnout. Jmenuje se Smart Center a existuje jak pro telefony a tablety s operačním systémem Google Android, tak pro Apple iOS. Umí toho více než dost, včetně „odnesení televizního vysílání sebou“, takže televizor hraje jak na své obrazovce, tak například na tabletu (jeden tuner, jeden přijímaný kanál).

Ovládání vytvořila společnost Cabot Communications a zvládá rovněž zobrazení všech aplikací (widgetů) dostupných v chytrém televizoru plus například práci s otevřeným webem, řízení kurzoru a možnost zadat přes klávesnici aplikace webovou adresu.

Zkoušel jsem ho (více o něm najdete zdea musím říci, že je to jedno z mála, které se mi líbí.

Pokud jde o Voyo, na to občas můžete u těchto značek narazit. Jde ale o velmi starou verzi widgetu, takže se o ní ani oficiálně nemluví s tím, že se pracuje na verzi nové, která by obě značky posunula hodně dopředu.

HbbTV podporují – podle vyjádření dovozce – všechny chytré televizory Gogen a Hyundai.

K widgetům patří neodmyslitelně i ovládání a i když mají značnou výhodu oproti práci s webem v tom, že se dají řídit mnohem snadněji, něco intuitivnějšího, než klasika se vždy hodí. Pohybový LG Magic Remote v druhé generaci by mohlo být právě takovým prostředníkem. Třeba i díky kolečku à la počítačová myš.
Autor: LG

K widgetům patří neodmyslitelně i ovládání a i když mají značnou výhodu oproti práci s webem v tom, že se dají řídit mnohem snadněji, něco intuitivnějšího než klasika se vždy hodí. Pohybový LG Magic Remote v druhé generaci by mohlo být právě takovým prostředníkem. Třeba i díky kolečku à la počítačová myš.

LG Electronics: jen základ

Tento výrobce nabízí jen základní widgety Topfun a Voyo, ale přidává k tomu unikátní Filmbox, který prakticky nikdo jiný nemá.

Co se týče příjmu přes HbbTV, podporují ho všechny chytré televizory této značky.

Panasonic: exkluzivně Prima Play

Dobrou zprávou potěšíme příznivce Prima Play. První verze, která vyběhla hodně narychlo a je vskutku jednoduchoučká (a hloupoučká) dostane brzy verzi druhou a přibude zejména vyhledávání, které je hodně potřebné! Widget je právě ve fázi testování a Panasonic termín neoznámil a zdráhal se ho vyslovit i zcela neoficiálně. Nakonec se ukázala být nejlepší formule „očekávat ji můžeme v nejbližších měsících“.

Ve skutečnosti – pokud ovšem vše půjde dobře – to bude nejspíše rychleji.

Mimochodem na Prima Play má Panasonic v chytrých televizorech roční opci, což je určitě výhodné. Ostatně tento výrobce měl letos co do widgetů nebývale plodný rok. Před pár měsíci uvedl Prima Play a před nedávnem další dvě aplikace: Óčko expres a Óčko Gold, takže nyní má tři, což je prý z logiky věci lepší, než vše sdružovat pod jednu.

Co se týče HbbTV, to jede na všech chytrých televizorech Panasoniku.

Obrazovka SmartTV (NetTV) loňského modelu Philips 46PFL8008S. Ty letošní totiž zatím na náš trh v podstatě nedorazily. Nicméně značka Philips nikdy moc českých aplikací ve svých chytrých televizorech neměla, a to i přesto, že byla jednou z prvních, která se Smart TV přišla.
Autor: Bohumil Herwig

Obrazovka SmartTV (NetTV) loňského modelu Philips 46PFL8008S. Ty letošní totiž zatím na náš trh v podstatě nedorazily. Nicméně značka Philips nikdy moc českých aplikací ve svých chytrých televizorech neměla, a to i přesto, že byla jednou z prvních, která se Smart TV přišla.

Philips (TP Vision): trendem kombinace NetTV a Androidu

Tento výrobce momentálně pracuje na platformě NetTV, někdy poslední dobou nazývané SmartTV. Widgety v pravém slova smyslu tu nejsou a vše je postaveno na cloudovém přístupu. Televizor tak zobrazuje pouze ikonky aplikací a v okamžiku, kdy ji odmáčknete, spouští se na kdesi na vzdáleném serveru a k vám putují už jen výsledky. Tento způsob praktikuje výrobce od samého počátku chytrých televizorů u kterého ostatně také stál.

