Hlavní navigace

Český rozhlas přepnul některé menší VKV vysílače a dokrývače do mono režimu

26. 10. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sám šéf techniky veřejnoprávního média Karel Zýka přiznává, že nejde o optimální situaci, ale naopak stav, který vysílání v pásmu VKV vrací o řadu let nazpět.

Český rozhlas přistoupil v nedávné době k přepnutí některých svých vysílačů nižšího výkonu do mono režimu. Serveru DigiZone.cz to potvrdil technický ředitel veřejnoprávní instituce Karel Zýka. Český rozhlas se snaží znovu otevřít téma regulace výkonu multiplexu FM, kterou Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zavedl před třemi lety. Rád bych zdůraznil a ubezpečil posluchače, že Český rozhlas rozhodně neplánuje přepnutí velkých vysílačů do mono režimu, a už vůbec ne celých sítí, konstatoval Zýka.

K TÉMATU: Nejposlouchanější české rádio vysílá v mono režimu, cílem je zlepšení pokrytí

Výjimkou bude, jak bylo již dříve avizováno, jen síť pro ČRo Plus, která takto byla koncipována od samého počátku a kde by Český rozhlas ve stereo režimu nebyl schopen z důvodu nedostatku volných kmitočtů zajistit potřebné pokryti. Plus bude vysílat výhradně mluvené slovo, proto ani v mono režimu nedojde k nepřiměřeně degradaci zvuku. Důvod pro přepnutí některých menších vysílačů a dokrývačů do mono režimu je skutečnost, že některé z nich nedostatečně pokrývají dané území a v jejich okolí vznikají „hluchá místa“.

Z ARCHIVU: Rádio Impuls vysílá v Praze monofonně. Jde o záměr a posluchači prý nic nepoznali

V těchto jednotlivých a individuálně posuzovaných případech se vždy jedná podle Karla Zýky nejprve o zkušební provoz s následným praktickým ověřením. V případě, že se potvrdí zlepšení, je stav zachován. V opačném případě je vrácen do původního stavu. Věřte, že použití mono režimu nás ani v těchto výjimečných a ojedinělých případech netěší, ba právě naopak, uvedl pro DigiZone.cz technický ředitel Českého rozhlasu. V průběhu letošního roku došlo ke „zmonění“ celé VKV sítě vysílačů nejposlouchanějšího českého rádia Impuls.

NAPSALI JSME: Český rozhlas Plus na VKV nebude „ČT 24 bez obrázků“, slibuje Český rozhlas

Proč k tomuto kroku sahá Český rozhlas pravé nyní? Od 1. ledna 2013 je dle požadavku ČTÚ formou opatření obecné povahy zavedeno na celém území ČR omezení výkonu MPX signálu u VKV FM vysílačů na 0 dBr. Toto omezení je obsaženo v doporučení ITU BS R.412–9, ale uplatňují ho pouze některé země v Evropě. Opatření se negativně projevilo podle Karla Zýky v kvalitě příjmu signálu především na méně citlivých přijímačích. Řada takových přijímačů nechává aktivovaný stereodekodér i v situaci, kdy je signál ke stereofonnímu příjmu (při 0 dBr) již nevhodný a rušivě šumí.

ROZHOVOR: DAB nutně potřebuje další rozvoj, aby získal důvěru posluchačů, míní šéf techniky Českého rozhlasu

Veřejnoprávní instituce argumentuje tím, že posluchači v řadě případů nejsou schopni přijímač přepnout do mono režimu a často o takové možnosti ani neví. Signál, vysílaný v režimu mono, tedy bez pilotního kmitočtu a bez rozdílových složek (L–R), navíc umožňuje přenášet více výkonu v základním pásmu (součtový kanál do 15 kHz), a tím mírně zlepšit odstup signál/šum na výstupu přijímače při zachování požadovaného výkonu modulačního signálu (0 dBr), argumentuje Zýka.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Štěpán Kotrba: Veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu by mohl obsahovat i audiostopu ČT 24

Šéf techniky Českého rozhlasu přiznává, že nejde o optimální řešení, ale naopak návrat zpátky do minulosti. Proto jsme na nedávné odborné konferenci Radiokomunikace 2015 v Pardubicích téma regulace výkonu FM multiplexu znovu otevřeli a chceme aktivně spolupracovat s ČTÚ na vyhodnocení a revizi této relativně nové a problematické normy. V Evropě ji totiž takto dodržují pouze tři země: Česko, Slovensko a Německo. Cílem ČRo není regulaci zrušit ani zpochybnit, ale věříme, že se nám spolu s ČTÚ podaří posunout její strop ze současných 0dBr na +3 až +6 dBr. Pak by zvuk byl opět zdravý, mohl by „volně dýchat“ a i berlička v podobě mono režimu by se opět mohla vrátit do minulosti, konstatoval Zýka.

Seznam vysílačů ČRo v mono režimu:

ČRo Dvojka

BRAND24

  • Slavonice 103,3
  • Mělník-město 87,6

ČRo Sever

  • Frýdlant 97,4
  • Harrachov 107,9
  • Liberec 102,3 (Proseč)

ČRo Region, StČ

  • Benešov 99 (Kochánov)
  • Kladno 100,5 (město)
  • Kutná Hora 100,5 (Vysoká)
  • Mladá Boleslav 100,3 (Doubek)
  • Příbram 100 (Drahlín)
  • Rakovník 100,4 (Louštín)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).