Hlavní navigace

CESNET opět sbírá trestné body

16. 7. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poslední dobou se zdá, že u CESNETu se věci hýbou správným směrem. No, asi hýbou, ovšem doba, kdy alespoň po technické stránce bude vše v ideálním stavu, je (alespoň zatím) v nedohlednu. Tentokrát nás "potěšil" výpadkem zahraničního spojení.

O CESNETu se toho na stránkách Lupy objevilo již více než dost. Většina článků bohužel spíš upozorňovala na nedostatky a ani tento není v tomto ohledu výjimečný. :( To ovšem IMHO není vinou naší, ale spíš CESNETu, či možná všeobecnou tendencí lidí hledat na věcech chyby. A snad také tou českou povahou, jejímž některým aspektům nerozumím (a ani nechci rozumět, protože jsou mi bytostně cizí), ke které patří i typický český skepticismus. Ale ne taková ta zdravá dávka skepticismu, která je potřebná k tomu, aby lidé naivně nevěřili každému bludu. Ne, spíš takový ten skepticismus, který hraničí s negativním viděním světa. Ten, kvůli kterému se spousta lidí nedokáže naplno radovat, zato dovede na všem nají nedostatky. Ale to jsem se až příliš vzdálil od tématu. Co se tedy vlastně stalo?

Jak už psal Marek, CESNET posílil své zahraniční připojení z bývalých ětyř megabitů na šest (via Ebone). Ani v tom, že veškerý provoz CESNETu půjde přes Ebone, se nemýlil – původní linka CESNETu přes Frankfurt je již mimo provoz. Ovšem právě v tom je ten háěek. Neuplynul snad ani týden a už mne upozornil Petr Souěek, že CESNET byl poměrně dlouho ZCELA ODŘÍZNUT OD SVĚTA.

To, že vypadne jedna linka, se může stát, dokonce se to stává poměrně často (viz např. neustálé problémy se spojením v NIXu, který bývá, či alespoň býval, přetížen). Nicméně to není pro CESNET žádná omluva. Právě proto, že takové výpadky jsou relativně běžnou záležitostí, by žádný solidní ISP neměl spoléhat na jedinou linku. Zvlášť ne, pokud jde o linku zahraniční jako v případě Ebone. Bohužel je situace CESNETu taková, že příliš nevěřím tomu, že by si CESNET v dohledné době pořídil záložní linku. Nevěří tomu snad ani sami technici CESNETu, ale to je zase jiná pohádka.

Mým záměrem bylo ukázat, že kapacita není vždy všechno. Pokud vám dočasné výpadky nevadí (a ruku na srdce, opravdu potřebujete Internet 24 hodin denně?) a navíc využíváte předevšm zdroje snadno dosažitelné z Ebone, nic se neděje. Pokud potřebujete především spolehlivý provoz, vítězí zřejmě velikáni jako Global One, IBM, nebo i Telecom, jehož 6 Mb/s je rozděleno mezi tři různé linky. Neberte ovšem tuhle větu jako radu, kterého zvolit ISP; spíš jakého. A to navíc záleží na tom, co vlastně potřebujete.

Na závěr se chci omluvit, že tenhle článek přichází s mírným (spíše by se hodilo říci značným) zpožděním. O dovolené se mi ale opravdu, ale opravdu :), nechce pracovat, a zvlášť už ne každý den. Dík za pochopení.

cif 24 - early cena - média

Petr Tesařík


Související články a odkazy:

* Ebone v Praze
* CESNET pozvolna opuštějí zajímavé servery

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).