Hlavní navigace

Český rozhlas chce dál testovat T-DAB v Praze, i ze dvou vysílačů

27. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
27. 6. 2008

Zkušební zemské digitální vysílání Českého rozhlasu ve formátu T-DAB, které od začátku června probíhá na pražském vysílači Strahov, by mohlo pokračovat a dokonce i ze dvou vysílačů najednou. Na zasedání Rady ČRo to tento týden řekl technický ředitel rozhlas Martin Zadražil.

FOTO: Příjem ČRo 4 – Rádia Wave prostřednictvím DAB+ v Praze 6 – Dejvicích (JPEG, 500×374, 23kB)

Velmi rádi bychom postupovali nějakým způsobem dál. Jedná se o možnosti prodloužit tento test se zapojením druhého vysílače v komplikovaném prostředí městské zástavby, citoval Zadražila server ČRo Digital. Experiment, který pro ČRo technicky zajišťuje příbramská společnost Teleko, využívá kanál LI v takzvaném L-bandu.

MMF24

Experimentální multiplex obsahuje pět rozhlasových stanic, šířených ve formátech T-DAB a DAB+. Jedná se o ČRo 4 – Rádio Wave, ČRo Region (oba v T-DAB), Rádio Česko, ČRo Leonardo a ČRo D-dur (v DAB+). Výkon vysílače je 2,5kW. Autor této zprávy potvrzuje bezproblémový příjem testu na mobilní DAB přijímač v Dejvicích poblíž konečné stanice metra A Dejvická (viz foto).

Zkušební vysílání probíhá na základě krátkodobé licence pro experimentální vysílání, platné na dobu jednoho měsíce. ČRo podobným způsobem testovat vysílání ve formátu T-DAB a DAB+ také v Plzni a Příbrami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).