Podařilo se už také zjistit, jak je to s novou „chytrou“ platformou Android. Nejde ještě o připravovanou verzi operačního systému Google Android TV, nýbrž o běžný Android 4.2, který je upraven pro práci v televizoru, resp. hlavně pro velkou obrazovku, která není dotyková. Vše je navíc skloubeno s předchozí platformou NetTV (SmartTV) a prací v „cloudu“. Plusem je možnost použít některých aplikací z tržiště Google Play a upraveno prý už například bylo Youtube či Facebook. Běžné aplikace pochopitelně fungovat nebudou, jen ty u kterých se s tím při vývoji počítalo. Ovládání pak probíhá buď přes dálkový ovladač, pohybový ovladač či klávesnici s dotykovou destičkou. Časem by prý měl být k dispozici i nějaký herní ovladač.

I u značky pracuje HbbTV na všech přístrojích.

Jak vidíte, českých (a potažmo slovenských widgetů) má Samsung celou řadu a zdaleka nejde jen o videotéky a archivy!
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte, českých (a potažmo slovenských widgetů) má Samsung celou řadu a zdaleka nejde jen o videotéky a archivy!

Samsung: s přehledem v „chytrém“ čele

HbbTV mají už třetí rok po sobě všechny chytré televizory Samsungu, takže tady problém nebude. Problém nebude ani s widgety komunikujícími s českými servery, protože těch má Samsung tradičně hodně a nyní dvakrát tolik…

Vzdálil se všem ostatním natolik, že si v tomto ohledu jede zcela samostatně i když pokud nahlédnete do tabulky uvidíte, že unikátní kousky Panasoniku mu stále unikají. Mám na mysli především Prima Play na kterou má Panasonic ještě nějaký čas opci a dodatečné kanály Óčka.

Sharp: stále nic… 

Sharp v zavádění widgetů s českým obsahem bohužel nijak nepokročil, takže zatím nula. Nicméně máme potvrzeno, že HbbTV je zavedeno ve všech přístrojích současných modelových řad, které patří mezi Smart TV.

Sony: tradičně skoro nic

Dotazem na zastoupení se zjistit nic nepodařilo, resp. nestihlo se to, dotazem na dobře fungující horkou linku Sony jsem se dozvěděl, že v nabídce je pouze Topfun a Óčko.

A jelikož jsem v poslední době nesehnal ani žádný přístroj na test (ani „obyčejný“, ani „chytrý“) nemohu posloužit ani fotografií. I když „v poslední době“. Jak se tak dívám do svého archivu, naposledy to bylo v roce 2012.

Sony za poslední roky nejen u nás hodně upadlo, a to šlo – svého času – o jednoho z předních hráčů s vynikajícími výrobky a výbornými, zkušenými lidmi! Škoda, přeškoda!

cif 24 - early cena - média

Jak vidíte z fotografie chytrá části televizoru Toshiba 58L9363, můžete si sice nastavit zobrazování počasí v Praze na Žižkově, ale české widgety tu nenajdete. Slibovány jsou přitom už pomalu rok a Toshiba tímhle ztratila hodně zákazníků!
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte z fotografie chytrá části televizoru Toshiba 58L9363, můžete si sice nastavit zobrazování počasí v Praze na Žižkově, ale české widgety tu nenajdete. Slibovány jsou přitom už pomalu rok a Toshiba tímhle ztratila hodně zákazníků!

Toshiba: nezjištěno, ale stav znám

Tohoto výrobce se mi nepodařilo dohonit, ale stav je myslím dostatečně zřejmý už z testů televizorů v poslední době. Rok jsou nám slibovány widgety s domácím obsahem do chytrých televizorů, včetně těch s panelem Ultra HD, ale skutek utek. A Toshibě utíkají zákazníci, protože jinak televizory rozhodně špatné nejsou. Základní sada aplikací by ale měla být samozřejmostí a pokud to u výrobce vedení nepochopilo, jistě se mu to odrazí v prodejních výsledcích. Nebylo by divu.

STÁHNĚTE SI:  Widgety s českým obsahem v chytrých televizorech(přehled)

Sledujete archivy českých televizních stanic, ať už přes widgety nebo přes HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).