Hlavní navigace

Český rozhlas nevylučuje, že dojde k překoordinaci některých VKV vysílačů

30. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bez pochyby se nebude měnit nic na dominantních českých vysílačích, jakými jsou Žižkov, Ještěd, Buková hora, Krašov a řada dalších. Ty patří Českým Radiokomunikacím.

Český rozhlas potvrdil, že nejzazší možností při přechodu kompletní VKV sítě na České Radiokomunikace by mohlo dojít k překoordinování některých lokalit na nové kóty. Tiskový mluvčí veřejnoprávního média Jiří Hošna tak odpověděl naší redakci na otázku, co se stane v případě, že poskytovatelem vysílače je jiný subjekt než České Radiokomunikace, který nebude chtít danou kótu překlopit na tohoto operátora. Předpokládáme, že technicky zůstane zachován současný stav vysílacích lokalit. Pouze v případě, že by k dohodě mezi některým ze stávajících dodavatelů a Českými Radiokomunikacemi nedošlo, pak by bylo nutné kmitočty překoordinovat na nové kóty, uvedl Hošna.

K TÉMATU: VKV vysílače veřejnoprávního rozhlasu budou provozovat pouze Radiokomunikace

Jak již tedy z výše uvedeného vyplývá, stávající stav by měl být zachován. Bez pochyby se nebude měnit nic na dominantních českých vysílačích, jakými jsou Žižkov, Ještěd, Buková hora, Krašov a řada dalších. Právě ty v současné době obhospodařují České Radiokomunikace. Jaký bude tedy vztah mezi dominantním poskytovatelem vysílacích služeb v České republice a dalšími společnostmi? V lokalitách, kde je v současné době provozovatelem jiný subjekt než České Radiokomunikace, se na základě dohody stane tento provozovatel subdodavatelem systémového integrátora, tj. Českých Radiokomunikací, vysvětlil čtenářům serveru DigiZone.cz mluvčí Jiří Hošna.

ebf - partner 1

Z ARCHIVU: Český rozhlas vyhlašuje očekávaný tendr na provoz svých VKV vysílačů do roku 2025

Změny v rozhlasové síti vysílačů veřejnoprávního média lze ale považovat pro letošní rok za hotovou věc. Kromě toho, že ji přebírají České Radiokomunikace a všech 144 vysílačů tak bude mít místo dvanácti poskytovatelů v tomto směru jediný subjekt, čeká Český rozhlas také vstup do pásma VKV jeho okruh mluveného slova Rádio Plus. Tento krok si vyžádá reorganizaci stávajících FM frekvencí. Kterým stanicím se na kmitočtové příděly sáhne, ale Český rozhlas prozatím tají. Rádio Plus vstoupí na pásmo VKV ve druhé polovině roku, tento krok lze pravděpodobně očekávat ve třetím až čtvrtém kvartálu. Plánovanou změnu umožní změna legislativy, kterou před sebou mají aktuálně politici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).