Hlavní navigace

Českému rozhlasu hrozí schodek, radní vybírají finalisty tendru na ředitele

23. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
23. 9. 2009

Bez výrazných úspor by se mohlo hospodaření Českého rozhlasu v příštím roce propadnout do ztráty. Podle dnešních Lidových novin to vyplývá z údajů ve výroční zprávě o hospodaření veřejnoprávního rozhlasu za loňský rok. Jestliže letos plánuje rozhlas zisk 83 milionů korun, příští rok by mohl být ve ztrátě 27 milionů. Tedy pokud poslanci urychleně neschválí zvýšení koncesionářského poplatku.

Naposledy se rozhlasový poplatek zvyšoval v roce 2005, z tehdejších 37 na dnešních 45 korun měsíčně. Další zvyšování poplatku na 54 korun měsíčně už vedení rozhlasu neprosazovalo, i když například Česká televize zvyšovala poplatek v krátkém období dvakrát po sobě. Radní Českého rozhlasu se nyní podle LN obávají, aby se rozhlas nedostal do situace, v jaké byl před zvyšováním poplatku v roce 2005, kdy jeho hospodaření skončilo ztrátou 24 milionů korun.

K TÉMATU: Rada Českého rozhlasu odvolala ředitele Kasíka, vedením pověřila Medka

Rada má celkem jasno v tom, na čem rozhlas tratí nejvíce peněz. Jednak jde o souběžné analogové a digitální vysílání většiny stanic ČRo, neboť rozhlas kromě FM vysílačů vysílá i v digitálním multiplexu České televize. Dalším výrazným faktorem, který negativně ovlivňuje hospodaření veřejnoprávního rozhlasu, je přestavba jeho sídla v pražské Vinohradské ulici. Rozhlas se také podobně jako ČT soudí s finančním úřadem o to, jakým způsobem má danit koncesionářském poplatky.

ebf - partner 1

Radní se přesto domnívají, že by v současné situaci nebylo dobré tlačit parlament k přijímání zákona o zvýšení rozhlasového poplatku. Rada se bude snažit, aby se hledaly finanční zdroje uvnitř rozhlasu, řekla LN místopředsedkyně a mluvčí radních Dana Jaklová. Právě úspory v nákladech a hospodaření ČRo budou hlavním tématem nadcházející volby nového generálního ředitele ČRo. Již dnes mají radní vybrat ze 17 kandidátů tři finalisty konkurzu.

Do výběrového řízení na post, z něhož rada v červenci odvolala Václava Kasíka, se přihlásili Jan Beer, Hubert Bittman, Milan Brunclík, Michal Bureš, Peter Duhan, Stanislav Dušek, Jiří Franc, Miroslav Krupička, Richard Medek, Jan Menger, Jiří Mejstřík, Václav Musílek, Jaroslav Staněk, Jan Šmíd, Marek Tietze, Radek Václavík a Karel Zýka. Za favorita se považuje prozatímní generální ředitel Richard Medek, i když zdaleka nemá jistou podporu potřebného počtu radních, aby se skutečně stal Kasíkovým nástupcem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).