Hlavní navigace

Česko má třetí nejvyšší podíl online videoreklamy ve střední a východní Evropě

12. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Gemius
Nejvíce videoreklamy v online kampaních používají Ukrajinci, Česko je ve svém regionu třetí, těsně za Polskem. Studie firmy Gemius přináší docela zajímavá čísla.

Videoreklamě se na českém Internetu daří, naznačují čísla ze studie firmy Gemius o trendech v displayové reklamě ve střední a východní Evropě. 

„Video je za formátem article druhým nejpoužívanějším rich media bannerem na českém trhu a jeho využití stále roste. Oproti roku 2011 zaznamenala video reklama největší nárůst počtu impresí ze všech rich media formátů, a to o 10 procentních bodů,“ uvádí firma v tiskové zprávě. 

A autoři studie odhadují, že videoformáty budou na českém webu stále oblíbenější.

„Hlavními důvody pro rostoucí popularitu rich medií včetně videa je právě jejich atraktivita pro uživatele a také větší agresivita bannerů, což generuje větší míru prokliku“, cituje zpráva zástupce firmy Tomáše Sedláčka.

V našem regionu se video v reklamě nejvíce používá na Ukrajině, kde ji najdete ve třech čtvrtinách online reklamních kampaní. V Česku je to čtvrtina, na sousedním Slovensku pak 10 % – to je zároveň průměrná hodnota pro celý region. Formát preroll (tedy spoty přehrávané před nebo v průběhu jiného videoobsahu) se ve střední a východní Evropě používají v průměru u 9 % online kampaní.


Autor: Gemius

Vzestupu videoreklamy si přitom všimla i nedávná zpráva Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR). To na základě čísel z AdMonitoringu odhadlo, že v loňském roce vzrostla v „inzertním výkonu“ (tedy ceníkových cenách) meziročně o více než dvě třetiny. AdMonitoring ale zahrnuje jen některé vydavatele.

WT100

Za oblibou videoreklamy v Česku může stát i snaha Googlu přesvědčit zadavatele, že se vyplatí inzerovat na YouTube. Google na podporu tohoto tvrzení nedávno poprvé zveřejnil vybrané statistiky týkající se provozu YouTube v Česku.

Zdroj: Tisková zpráva

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).