Hlavní navigace

Český rozhlas odejde z pražského digitálního pilotu ze Strahova, bude jen na Žižkově

16. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Během více než ročního testování jsme získali užitečné poznatky, které nám pomohou v dalším rozvoji nových DAB+ technologií v reálném prostředí,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie ČRa.

Český rozhlas už po prázdninách nebude pokračovat v distribuci digitálního DAB signálu z pražského vysílače Strahov. Toto šíření už by nemělo smysl. Veřejnoprávní médium se v těchto týdnech intenzivně připravuje ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi na spuštění vlastního multiplexu ze Žižkova, jehož start je naplánován na 6. srpna. V této souvislosti plánuje operátor od 20. července odstávku vysílače na Strahově, kde byl na kanále 10D spolu s některými komerčními stanicemi šířen ČRo doposud. Rozdíl výkonu strahovského a žižkovského vysílače bude markantní. Zatímco v první lokalitě se vysílá pouze 126 watty, v centru Prahy bude DAB distribuován 20 kW.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Digitální experiment Českého rozhlasu v Praze začne 6. srpna. Plným výkonem ze Žižkova

Během více než ročního testování jsme získali užitečné poznatky, které nám pomohou v dalším rozvoji nových DAB+ technologií v reálném prostředí. Navzdory tomu, že stávající pilotní vysílání probíhá s velmi nízkým výkonem a omezeným pokrytím, je zřejmé, že digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB+ je optimálním řešením pro rozvoj rozhlasu. Nyní chceme vyzkoušet možnosti nových technologií a jejich budoucí využití. Tato plánovaná technologická změna nebude mít žádný vliv na schopnost stávajících DAB+ rozhlasových přijímačů přijímat vysílání, které v září obnovíme, uvedl Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie ČRa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).